IFI logo
Se flere bilder
Lyst treverk, men uten å male

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Lyst treverk, men uten å male

Vi skal sette opp ny hytte, og ønsker at treveggene skal få et lyst, hvitt preg hvor treverket synes gjennom. Hva bør vi velge av lakk, beis eller lut?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva dere bør velge avhenger av hvilket resultat dere ønsker dere til slutt. Hva som blir penest er jo smak og behag, men jeg kan fortelle litt om de forskjellige behandlingene, så kanskje valget deres blir litt enklere! Et godt tips er allikevel å ta en tur til deres lokale fargehandler og be om å få se oppstrøksprøver på produktene. Det er en del lettere å bestemme seg når man ser konkrete resultater foran seg.

Lakk og beis

Panellakk og panelbeis er egentlig to veldig like produkter. Forskjellen ligger i at en panelbeis trenger inn i treverket, mens panellakken legger seg som en hinne på overflaten. Panelbeis fremhever strukturen i treverket litt bedre enn lakken, og hvis du tar et par strøk med lakk kan det være mulig å se en tynn film på panelet, men bortsett fra dette er produktene svært like. De har også stort sett de samme egenskapene med hensyn til å forhindre gulning, og de påføres på samme måte.  Lakk og beis gir begge et holdbart resultat som vil vare i mange år. Hvis du etter noen år allikevel synes panelet begynner å gulne, kan du bare påføre et nytt strøk.

Hvis dere ønsker at den lyse fargen treverket har nå skal vare, kan dere påføre en klar panellakk eller panelbeis. Denne vil forhindre gulning, og bevare treverket lyst og fint.

Hvis dere derimot ønsker en mer hvitaktig overflate, kan dere benytte en panellakk/-beis i en hvit utgave. Det finnes flere forskjellige varianter av disse hvitpigmenterte behandlingene, så det greieste er nok å ta turen til fargehandleren og se noen oppstrøksprøver. Panellakken med hvite pigmenter gir treverket en hvitere overflate, men treverkets struktur og lød synes allikevel godt gjennom.

Når du påfører produktet, kan det lønne seg å ta for seg kun et par bord av gangen, slik at du ikke får en "skjøt" midt på veggen. På den måten blir resultatet jevnere.

Lut

Hvis dere ikke ønsker en hvitaktig farge, men heller en lysere variant av treverksfargen som er på veggen nå, kan lut være et godt alternativ. Tradisjonell lut er ganske komplisert å påføre, så det blir litt mer jobb enn panellakk/-beis. Men det finnes panellutprodukter som er alt-i-ett-produkter, og disse gjør jobben mye enklere.

Hvis du velger panellut vil jeg anbefale dere å være to som gjør jobben sammen, slik at én kan rulle og én kan fordrive. Det er veldig viktig å påføre produktet jevnt, for å unngå skjolder og ujevn gulning.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.