Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Slik maler du panelet raskt og pent

  Chera Westman/ifi.no
Februar er den perfekte måneden for å male panelet. Med både rull og pensel på forlengerskaft, går jobben overraskende raskt og resultatet blir fint, ned til minste detalj.
<b>BRA Å HA:</b> Alt utstyr du trenger for å male panel kan brukes flere ganger, og det lønner seg å investere i kvalitet.
BRA Å HA: Alt utstyr du trenger for å male panel kan brukes flere ganger, og det lønner seg å investere i kvalitet.

Nå som vinteren er på sitt kaldeste, er luften i boligene våre tørr etter en lang periode med fyring og oppvarming. Det gjør senvinteren til den perfekte tiden for å male panelte vegger og tak. Nå er nemlig panelet tørt og har trukket seg sammen, slik at du unngår umalte krympestriper neste vinter.

– Det er mindre jobb enn du tror å male en panelvegg. Med effektivt maleverktøy blir resultatet fint med mindre innsats. Det kanskje viktigste du gjør er å sette både pensel og rull på et forlengerskaft, sier malermester Morten Fehn.

To pensler og en rull

Fehn er ekspert på verktøy og påføring hos verktøyprodusenten Jordan, og deler med seg av sine beste tips for å raskt og enkelt gi panelveggen ny farge.

– Når du skal male en hel vegg, er forlengbare verktøy nyttig. Langskaftet øker rekkevidden og gjør at du blir mindre sliten i kroppen og får utført jobben mye raskere. Du bruker en flat 100 millimeter pensel, og en panelrull for jevne flater, sier han.

I tillegg trenger du en 50 millimeter skrå pensel, til kriker og kroker.

<b>EKSPERTTIPS:</b> – Med riktig utstyr går det raskt å male panel, og du får et fint resultat uten penselstriper, sier malermester Morten Fehn hos Jordan.
EKSPERTTIPS: – Med riktig utstyr går det raskt å male panel, og du får et fint resultat uten penselstriper, sier malermester Morten Fehn hos Jordan.

Overblikk og ergonomi

<b>FORLENGET ARM:</b> Festet på forlengerskaftet passer til mange ulike pensler og ruller. Med et lett klikk har du satt verktøyet på plass.
FORLENGET ARM: Festet på forlengerskaftet passer til mange ulike pensler og ruller. Med et lett klikk har du satt verktøyet på plass.

– Med verktøyet på forlengerskaft får du også bedre overblikk over det du holder på med. Dette er med på å sikre et godt resultat. Det er kjapt og enkelt å skifte verktøy på forlengerskaftet, men raskest går det med to skaft – ett til rullen og ett til den flate penselen, sier han.

Etter den obligatoriske innledende rengjøringen av underlaget for å fjerne støv og smuss, brukes panelrullen for å flytte malingen fra malekaret eller malebøtten og opp på veggen.

– Malingen tørker raskt, spesielt hvis den påføres tynt med pensel. Når du bruker rull til påføring, får du med deg mer maling. Det gir deg bedre tid til å fikse fin finish mot detaljer med den skråskjærte penselen, og til å glatte ut rullestrukturen med den brede penselen, sier Fehn.

Et godt tips kan også være å sette ned temperaturen i rommet noe, for å forsinke tørkingen.

Kvalitetsarbeid

<b>DEKKEOPERASJON:</b> Med rullen påføres godt med maling, slik at du sikrer god dekk og får tid til å fikse fin finish, før malingen begynner å tørke og blir seig og klissete.
DEKKEOPERASJON: Med rullen påføres godt med maling, slik at du sikrer god dekk og får tid til å fikse fin finish, før malingen begynner å tørke og blir seig og klissete.

– Med rullen på forlengerskaft påfører du maling på 2-3 bord av gangen, før du bytter verktøy og stryker ut malingen. Uten å hverken strekke deg eller bøye knærne, klarer du fint å både dyppe rull og pensel, og å male helt fra gulvlisten og opp mot taklisten. Husk å arbeide raskt og systematisk, og å ta pause når du kommer til et hjørne, sier han.

Hvilken pensel og rull du velger, har mye å si både for kvaliteten på resultatet og for arbeidsmengden du må legge ned, fortsetter Fehn.

– Invester i gode pensler, det vil lønne seg. Kvalitetspensler tar opp mer maling, slik at du ikke må dyppe så ofte. De holder også godt på busten, så du ikke får penselhår i den malte flaten. Det er også forskjell på kvalitet hos maleruller. En god rull loer lite og spruter ikke maling når du bruker den, fortsetter Fehn.

– Med riktig utstyr blir du ferdig fortere, og får et penere resultat, oppsummerer han.

Mal panel på 1-2-3 – slik gjør du det:

  1. Sett malerullen på et forlengerskaft. Dypp rullen og penslene i malingen og la dem trekke noen minutter før du ruller ut malingen på 2-3 bord, fra gulv til tak.
  2. Bruk en flat 100 millimeter bred pensel på forlengerskaft, for å glatte ut rullestrukturen og fikse et jevnt resultat uten penselstriper.
  3. Bruk en skrå 50 millimeter bred pensel til detaljer i hjørner og for å komme inntil gulv- og taklist.

Tips! Til små flater bruker du en håndholdt panelrull og en 50 millimeter skrå pensel for å komme til i profiler, hjørner og detaljer. Et fint resultat uten penselstriper fikser du med en flat etterstryker.

Les også En smal sak å male paneltak?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
interiorkupp annons
HappyHomes annons