Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

7 ting du bør vite før du behandler panelet

Vil du sette farge på panelet og samtidig beholde den naturlige «looken»? Da er transparent overflatebehandling veien å gå. Her er 7 ting du må vite før du setter i gang.

cloud_download
fullscreen
 • <b>ETT STRØK:</b> Det kan være nok med ett strøk for å oppnå resultatet du ønsker. Her er det lagt på ett fyldig strøk interiørbeis.

  Foto: Tyrilin

 • <b>MANGE VEIER:</b> Det er, som de sier, mange veier til rom. Både beis, olje, lakk og voks kan gi det transparente resultatet du vil ha.

  Foto: Nordsjö

 • <b>POP:</b> Den naturlige «looken» du får med transparente behandlinger på panel er populær både på hytter og hjemme.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • <b>VERKTØYET TELLER:</b> En bred pensel av god kvalitet er perfekt for rask og skjoldfri påføring.

  Foto: Tyrilin

Annonse
Annonse

Det finnes mange ulike behandlinger som kan gi det ønskede resultatet, der du setter farge på panelet samtidig som du beholder den naturlige trestrukturen. Både hardvoksolje, interiørbeis, panelbeis, panellakk, panelvoks, trebeis og treolje kan brukes.

Her er 7 ting du bør være obs på før du påfører den transparente behandlingen:

1. Underlaget påvirker

Brunbeiset panelt

POP: Den naturlige «looken» du får med transparente behandlinger på panel er populær både på hytter og hjemme.
camera_alt (Kristian Owren/ifi.no)

Transparent behandling gjør at fargen på underlaget skinner gjennom og påvirker sluttresultatet. Test fargen et skjult sted før du går løs på hele interiøret.

2. Ett eller flere strøk?

Ett strøk kan være nok til å gi den fargen, beskyttelsen og slitestyrken du ønsker. Ytterligere strøk gir et mer dekkende og sterkere pigmentert resultat. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring.

Ett strøk interiørbeis

ETT STRØK: Det kan være nok med ett strøk for å oppnå resultatet du ønsker. Her er det lagt på ett fyldig strøk interiørbeis.
camera_alt (Tyrilin)

3. Godt verktøy = arbeidsglede

Rask og skjoldfri påføring sikres best med bruk av bred pensel eller rull for glatte flater, i kombinasjon med fordriver og skråpensel for hjørner og detaljer. Kvalitetsverktøy drypper og spruter lite, og gir et jevnt resultat.

4. Ikke dugnadsjobb

Beis

MANGE VEIER: Det er, som de sier, mange veier til rom. Både beis, olje, lakk og voks kan gi det transparente resultatet du vil ha.
camera_alt (Nordsjö)

Håndlaget til maleren er med på å avgjøre resultatet. Vi legger alle på ulik mengde og stryker ut på forskjellige måter, og får derfor forskjellig finish. Vil du dele jobben med noen, bør én og samme person påføre, mens den andre jevner ut finishen.

5. Arbeid feltvis

Vanntynnede transparente behandlinger tørker raskt, og det er enkelt å få synlige start- og stoppmerker. Fjern tak- og gulvlister, og påfør produktet på 1-2 bord av gangen.

6. Lysning

Gulnet panel kan lysnes med hvitpigmenterte produkter. Behandlingene inneholder også UV-filter som forhindrer videre gulning.

7. Fra gulnet til varmbrunt

Et gammelt, gulnet panel kan farges i den moderne, varmbrune fargen. Husk først å lysne med et hvitpigmentert produkt, for å unngå for sterk gultone.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]