Kategorier

Meny

Konto

Førstehjelp til mørknet gulv

Vi skulle gjerne ha lysnet eikeparketten i stuen og lurer på om det finnes hvitpigmentert gulvlakk som kan legges oppå den gamle lakken slik at vi slipper å slipe?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Førstehjelp til mørknet gulv

Foto: Per Erik Jæger/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no

Dessverre finnes det ingen kvikkfix-løsning med farget lakk som garanterer fint resultat. Det er fullt mulig å pigmentere lakken, men det mørke vil skinne gjennom samt at det er umulig å få lagt lakken jevnt på. Da blir resultatet neppe som forventet.

Vi har sjekket med flere eksperter og blitt frarådet å legge en transparent behandling på den gamle gulnede lakken. Utfordringen er at gulvet blir skjoldete.

Produsentene vi har snakket med leverer ikke hvitpigmentert gulvlakk, men endel forretninger kan blande lakken slik at den får litt hvit farge.

Dele på Pinterest Ekspertene fraråder å bruke hvitpigmentert lakk for å lysne mørknet parkett.

Ekspertene fraråder å bruke hvitpigmentert lakk for å lysne mørknet parkett.

Problem med skjolder

– Jeg vil ikke anbefale denne løsningen. Dette er en metode som må velges på eget ansvar, sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Scanox, som er produsent av TreStjener gulvlakk.

Han forteller at selv for en trent person er det vanskelig å få dette til uten overlapp. Spesielt i avslutningen mot vegg kan det bli mye rart. Her kommer du ikke til med rull og du må legge på lakk med pensel. Da blir det fort flere strøk i ulike retninger der lakk påført med rull og pensel møtes.

– Metoden kan være egnet på trappetrinn, for der er flaten så liten at du rekker å ta alt i samme omgang. Men på et helt stuegulv ville jeg valgt en annen løsning, sier han.

Dele på Pinterest For å lysne et mørknet gulv må all gammel lakk fjernes med gulvslipemaskin.

For å lysne et mørknet gulv må all gammel lakk fjernes med gulvslipemaskin.

Maling det beste alternativet

Teknisk rådgiver Per Myhre hos Nordsjö er helt enig.

– Hvis du ikke ønsker å slipe eller det ikke er noe å slipe på, så er den beste løsningen å male gulvet, sier han.

Det finnes flere typer maling for gulv. Produsentene har ulike system der både rensemiddel, grunninger og toppstrøk inngår. For best resultat anbefales det å bruke produkter fra samme system.

– Hvis gulvet skal males i en lys farge er det viktig å ta på et strøk med kvist- og sperregrunn, sier Myhre. Årsaken er at det er fargestoffene i eik som kan løses opp og misfarge malingen.

Dele på Pinterest Med gulvmaling kan man lysne de fleste typer gulv.

Med gulvmaling kan man lysne de fleste typer gulv.

Mer informasjon:

Nordsjö

TreStjerner

 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]