Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Lysne mørkt og gulnet panel

Det mørke og gulnete panelet kan bli lyst igjen. En transparent behandling lar deg beholde trestrukturen, samtidig som treverket blir som nytt i fargen.

cloud_download
fullscreen
  • <b>MODERNE: </b>Transparente behandlinger for panel finnes i mange farger.

    Foto: Alanor

  • <b>HEV TAKET: </b>Med lyse farger får panelet et løft.

    Foto: Osmo

Annonse

Med alderen forandres fargen på treverket i hus og hjem. Panelet i taket eller på veggen som var lyst og fresht da det ble satt opp, blir etter få år gulnet, mørkt og trist. Sterkt gulnet, nesten brunt panel «stjeler» mye lys fra rommet.

At treverk blir gult med tiden er en naturlov. Det skjer akkurat det samme som med avisen som får ligge fremme i solen hele dagen. På kvelden er de solstekte sidene gule. Noen treslag gulner mer enn andre, og furu gulner raskt når det utsettes for solens ultrafiolette stråler. Treverket blir med andre ord solbrunet.

LES OGSÅ: 6 tips til deg som skal beise panelet

Hev taket

HEV TAKET: Med lyse farger får panelet et løft.
camera_alt (Osmo)

Ikke skjul treverket

For deg som vil beholde det genuine uttrykket med kvister og ådring, er det ikke et alternativ å male. Derimot finnes flere ulike transparente behandlinger som lysner eller setter farge på gulnet panel.

Gulnet panel kan lysnes med hvitpigmenterte produkter som også inneholder lysfiltre som forhindrer videre fargeforandringer. For at den transparente behandlingen skal lysne gammelt, skikkelig gulnet panel, kan det kreves en behandling med mye hvite pigmenter som har en godt lysnende effekt.

Alternativene er mange – og sluttresultatet varierer fra et tynt, kalklignende slør til mer eller mindre dekkende behandlinger. Den endelige fargen er alltid en kombinasjon av produktets farge og den underliggende trefargen. For å velge hvilket middel du vil bruke, kan du lage egne oppstrøksprøver et lite synlig sted.

LES OGSÅ: Lysne treverket innendørs

Oppdatert: 17.12.2019

Mer informasjon

Tips!

Start med å rense panelet godt med et spesialmiddel som fjerner smuss, lignin og fettstoffer.

Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
interiorkupp annons
[Some text some message]