IFI logo
Se flere bilder
 God vedheft også på ferdigmalt MDF

Foto: Byggma, Smartpanel, Södra, Jordan

God vedheft også på ferdigmalt MDF

Er du lei av fargen på panelet på veggen? Det er fullt mulig å male om også de fabrikkmalte panelplatene!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med fabrikkmalte panelplater i profilfrest MDF får du raskt en ferdig vegg, og antallet farger og profiler å velge blant er stort. Men om du etter en tid igjen rammes av oppussingslyst, og er blitt fysen på en annen farge, er det fullt mulig å male om også disse veggene. 

Vanlig forarbeid

– Det er ikke noe mer hokus pokus ved å male disse platene, enn andre vegger. Du må gjøre veggen ren og matte ned underlaget for å lage god vedheft, så er det bare å male, sier daglig leder i Smartpanel, Audar Dørum.

­– Malingen som brukes i trevarefabrikkene herder ved hjelp av UV-lys og gir en meget hard og ripefast overflate. For at ny maling skal hefte, må overflaten på fabrikkmalingen rubbes lett opp, sier Truls Skaugen, daglig leder i Combiwood Norge AS. 

Se flere bilder
 HARDT:  I fabrikken herdes malingen på platene med UV-lys. Det gir en meget hard og ripefast overflate.  (Foto: Byggma)

Foto:

HARDT: I fabrikken herdes malingen på platene med UV-lys. Det gir en meget hard og ripefast overflate. (Foto: Byggma)

Rengjøring viktig

Hvis du er nøye med å matte ned flaten, skal det ikke være nødvendig med heftgrunn under toppstrøksmalingen. Som toppstrøk brukes en interiørmaling i tre- og panelkvalitet. Denne er hard og fleksibel, og flyter godt ut for en pen finish på treverk.

– Før du maler er det viktig å vaske grundig. Bruk den grove siden på vaskewipes eller en mikrofiberklut dyppet i vann med et rengjøringsmiddel som er beregnet på vask før maling, sier Jostein Brekka, kategori- og produktutviklingssjef hos verktøyleverandøren Jordan.

Noen panelplater kan være beskyttet av et tynt lag voks, som forhindrer svertemerker og skader under transport og montering. Hvis dette vokssjiktet ikke fjernes vil ikke malingen hefte godt til underlaget. 

Se flere bilder
 FORVASK: Før platene males må de vaskes og mattslipes. Deretter skal det normalt ikke være behov for heftgrunn, men man kan male direkte med ny toppstrøksmaling. (Foto: Södra)

Foto:

FORVASK: Før platene males må de vaskes og mattslipes. Deretter skal det normalt ikke være behov for heftgrunn, men man kan male direkte med ny toppstrøksmaling. (Foto: Södra)

Fabrikkmalte flater

– Du må alltid gjøre en liten jobb når du skal male fabrikkmalte flater, enten det er lister eller panelplater. Mangelfull rengjøring eller dårlig vedheft til et hardt underlag, kan medføre at det oppstår såkalte fiskeøyne i den våte malingen. Dette beror på at overflatespenningen i underlaget frastøter seg malingen slik at den trekker seg sammen istedenfor å flyte ut, sier malermester Morten Fehn i Jordan. 

Se flere bilder
 FISKEØYNE:  Mangelfull forvask (t.h.) gir dårlig vedheft og kan føre til at malingen trekker seg sammen på flaten, istedenfor å flyte pent ut. (Foto: Jordan)

Foto:

FISKEØYNE: Mangelfull forvask (t.h.) gir dårlig vedheft og kan føre til at malingen trekker seg sammen på flaten, istedenfor å flyte pent ut. (Foto: Jordan)

Mer informasjon:

Byggma

Smartpanel

Södra

Jordan

 

Beckers

Butinox Interiør

Flügger

Nordsjö

Miljømal

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.