Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Fra solbrunt til varmbrunt

Et gammelt, gulnet panel kan farges i den moderne varmbrune fargen. Men veien går via hvitt.

cloud_download
fullscreen
 • <b>TRENDBRUN: </b>Flere trendeksperter, blant andre Dagny Thurmann-Moe, har pekt på brunt som en av de sterkeste trendfargene. (Foto:Margaret De Lange/Dagny Fargestudio)

  Foto:

 • <b>KONGLE:</b>Interiørbeis kan brukes på panel og tømmer. Her er fargen Tyrilin Interiørbeis brukt i farge 21 Kongle, og tømmeret er etterbehandlet med interiørvoks. (Foto: Johan Wildhagen Palookaville/Tyrilin)

  Foto:

 • <b>SPAFARGE: </b>Hotellet The Thief ligger på Tjuvholmen i Oslo og er kåret til Norges beste hotell av Trip Advisors brukere, og eneste norske medlem av Design Hotels. Anleggets spa er moderne innredet med farger inspirert av norsk natur. (Foto: The Thief)

  Foto:

 • <b>SNØHVIT: </b>Ved bruk av Nordsjö Panellakk på et gammelt, gulnet panel, påføres første strøk i fargen Snøheim. Deretter kan siste strøk påføres i ønsket brunfarge. (Foto: Nordsjö)

  Foto:

 • <b>PÅVIRKER: </b>Det er viktig å huske på at underlagets farge vil påvirke den endelige fargen ved bruk av transparente behandlinger. (Foto: Nordsjö)

  Foto:

Annonse
KONGLE:Interiørbeis kan brukes på panel og tømmer. Her er fargen Tyrilin Interiørbeis brukt i farge 21 Kongle, og tømmeret er etterbehandlet med interiørvoks. (Foto: Johan Wildhagen Palookaville/Tyrilin)

KONGLE:Interiørbeis kan brukes på panel og tømmer. Her er fargen Tyrilin Interiørbeis brukt i farge 21 Kongle, og tømmeret er etterbehandlet med interiørvoks. (Foto: Johan Wildhagen Palookaville/Tyrilin)

Beiset eller lakkert panel er igjen blitt moderne på vegger. Og trenden strekker seg langt utenfor hyttefeltet på fjellet. Salget av ny, fabrikkbehandlet panel er i vekst, og det er de varmbrune fargene som øker mest. Ulike gråfarger er fortsatt meget populært.

Men vi er også mange som allerede har panel i stuer, kjellere og ganger i både hytter og hus. Og også gammel panel som med årene har blitt gulbrunt av alder og av solens UV-stråler kan få en mer moderne brunfarge ved påføring av panelbeis, panellakk eller hardvoksolje.  

Underlaget påvirker

SNØHVIT: Ved bruk av Nordsjö Panellakk på et gammelt, gulnet panel, påføres første strøk i fargen Snøheim. Deretter kan siste strøk påføres i ønsket brunfarge. (Foto: Nordsjö)

SNØHVIT: Ved bruk av Nordsjö Panellakk på et gammelt, gulnet panel, påføres første strøk i fargen Snøheim. Deretter kan siste strøk påføres i ønsket brunfarge. (Foto: Nordsjö)

Det er viktig å huske på at underlagets farge vil påvirke den endelige fargen, siden påføring av panellakk er en transparent behandling. Er underlaget relativt nytt og lyst, blir fargen du legger på også preget av det lyse. Er underlaget mørkt og gulnet, vil også fargen bli mørkere.

For å oppnå den rette varmbrune fargen eller riktig gråfarge, holder det derfor ikke med å gå direkte på med fargen du finner i fargekartet dersom panelet allerede er brunet! Da må du lysne panelet først, og på den måten nullstille det fargemessig. Det vil da være enklere å oppnå de lyse grå og brune fargenyansene uten at den opprinnelige gule fargen påvirker resultatet.

Derfor går veien fra solbrunt til varmbrunt eller grått via hvitt. 

Ulike produkter gjør jobben

Velg mellom produkttypene panelbeis, panellakk og hardvoksolje; valgmulighetene er mange for den som vil gi en transparent behandling til innvendig treverk. Forskjellene mellom panelbeis og panellakk begrenser seg noen ganger til bare navnet.

Men mens en panelbeis trenger kontakt med treverket, kan en panellakk også brukes på tidligere lakkerte flater. Beis trekker noe inn i treverket og danner et lite sjikt, noe også flere panellakker gjør. Det samme gjelder hardvoksoljer der oljeandelen trenger inn i treet og beskytter fra innsiden og voksen lager en elastisk film, som forsegler porene og beskytter treet mot utvendige påvirkninger. 

Oppdatert: 17.12.2019

Mer informasjon

Slik gjøres det:

1. Vask veggen

En god rens med kjemikalier beregnet for bruk før maling fjerner skitt, fett og smuss fra underlaget. Siden stoffene som gjør treverket brunt også er vannløselige, vil en god vask kunne gjøre treverket litt lysere igjen.

2. Slip

Tidligere lakkerte paneler mattslipes lett. På ubehandlet tre må fiberreisningen etter vask fjernes før du påfører behandlingen.

3. Lysne

Påfør valgt produkt i en lys farge i ett strøk. Hvis fibrene reiser seg, må underlaget pusses lett over.

4. Gi ønsket farge

Når første strøk er tørt, påføres ønsket farge i 1-2 strøk til du er fornøyd med innfargingen. 

Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
HappyHomes annons
HappyHomes annons
[Some text some message]