Kategorier

Meny

Konto

Farger som styrker opplevelsen av trygghet og omsorg

En sår ømhet preget atmosfæren, da undersøkelsesrommet for barn mistenkt utsatt for seksuelle og/eller fysiske overgrep ble åpnet på Ullevål sykehus etter en omfattende oppussing i vår.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Farger som styrker opplevelsen av trygghet og omsorg

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Fargerike

Dette var et nøye planlagt rom med en fargepalett som skal bidra til å skape trygghet og omsorg i en vanskelig situasjon. Arve Tellefsen og Håvard Gimse satte toner til det hele og barneombud Anne Lindbo klippet snoren.

Trengte fornyelse

Oppussingen var et samarbeid mellom sykehuset, Stine Sofies Stiftelse og Fargerike. Prosjektet kom i stand etter at barneavdelingen tipset stiftelsen om at undersøkelsesrommet trengte fornyelse.

Fargerike ble kontaktet og det som startet som en ydmyk forespørsel om å sponse noen liter maling, endte opp som et totalprosjekt etter at daværende kreative leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth, hadde sett rommet og fått innsikt i hva det brukes til.

Dagnys beskrivelse av rommet før oppussing minner om mange andre rom vi har sett, dessverre.

- Hverken planløsningen, fargesettingen eller innredning syntes egnet til å bidra til god atmosfære. Veggene var malt i en fersken-farge fra 90-tallet kombinert med grå og kalde stålelementer. Gardinene var grelle med ukomfortabelt mønster også med sterkt 90-tallspreg. Møblene bar preg av kontor og hadde en mørk blåfarge sammen med umoderne ask, forteller hun.

Dele på Pinterest Oppussingen var et samarbeid mellom sykehuset, Stine Sofies Stiftelse og Fargerike.

Oppussingen var et samarbeid mellom sykehuset, Stine Sofies Stiftelse og Fargerike.

Lun atmosfære

De ansatte gjorde sitt beste for å pynte og gjøre det hyggelig, men rommet som sådan gjorde ingenting for å bidra til en trygg og lun atmosfære.

- Vi var enige om at rommet i seg selv ikke kan gjøre opplevelsen god, men at en trygg fargepalett og lun atmosfære kan bidra til å støtte opp om trygge og omsorgsfulle ansatte. Ofte er det enkle grep som skal til påpekte Dagny Thurman-Hoelseth.

Dele på Pinterest Lun atmosfære kan bidra til å støtte opp om trygge og omsorgsfulle ansatte.

Lun atmosfære kan bidra til å støtte opp om trygge og omsorgsfulle ansatte.

Harmonisk rom

Selve planprosessen ble spennende møte mellom flere ulike fagområder, der hovedfokuset var hva rommet skulle brukes til og en sårbar gruppes behov.

- Dette har vært en fantastisk reise og resultatet taler for seg selv. Rommet er roligere og mer harmonisk både for oss som jobber her, men også for de det er aller viktigst for, nemlig barna sa avdelingsleder Norunn Vetlesand rørt ved åpningen.

Om fargene

Til de store flatene er det valgt blått, blågrønt og grønt. Fordi dette er farger som roer mest. Det er kun noen få innslag av energiske og glade farger fager, for ikke å virke stressende. Gult er den viktigste kontrasten mot det duse, men få innslag av rødrosa toner. Fargepalletten er designet av Christine Hærra for Fargerike.

Dele på Pinterest Til de store flatene er det valgt blått, blågrønt og grønt.

Til de store flatene er det valgt blått, blågrønt og grønt.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]