IFI logo

IFITV: Slik beiser du trepanelet inne

Beis er en transparent behandling, der tremønsteret skal synes gjennom fargen. Det er en litt annen teknikk å påføre beis enn maling. I denne videoen kan du se hvordan du beiser nytt, ubehandlet panel.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I videoen over viser malermester Thor Ingar Røneid fra Tyrilin hvordan det skal gjøres. Under kan du lese oppskriften.

Panelet vaskes

Før panelet beises må det vaskes. Det gjelder også helt nyoppsatt panel, fordi nytt panel har en fet harpikshinne som må fjernes før beising. Eventuelle fingermerker fra snekkeren må også fjernes. Beisen skal trekke inn i treverket, og fettet vil hindre innsug og føre til skjolder.

Til vasking brukes en panelrens som blandes i vann. Her er det viktig å følge doseringen som er anvist fra leverandøren. Panelrensen løser opp fett og fjerner det fra paneloverflaten. Bruk en klut som ikke loer.

Rør godt

Rør godt om i spannet med en rørepinne før du begynner å beise. Det ligger mye fargepigment mot bunnen som må røres opp. Slurves det her blir det fort skjolder i beisen.

Påfør beisen med en god malepensel.

Ett bord om gangen

Bruk lite beis. Én liter beis skal dekke nesten dobbelt så mye som én liter maling. Med lite beis på penselen får du svak innfarging og godt synlig trestuktur. Ønsker du mindre synlig trestuktur legger du på et fyldigere strøk. Hvis du bare ønsker et svakt fargeslør, kan du tørke av beisen med en lofri klut.

Jobb med ett og ett bord om gangen, og gjør det ferdig før neste bord.

Mer vaskbar

For å få en mer vaskbar og beskyttet overflate, kan veggen behandles med en interiørvoks når beisen er tørr.

Mesterens tips:

Senk temperaturen i rommet, da tørker ikke beisen så fort og du har bedre tid til å få beisen pent på. Ideell temperatur er 15 ºC.

Treverk har ikke samme innsug hele veien. Det vil trekke inn mer beis noen steder, blant annet rundt kvister. Beisen må derfor bearbeides godt. Stryk frem og tilbake flere ganger slik at det ikke oppstår tørre felter. Avslutt med å stryke pent over hele bordet med lettere trykk på pensel slik at alle striper viskes ut.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.