IFI logo
Se flere bilder
Trommelydene støyer i det stille

Foto: Nils Kristian Thompson, Forbo/ifi.no

Trommelydene støyer i det stille

Trommelyder er den ukjente halvbroren til trinnlyder. Men mens trinnlydene plager dem i etasjen under, støyer trommelydene for dem i det samme rommet lydene oppstår.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trommelydene er et stort og raskt voksende problem, som hittil ikke har fått den oppmerksomhet det fortjener. For bl.a. kontorpersonale i åpne landskap, barn og personale i baseskoler og store barnehager, og restaurantgjester og -ansatte kan denne typen støy bli et alvorlig problem.

Med trommelyd menes lydene fra klakker, slag og banking på gulvet som høres i rommet der lyden oppstår. Det er ofte en uønsket følgesvenn til harde og halvharde gulvmaterialer, slik som heltregulv, parkett og laminat, samt fliser.

Mere lyder

- Disse materialer har en "negativ demping" på ca. 10-15 dB, sammenlignet med en ren betongflate. Det vil si at det støyer mer når gulvmaterialet er kommet på plass enn før, sier Dag Duberg, teknisk Nordensjef i Tarkett.

Vinyl- og linoleumsbelegg gir takket være baksidematerialet en viss grad av lyddemping. Avhengig av baksidens type og tykkelse vil dempingen være på 1-17 dB. For vinyl og linoleum finnes også mellomlag av korkment, som er en god lyddemper.

Myndighetskravene til trommelyder er i dag fraværende, men slike krav vil komme, sammen med standardiserte målemetoder for trommelyder.

Tunge mellomsjikt

Trommelyder er sjelden problematiske ved myke belegg, tepper og gummigulv. For hardere gulvmaterialer, slik som parkett og laminat, finnes måter å forhindre støyende trommelyder på. På etasjeskillere av betong bør det brukes et tungt og tykt elastisk mellomsjikt mellom gulvmaterialet og underlaget.

- Jo tyngre mellomlaget er, dess bedre er det. Det er også viktig at mellomlaget sitter godt fast mot overflatematerialets bakside. En tynn foam eller skumplast som ligger løst under parketten eller laminatet, hjelper ikke mye. Her trengs tunge matter som sitter godt fast mot baksiden, forteller Dag Duberg.

Parkett limes

Parkettgulv i kontorlandskap, basebarnehager og store spisemiljøer og lignende, bør ikke legges flytende, men limes til underlaget med et viskoelastisk lim. Dette bør da kombineres med trinnlydsdempende tiltak i etasjen under.

Mellom et betongdekke og gulvfliser anbefales påstøp med en dempende avretningsmasse. Disse massene inneholder gummikuler, som tar opp både trinnlyder og trommelyder, og kan også brukes under parkett som limes.

I hus med en bærende konstruksjon i tre vil det være vanskelig fullstendig å unngå trommelyder og trinnlyder. Å lime fast parketter og laminater vil minske trommelydene, men vil kunne gi trinnlydsproblemer. Bedre er det da å legge et mellomlag av godt fjærende materiale under alle harde gulvmaterialer. Å se til at etasjeskilleren er godt nok isolert slik at den ikke fungerer som resonanseboks og å stive opp etasjeskilleren med to lag gips, kan også hjelpe.

Andre måter å dempe støy på:

I rom med høyt trommelydnivå kan myke tepper i gangarealer, akustikkhimlinger og skjermer til dels bøte på støyen. Men støy er et komplekst problemområde, og ofte er det behov for interne regler for bruk av harde sko, demping av telefonsignaler, bruk av møbelknotter osv.

I førskoler og barnehager kan akustikkdempende materiale på bordplatene minske støyen fra slamring mot bordet som også er en type trommelyder. Dette fører til at hverken barn eller personale trenger å rope for å bli hørt.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.