Norsk Akustikksenter annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Spørsmål og svar

Kan jeg beise tidligere lakkert panel?

FARGEVALG: Interiørbeis og panelbeis har egne fargekart, med en rekke farger å velge blant. De fleste produsenter tilbyr p...   Bilder av: Frode Larsen/ifi.no, Tyrilin, Nordsjö
Jeg har hørt at man kan beise lakkert panel. Har vært innom en fargehandel, men der sier de at man heller bør male. Hva er riktig?
<b>SPREKK: </b>Når luftfuktigheten blir lav i rommet, trekker trepanelet seg sammen. Da kan det dannes sprekker mellom bordene. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)
SPREKK: Når luftfuktigheten blir lav i rommet, trekker trepanelet seg sammen. Da kan det dannes sprekker mellom bordene. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

Det er et meget trygt og godt alternativ å male panelet. Men er du ute etter et transparent resultat, der treverket er med på å sette preg på interiøret, er ikke maling det første du bør bruke. Maling gir nemlig et dekkende resultat, og trestrukturen vil langt på vei forsvinne. Du bør også male når treverket er på sitt tørreste, ellers må du leve med krympesprekker mellom bordene deler av året.

Panel er et levende materiale som sveller når luftfuktigheten går opp, og som trekker seg sammen når den går ned. Hvis du maler når panelet er på sitt fuktigste, vil du kunne få umalte striper når det tørker igjen. Man unngår ikke tørkesprekker med en transparent behandling, men de blir mindre synlig siden forskjellen mellom behandlet og ubehandlet panel blir mindre fremtredende.  

Viktige forbehold

Panelbeis og interiørbeis kan brukes på tidligere lakkerte flater, med noen forbehold.

– Panelbeis og interiørbeis kan brukes på tidligere lakkert underlag, såfremt eksisterende lakk ikke er veldig sterk, hard og blank. På flater som fra før er behandlet med gulvlakk, oljelakk eller fabrikkpåført lakk, vil beisprodukter fungere dårlig, sier malermester Thor Ingar Røneid, hos Tyrilin.

En lakkert flate som har stått noen år, og der lakken naturlig har forvitret litt, kan det gå fint å beise over. Du vil kunne se ganske lett om den eksisterende lakken har laget en tydelig hinne på panelet eller ikke. 

<b>NATURLIG: </b>En interiørbeis gir en transparent, matt og naturlig overflate til panelveggene samtidig som man beholder trestrukturen. (Foto: Tyrilin)
NATURLIG: En interiørbeis gir en transparent, matt og naturlig overflate til panelveggene samtidig som man beholder trestrukturen. (Foto: Tyrilin)

Bruk slipepapir

– Det er viktig å rengjøre godt og å mattslipe med slipepapir før du setter i gang. Det er viktig å komme til med slipepapiret i inngående hjørner og inne i profiler på panelet. Begynn så med å sette noen prøver et skjult sted, anbefaler Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

– Du vil kunne se ganske umiddelbart om beisen hefter eller sprekker opp og trekker seg sammen. Hvis det ikke fungerer, vil beisen danne «fiskeøyne» eller minne om saus som skiller seg, sier han.

Dersom dette skjer, er det bra å ha noen våte filler i nærheten, som du kan bruke for å tørke vekk beisen. 

<b>FORBEHOLD: </b>På et litt slitt og eldet underlag vil panelbeis og interiørbeis kunne sitte godt i mange år, med overnevnte forbehold om riktig rengjøring og mattsliping. (Foto: Nordsjö)
FORBEHOLD: På et litt slitt og eldet underlag vil panelbeis og interiørbeis kunne sitte godt i mange år, med overnevnte forbehold om riktig rengjøring og mattsliping. (Foto: Nordsjö)

Forsegle etterpå?

På et litt slitt og eldet underlag vil panelbeis og interiørbeis kunne sitte godt i mange år, med overnevnte forbehold om riktig rengjøring og mattsliping. Dersom du hyppig rengjør panelveggene, eller ofte skraper borti, kan du for å være på den sikre siden også beskytte beisflaten ved å forsegle den med en klar, vanntynnet gulvlakk som påføres etter at beisen har herdet. Det vil gi en ekstra sikkerhet mot avskalling i bruksfasen. 

Mer informasjon

Nordsjö

Tyrilin

Les også Beskyttelse og behandling med panellakk

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Spørsmål og svar

Nyeste artikler