IFI logo
Se flere bilder
Beskyttelse og behandling med panellakk

Foto:

Beskyttelse og behandling med panellakk

Treverket, et levende materiale, trenger beskyttelse, enten det benyttes utvendig eller innvendig i huset. Interiøret må pleies på riktig måte for at vegger og tak skal holde seg pene. I interiøret kaller vi behandlingsproduktet interiørbeis, eller panellakk.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til panel bruker vi i stor utstrekning gran og furu. Av de to tresorter gir furu den mest kontrastrike panel. I Norge i dag velger 90 prosent av forbrukerne en trehvit behandling og på furu passer det aller best med en klar lakk for å få frem treets egenart. Furu som panel blir mørkere over tid. Det samme gjelder også gran, men vil man ha en treeffekt med farge, passer gran spesielt godt.

Valg av paneltype og behandling

Det avgjørende er hva man ønsker med miljøet. Tenk gjennom romløsningen, gjør gjerne litt forhåndsarbeid hos faghandleren og bestem deretter hvilken panel man vil ha og hvordan den skal behandles. For eksempel gir det forskjellig inntrykk om man setter opp panel liggende eller stående. Dessuten finnes det en rekke type paneler. Det er mulig å være stilbevisst også ved kjøp av panel. Panel passer veldig godt i dagens trendbegrep, den litt minimalistiske. Med treverk skaper man et klassisk miljø og en funksjonell løsning.

Panellakk

En klar panellakk benyttes på nytt, ubehandlet lyst treverk. Man får en matt hinne som er nærmest usynlig, den bevarer treverkets opprinnelige farge og forsinker gulningsprosessen. Den sørger et kraftig lysfilter, samtidig som den virker avstøtende mot fingeravtrykk, fett, vann, osv., som vanligvis gir flekker på panelet. To eller flere strøk gir en god beskyttelse og anbefales. Velger man en lakk med farge, kan det være smart å legge en klar farge oppe på denne igjen.

Mal om vinteren

Når panelet er kommet på plass, gå rett på behandling for å hindre gulningsprosessen. Vær oppmerksom på at når vinteren kommer, kryper materialet og man kan få glipper i panelet. Dette fordi luften om vinteren er tørrere inne og derfor den beste tiden for behandling av panel.

Vannbeis

Ønsker du et helt slett panel må det vannbeises. Det betyr at man fukter panelet med vann. Bruk pensel, fille eller en svamp. Treverket får da fiberreisning. Slip dette vekk med fint sandpapir eller skurepad.

Lysning av gulnet panel

Mange velger å male gammelt gulnet panel, men det er mulig å lysne panel ved å bruke en antikk lakk som gir et hvitskurt, lutet utseende. Det finnes også hvit eller kalkhvit panellakk, men de skal ikke brukes på gammel panel. Derimot kan man velge en løsning hvor man først legger på en antikk lakk og deretter en farget lakk over. Prøve deg frem og finne ut hva du liker ved først å behandle på en liten flate. Den kan eventuelt lett vaskes bort fordi panellakken er vannbasert.

Farget lakk kan gi treverket den svake fargetone som er med på å sette det personlige preg på vegg og rom. Fargene er gjennomskinnelige slik at treverkets struktur forblir synlig. Det er rekke farger å velge mellom. Vel oppe på vegg, når interiørbeisen har tørket, kommer den rette fargen frem. Flere strøk gir sterkere farge.

©ifi 2002

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.