Kategorier

Meny

Konto

Hvordan fargesette et ubehandlet veggpanel?

Jeg skal fargesette en ubehandlet gran veggpanel og finner ikke riktig farge i panelbeis. Kan jeg bruke maling og tynne den med vann? Tenker at jeg skal pensle på blandingen, og deretter tørke av malingen med en lofri klut.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Hvordan fargesette et ubehandlet veggpanel?

Foto: Chera Westman/ifi.no, Tyrilin, Herdins/Krefting & co

Panelbeis er én av flere produkter som kan brukes for å sette farge på tidligere ubehandlet panel. Finner du ikke en farge du vil ha i fargekartene til produsentene av interiørbeis, er panellakk et annet alternativ. Der finner du til dels andre farger, men behandlingen vil gi et lakk-sjikt på overflaten. 

Dele på Pinterest Her er den gulnede veggen påført først ett strøk (til venstre) og deretter to strøk (til høyre) Panelbeis.

Her er den gulnede veggen påført først ett strøk (til venstre) og deretter to strøk (til høyre) Panelbeis.

Mal og tørk vekk

Som du selv foreslår er vanlig maling for treverk innendørs (en panel- eller listverksmaling) også et alternativ. Vanntynnede varianter kan tynnes med vann, og hvis du velger en oljemaling som tynnes med white-spirit, er det det du bruker for å tynne ut malingen. Du må nok belage deg på å teste med ulike grader av fortynning, kanskje må du ha i mer enn halvparten vann, kanskje mindre.  Husk at white-spirit både lukter sterkt og er helseskadelig. God lufting er viktig!

Bruk pensel eller rull til påføring og tørk av til ønsket resultat og en lofri fille til å tørke av med. Malingen kan da brekkes i et stort antall farger, og du må nok prøve deg frem til en pigmentering og en tynning som gir det resultat i form av farge og struktur, som du ser for deg. 

Dele på Pinterest Her ble veggene er vasket og malt med oljemaling som ble tynnet ut med 30 prosent White-sprit. Malingen er brukket i fargen 10341 Kalk og har glansgrad 25.

Her ble veggene er vasket og malt med oljemaling som ble tynnet ut med 30 prosent White-sprit. Malingen er brukket i fargen 10341 Kalk og har glansgrad 25.

Panelvoks og Dekorvoks

Andre mulige løsninger er for eksempel Liberon Panelvoks, eller Osmo Dekorvoks som er en type hardvoksolje. Begge disse finnes i en rekke ulike farger og er enkle å arbeide med. Herdins Panelhvitt kommer i tre ulike hvite farger for mer eller mindre dekkende resultat. Du kan også velge en matt klar lakk som fargehandleren kan pigmentere i ønsket farge og pigmenteringsgrad. 

Dele på Pinterest Her påføres veggen en halvtransparent panellakk fra Liberon som heter Bloom Panelvoks. Det er ikke en voks i tradisjonell forstand, men gir likevel overflaten et flott, vokset utseende.

Her påføres veggen en halvtransparent panellakk fra Liberon som heter Bloom Panelvoks. Det er ikke en voks i tradisjonell forstand, men gir likevel overflaten et flott, vokset utseende.

Dele på Pinterest Herdins Tak- og panelhvitt kan brukes til tak, møbler og vegger, uten at det drypper. Den er en vannbasert lasur som gir en lys, silkematt overflate.

Herdins Tak- og panelhvitt kan brukes til tak, møbler og vegger, uten at det drypper. Den er en vannbasert lasur som gir en lys, silkematt overflate.

Mer informasjon:

Alanor

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Brynsløkken

Flügger

Osmo

Nordsjö

Tyrilin

Woca

 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]