Kategorier

Meny

Konto

7 ting du bør vite før du behandler panelet

Vil du sette farge på panelet og samtidig beholde den naturlige «looken»? Da er transparent overflatebehandling veien å gå. Her er 7 ting du må vite før du setter i gang.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
7 ting du bør vite før du behandler panelet

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Tyrilin, Nordsjö

Det finnes mange ulike behandlinger som kan gi det ønskede resultatet, der du setter farge på panelet samtidig som du beholder den naturlige trestrukturen. Både hardvoksolje, interiørbeis, panelbeis, panellakk, panelvoks, trebeis og treolje kan brukes.

Her er 7 ting du bør være obs på før du påfører den transparente behandlingen:

1. Underlaget påvirker

Transparent behandling gjør at fargen på underlaget skinner gjennom og påvirker sluttresultatet. Test fargen et skjult sted før du går løs på hele interiøret.

Dele på Pinterest Brunbeiset panelt

Foto: Kristian Owren/ifi.no

POP: Den naturlige «looken» du får med transparente behandlinger på panel er populær både på hytter og hjemme.

2. Ett eller flere strøk?

Ett strøk kan være nok til å gi den fargen, beskyttelsen og slitestyrken du ønsker. Ytterligere strøk gir et mer dekkende og sterkere pigmentert resultat. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring.

Dele på Pinterest Ett strøk interiørbeis

Foto: Tyrilin

ETT STRØK: Det kan være nok med ett strøk for å oppnå resultatet du ønsker. Her er det lagt på ett fyldig strøk interiørbeis.

3. Godt verktøy = arbeidsglede

Rask og skjoldfri påføring sikres best med bruk av bred pensel eller rull for glatte flater, i kombinasjon med fordriver og skråpensel for hjørner og detaljer. Kvalitetsverktøy drypper og spruter lite, og gir et jevnt resultat.

4. Ikke dugnadsjobb

Håndlaget til maleren er med på å avgjøre resultatet. Vi legger alle på ulik mengde og stryker ut på forskjellige måter, og får derfor forskjellig finish. Vil du dele jobben med noen, bør én og samme person påføre, mens den andre jevner ut finishen.

Dele på Pinterest Beis

Foto: Nordsjö

MANGE VEIER: Det er, som de sier, mange veier til rom. Både beis, olje, lakk og voks kan gi det transparente resultatet du vil ha.

5. Arbeid feltvis

Vanntynnede transparente behandlinger tørker raskt, og det er enkelt å få synlige start- og stoppmerker. Fjern tak- og gulvlister, og påfør produktet på 1-2 bord av gangen.

6. Lysning

Gulnet panel kan lysnes med hvitpigmenterte produkter. Behandlingene inneholder også UV-filter som forhindrer videre gulning.

7. Fra gulnet til varmbrunt

Et gammelt, gulnet panel kan farges i den moderne, varmbrune fargen. Husk først å lysne med et hvitpigmentert produkt, for å unngå for sterk gultone.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]