Kategorier

Meny

Konto

Beising av innendørs panel

Når du velger å kle veggen med ekte trepanel, er beising et godt alternativ for deg som ønsker å bevare treets særpreg også etter overflatebehandlingen.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Beising av innendørs panel

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Scanox

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slutt på kvistlakk

Naturen går aldri av moten og trepanel på innvendige vegger brukes fortsatt i store utstrekning. Noen kan nok ha litt vegring for å gå i gang med overflatebehandling av trepanel. Tanken på kvistlakk, grunning og minst to strøk maling kan for noen virke svært omfattende. Men noe bør du gjøre med panelet ditt. Uten overflatebehandling vil veggen fort gulne og den ville være vanskelig å holde ren.

-Et enkelt, effektivt og overkommelig alternativ er å bruke en innendørs panelbeis, forteller malermester Per Lund Nielsen hos Scanox. Vår vanntynnede interiørbeis får du i nærmere femti farger - og den er i utgangpunktet en ”ettstrøksbeis”. Du kan imidlertid påføre mer beis dersom du ønsker et mer dekkende utseende.

Arbeidet må gjøres korrekt

Påføringen er enkel, men arbeidet må gjøres korrekt. Når panelet er satt opp, bør det ikke gå mange dagene før du overflatebehandler. Gulningsprosessen kommer raskt i gang. Benytter du en mørk beis, er ikke tidsaspektet så avgjørende, men det er en fordel at ikke for mye harpiks får tid til å trekke ut i overflaten.

Merk deg at beisen kan også benyttes på gammelt, gulnet ubehandlet eller såpebehandlet treverk. Fargene vil nok ikke stemme helt med fargekartet.

Fjern støv og skitt

Overflaten må være støvfri og helt ren før du beiser. Benytt en anerkjent type husvask - som TreStjerner Gulvrens - og vent til treverket er helt tørt.

Dele på Pinterest Fjern støv og skitt

Litt om gangen

Den godt utrørte beisen påføres med en lakkpensel. Ta for deg felt for felt - to til tre panelbord om gangen. Påfør beisen ovenfra og ned.

Dele på Pinterest Litt om gangen

Bruk smalere pensel der det er vanskelig å komme til

Pass på at beisen også påføres på de mer utilgjengelige stedene. Profileringen varierer avhengig av paneltype.

Dele på Pinterest Bruk smalere pensel der det er vanskelig å komme til

Bruk fordriver

Etter at du har påført beis på et felt, benytter du en annen pensel til å trekke ut beisen slik at overflaten blir jevn og pen.

Dele på Pinterest Bruk fordriver

Tørk av fordriveren

Samler det seg for mye beis på penselen du bruker til å trekke ut med, tørker du bare av den med en klut.

Dele på Pinterest Tørk av fordriveren

Beising med klut

Du kan også foreta selve påføringen av beis med en lofri klut, noe som gjør det enklere å få til en jevn fordeling av beis. Tørk over veggen med en ren fille om du ønsker et mindre dekkende utseende.

Dele på Pinterest Beising med klut

Avslutt med voksbehandling

Etter beisingen venter du i minst 12 timer før du etterbehandler med voks for å få fram treverkets lød og fargespill. Voksen hindrer også uttørking. Voksen påføres med pensel eller lofri klut.

Dele på Pinterest Avslutt med voksbehandling

Mer informasjon

www.scanox.no

www.tyrilin.no

TIPS !

  • Det bør ikke gå mange dagene før du overflatebehandler - gulningsprosessen kommer raskt i gang. Benytter du en mørk beis, er ikke tidsaspektet så avgjørende, men det er en fordel at ikke for mye harpiks får tid til å trekke ut i overflaten.
  • Merk deg at beisen også kan benyttes på gammelt, gulnet ubehandlet eller såpebehandlet treverk.
  • Gammelt treverk vil gi beisen en litt annen fargenyanse enn en oppstrøksprøve på nytt treverk. Test beisen på et litt bortgjemt sted for å sjekke om du er fornøyd.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]