IFI logo
Se flere bilder
Få en tryggere trapp

Foto: Golvabia, Alanor

Få en tryggere trapp

Ungene stormer ned trappen under en intens runde med «sisten». Bestemor klamrer seg til gelenderet for å komme seg ned til kjøkkenet. Det kan fort gå galt. Den glatte trappen er et fryktet ulykkessted i hjemmet.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fall i trappen står for mange skader i norske hjem. Og det gjelder langt fra bare barna og bestemor. Alle faller. Det er derfor viktig å sikre at trappen ikke er for glatt. Når fortauene ute er speilglatte av is, spenner vi på oss brodder. Inne i boligen er derimot ikke dette et alternativ. Vi må derfor finne en annen løsning for å unngå fall og skader i de glatte trappene i hjemmet. Heldigvis finnes det enkle grep man kan ta for å sikre en tryggere trapp.

Trappeteppe

Et alternativ mange velger for å unngå trappefall, er å legge tepper i trappen. Tepper minimerer risikoen for å falle betraktelig. Det er en løsning som også gir deg en stillere trapp.

– Det er flere fordeler med teppe i trappen. I tillegg til at det gjør trappen mye sikrere og bidrar til færre skliskader, er det også lyddempende. Når barna springer i trappene, bidrar tepper til færre fall, og at lyden av skrittene dempes, sier Henrik Andersson hos Golvabia.

Tepper tilfører også boligen noe mer. Det kan gi et varmere og koseligere uttrykk.

– Tepper gir med en gang hjemmet en trivelig følelse. Mange har gamle trapper som de ønsker å fornye. Da kan man slå to fluer i en smekk: Trappen blir sikrere, samtidig som den får en oppgradering som varer lenge, sier Andersson.

I trappen kan man legge både myke og harde tepper. Skal man ha harde tepper, kan man velge flatvevde varianter. Velger man teppe, har man tre alternativer: halvmånetrinn, løper og heldekkende teppe. Det gjelder å velge det som passer best for deg og din trapp.

Se flere bilder
Teppe gir et sklisikkert underlag. (Foto: Golvabia)

Foto:

Teppe gir et sklisikkert underlag. (Foto: Golvabia)

Sklisikring

– Særlig for eldre mennesker kan det være veldig kritisk å falle og slå seg i trapper og på gulv. Det gjør at det er viktig å være føre var, sier Audun Klauseie hos Alanor.

For å unngå ulykker i trappen, anbefaler han et strøk med Liberon Sklisikring. Den kan også brukes på gulvet.

– Det er en vannbasert lakk som inneholder silikater. Det er som små sandkorn. Lakken røres godt opp, så pensles eller rulles den på trappetrinnene. Da vil overflaten bli ruere enn den originale overflaten, og man får økt friksjon mellom underlaget og føttene. Det gjør at det er vanskeligere å falle i trappen, forteller han.

Om man skal velge teppe eller sklisikring, avhenger helt av hva man ønsker selv. Har man en fin trapp man ønsker å vise fram, er sklisikring en god løsning.

– Sklisikringen er jo helt fargeløs, så man vil se fargen som allerede er på underlaget, sier Klauseie.

Liberon Sklisikring kan brukes på malte og lakkerte flater, på laminat, keramisk flis og betong, samt homogent gulvbelegg. Det kan ikke brukes på voksede eller oljede overflater.

– Med sklisikringen er trappen fremdeles enkel å vedlikeholde, og produktet er fullt vaskbart, sier Klauseie.

Halkskydd antisklimiddel fra Beckers er en annen sklisikring man kan prøve. Den tilsettes gulvmalinger eller lakk, for å unngå skliskader.

Trappenese og sklihemmende tape er andre løsninger for det samme problemet.

 

Se flere bilder
Liberon Sklisikring fra Alanor kan gjøre trappen tryggere.

Foto:

Liberon Sklisikring fra Alanor kan gjøre trappen tryggere.

Se flere bilder
I tillegg til å være sklisikkert, er tepper også lyddempende og kan gi et varmere uttrykk. (Foto: Golvabia)

Foto:

I tillegg til å være sklisikkert, er tepper også lyddempende og kan gi et varmere uttrykk. (Foto: Golvabia)

Mer informasjon:

Alanor

Golvabia

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.