Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Ferdige flater i flate pakker

Veggplater, panel og listverk
Ferdige flater i flate pakker
Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Både profesjonelle husbyggere og vanlige hjemmefiksere har for lengst oppdaget fordelene veggplater med fabrikkmalt eller -tapetsert overflate gir. Valgmulighetene er store, med både slette og profilerte flater av MDF, spon og krysslimt heltre. Disse finnes i en rekke farger, dekorer og utførelser.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Én plate dekker cirka 1,5 kvadratmeter vegg, og skrus enkelt opp i eksisterende stenderverk. Fjæren på neste plate kiles inn i noten, og platen sikres med noen kramper eller skruer i noten eller monteres med skjulte clips.

Kjapt og enkelt skifter rommet preg.

Rask montering

Ferdigmalte panelplater er opprinnelig et gjør det selv-produkt, som i stadig større utstrekning også settes pris på av husfabrikanter husbyggere og håndverkere. Monteringen går raskt, og du får vegger med flott finish uten å måtte male et eneste penselstrøk selv. Platene kan monteres over eksisterende veggplater eller direkte på stenderverket og brukes både ved oppføring av nye boliger i stedet for gips, og ved renovering. Færre arbeidsmomenter er spart tid og sparte penger, hevder tilhengerne. Billig, flatt og lite estetisk, mener motstanderne.

Faktum er dog at tilbudet av ferdige panelplater har vokst enormt i de senere årene.

Produktutviklingen er massiv, og en lang rekke produsenter følger de vekslende interiørtrendene med argusøyne. Det begynte med plater av MDF, sprøytemalt hvite eller caffè-latte, med freste spor som gir et inntrykk av ekte trepanel, men uten kvister og gulning, og med enkel montering. I dag finnes flere ulike profiler, med og uten penselstrøk, og plater i både klassiske og trendy farger. Og platene lages både av MDF og sponplater, og nå, som siste tilskudd på stammen også i form av krysslimte heltreplater med freste spor.

Færre arbeidsmomenter er spart tid og sparte penger, hevder tilhengerne.

Færre arbeidsmomenter er spart tid og sparte penger, hevder tilhengerne.

Varemerker

Produsentene og leverandørene av ferdigmalte panelplater er mange. Eksempler på varemerker vi finner i byggevarehandelen er Smartpanel (RBI Interiør AS), Beverpanel (Södra Interiör AS), Focus MDF (Huntonit AS), Huntonit Veggplater og heltreplater fra Södra Interiør.

Materialer

Smartpanel og Beverpanel lages av MDF. MDF står for Medium-density Fibreboard og er et fabrikkert treprodukt som er laget av trevirke som brytes ned til trefibre, og blandes med voks og lim under høy temperatur og høyt trykk for å forme plater og paneler. Profiler freses ut før platene overflatebehandles.

Huntonit er et bedriftsnavn, og navnet på et plateprodukt laget av sammenpresset trespon som bedriften utviklet allerede i 1950. Platene profilfreses, og malingen påføres i en patentert prosess som gir et penselmalt utseende.

Nå lanseres et heltrepanel, panelplater som er krysslimt i tre lag og nedtørket til møbeltørt, 8 prosent RF. Det gir en formstabil platekonstruksjon der overflatesjiktet består av profilfreste panelbord med skyggefals eller perlestaff. Det tørre trematerialet er behandlet med hvitpigmentert voks fra fabrikk, eller leveres ubehandlet.

I MDF- og sponbaserte plater kan lette gjenstander festes med spiker eller skruer direkte i panelet. mens sanitærutstyr, skap, bokhyller og annen innredning alltid må festes i bærekonstruksjonen eller i egne spikerslag bak platene. Heltrepanelet har god bærevne, og kan holde også tyngre gjenstander uten behov for ekstra spikerslag eller montering i stenderverket.

Profiler freses ut før platene overflatebehandles.

Profiler freses ut før platene overflatebehandles.

Formater

Profilfreste veggpaneler av MDF- og Huntonittypen er 11-12 mm tykke, mens de krysslimte treplatene er 16 mm. Noen produsenter tilbyr også spesielle renoveringsplater, som kun er beregnet på montering utenpå eksisterende platevegg. Disse er 6 mm tykke.

Bredden på alle typer følger standard cc-avstand på stenderverk, 600 mm. Høyden er tilpasset normal takhøyde, 2390 mm, og mange av platene finnes også å få kjøpt i høyden 2740 mm for dem med ekstra høyt under taket.

Bredden på alle typer følger standard cc-avstand på stenderverk, 600 mm

Bredden på alle typer følger standard cc-avstand på stenderverk, 600 mm

Foto: Per Erik Jæger

Montering

Panelplater av spon og MDF monteres direkte på eksisterende vegg eller stendere, og kan monteres enten stående eller liggende. Ved montering på betongvegger kan du bruke et monteringslim i stedet for spikring. Langsgående skjøter skal ikke limes.

Ved liggende montering limes endeskjøter. Materialet på eksisterende vegg må være jevnt, fast og fritt for smuss og fett. Skjøtene blir tilnærmet usynlige, takket være et spesielt utviklet not og fjær-system. I ytter- og innerhjørner skjules skjøter mellom platene med fleksi- eller vinkellister.

Heltrepanelplater monteres liggende rett på stenderverket. Ved stående montering må veggene lektes ut med horisontale lekter på cc 600 mm.

Før montering må alt støpearbeid være avsluttet, rommet oppvarmet og tørket ut. Platene skal akklimatiseres et par døgn før montering. Panelplatene kan brukes på hele vegger, men også som et klassisk brystpanel.

Heltrepanelplater monteres liggende rett på stenderverket.

Heltrepanelplater monteres liggende rett på stenderverket.

Foto: Mikael Dubois

Tilbehør:

Panelplatene lager store flater med ferdig vegg i en håndvending, men trenger fortsatt å kompletteres med listverk. I tillegg til tak- og gulvlister trengs lister i innerhjørner, ytterhjørner og ved brystpaneler. Her brukes gjerne overgangslister og fleksilister.

Ved døråpninger, vinduer, og andre steder brukes utforinger. Disse finnes i en rekke profiler, bredder og utførelser. Normalt er de malt hvite, i en gulaktig hvitfarge. Noen produsenter leverer også lister i en ren hvitfarge som passer til de fleste panelfarger.

Utseende:

Med panelplater får rommet et stilrent og tidløst panel med lange tradisjoner som gir en god atmosfære, på en kjapp og enkel måte. Platene leveres med en ferdig behandlet overflate, og mange farger og utførelser det finnes å velge i. Platene har freste spor i en lang rekke profiler. De vanligste er perlestaff, skygge og V-fas.

Skyggepanel kler veggene like fint i moderne kjøkken med stål og glass, som i en romantisk stue med gammeldags kamin. Mønsteret er også mye brukt som takpanel. Perle- og faspanel har vært brukt helt siden sveitserhusarkitekturen gjorde sitt inntog, og er fortsatt populær.

Platene leveres ferdig malt i flere sjikt. Siste strøk har ofte penselstrøk, for å gi et inntrykk av å være håndmalt. Fordelen med panelplater, sammenlignet med klassiske panelbord er, utover den enkle monteringen, at krympesprekker ikke vil oppstå.

Ulike profiler freses inn i platen, og det finnes også glatte plater.

Ulike profiler freses inn i platen, og det finnes også glatte plater.

Farger

Noe av kritikken mot panelplater har gått på et begrenset fargeutvalg. Men i senere tid har flere produsenter utvidet fargepaletten kraftig, og i dag finnes både klassiske hvite og caffè-latte-farger å få – parallelt med moderne, nøytrale farger for alle vegger og spreke plater for fondvegger.

Siden panelplatene gir en ferdig overflate, øker et bredt utvalg av farger brukervennligheten med produktet. Flere av leverandørene har i det siste lansert nye farger, tilpasset de seneste trendene.

I dag finnes både klassiske hvite og caffè-latte-farger å få – parallelt med moderne, nøytrale farger for alle vegger og spreke plater for fondvegger.

I dag finnes både klassiske hvite og caffè-latte-farger å få – parallelt med moderne, nøytrale farger for alle vegger og spreke plater for fondvegger.

Eksempler farger MDF-panel

Produsenten av Smartpanel har gjennomført en omfattende opprustning av fargeutvalget og lanserer i høst helt nye farger på panelbordene. Fargene er delt inn i tre paletter, med harmonerende farger, slik at det er enkelt å velge ulike farger i tilstøtende rom, eller på ulike vegger innenfor det samme rommet. Palettene er bygd opp slik at det skal være like enkelt å bruke farger, som å velge hvitt. Palettene består av grågrønne, grå og blå farger som går ton-i-ton, dempede farger i beige, brunt og blått, samt rene gråtoner, hvitt og en brent oransje.

Også produsenten bak Beverpanel lanserer flere nye farger: tre ulike gråfarger (lys, mørk og gråbeige), samt en frisk retro-inspirert blåfarge.

Huntonits sponbaserte panelplater kommer i fire farger, utover de klassiske hvite, og caffè latte. 

Palettene er bygd opp slik at det skal være like enkelt å bruke farger, som å velge hvitt.

Palettene er bygd opp slik at det skal være like enkelt å bruke farger, som å velge hvitt.

Foto: Per Erik Jæger

Mer informasjon:

Södra Interiör

Smartpanel

Byggma

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Veggplater, panel og listverk
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.