Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

God vedheft også på ferdigmalt MDF

 FARGESKIFTE?:  Fabrikkmalte panelplater kan overmales med ny farge. Forarbeidet er viktig. (Foto: Smartpanel)   Byggma, Smartpanel, Södra, Jordan
Er du lei av fargen på panelet på veggen? Det er fullt mulig å male om også de fabrikkmalte panelplatene!

Med fabrikkmalte panelplater i profilfrest MDF får du raskt en ferdig vegg, og antallet farger og profiler å velge blant er stort. Men om du etter en tid igjen rammes av oppussingslyst, og er blitt fysen på en annen farge, er det fullt mulig å male om også disse veggene. 

Vanlig forarbeid

<b> HARDT: </b> I fabrikken herdes malingen på platene med UV-lys. Det gir en meget hard og ripefast overflate.  (Foto: Byggma)
HARDT: I fabrikken herdes malingen på platene med UV-lys. Det gir en meget hard og ripefast overflate. (Foto: Byggma)

– Det er ikke noe mer hokus pokus ved å male disse platene, enn andre vegger. Du må gjøre veggen ren og matte ned underlaget for å lage god vedheft, så er det bare å male, sier daglig leder i Smartpanel, Audar Dørum.

­– Malingen som brukes i trevarefabrikkene herder ved hjelp av UV-lys og gir en meget hard og ripefast overflate. For at ny maling skal hefte, må overflaten på fabrikkmalingen rubbes lett opp, sier Truls Skaugen, daglig leder i Combiwood Norge AS. 

Rengjøring viktig

Hvis du er nøye med å matte ned flaten, skal det ikke være nødvendig med heftgrunn under toppstrøksmalingen. Som toppstrøk brukes en interiørmaling i tre- og panelkvalitet. Denne er hard og fleksibel, og flyter godt ut for en pen finish på treverk.

– Før du maler er det viktig å vaske grundig. Bruk den grove siden på vaskewipes eller en mikrofiberklut dyppet i vann med et rengjøringsmiddel som er beregnet på vask før maling, sier Jostein Brekka, kategori- og produktutviklingssjef hos verktøyleverandøren Jordan.

Noen panelplater kan være beskyttet av et tynt lag voks, som forhindrer svertemerker og skader under transport og montering. Hvis dette vokssjiktet ikke fjernes vil ikke malingen hefte godt til underlaget. 

<b> FORVASK:</b> Før platene males må de vaskes og mattslipes. Deretter skal det normalt ikke være behov for heftgrunn, men man kan male direkte med ny toppstrøksmaling. (Foto: Södra)
FORVASK: Før platene males må de vaskes og mattslipes. Deretter skal det normalt ikke være behov for heftgrunn, men man kan male direkte med ny toppstrøksmaling. (Foto: Södra)

Fabrikkmalte flater

– Du må alltid gjøre en liten jobb når du skal male fabrikkmalte flater, enten det er lister eller panelplater. Mangelfull rengjøring eller dårlig vedheft til et hardt underlag, kan medføre at det oppstår såkalte fiskeøyne i den våte malingen. Dette beror på at overflatespenningen i underlaget frastøter seg malingen slik at den trekker seg sammen istedenfor å flyte ut, sier malermester Morten Fehn i Jordan. 

<b> FISKEØYNE: </b> Mangelfull forvask (t.h.) gir dårlig vedheft og kan føre til at malingen trekker seg sammen på flaten, istedenfor å flyte pent ut. (Foto: Jordan)
FISKEØYNE: Mangelfull forvask (t.h.) gir dårlig vedheft og kan føre til at malingen trekker seg sammen på flaten, istedenfor å flyte pent ut. (Foto: Jordan)

Mer informasjon

Byggma

Smartpanel

Södra

Jordan

 

Beckers

Butinox Interiør

Flügger

Nordsjö

Miljømal

 

Les også Harmonisk helhet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: