Kategorier

Meny

Konto

Slik forhindres misfarging

Følelsen når det nymalte panelet blir fullt av gulbrune flekker, overalt der det er kvist i treverket, kan langt på vei unngås. Med enkle midler sperres stoffene som trenger gjennom og misfarger malingen inne. En smart løsning er kvistbehandling og sperregrunning i en og samme boks.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik forhindres misfarging

Foto: Nordsjö, ifi.no

En kvist i treverket er spor av hvor teet en gang hadde en grein. Lenge etter at stammen er sagd opp, høvlet og tatt i bruk som et bord, en list, et panel eller noe annet, kan kvisten gi fra seg harpiks eller kvae. Disse stoffene misfarger malingen, og kan trenge gjennom mange lag med maling og gi gulbrune flekker i overflaten. Kvisten dør heller aldri, og kvistgjennomslag kan komme også på flere tiår gammelt panel som males over.

Tradisjonelt har kvister blitt behandlet med kvistlakk før treverket grunnes og males. Kvistlakken påføres kun kvistene, og i minst to strøk. Fordelen er at lakken tørker raskt, og at det er små områder (om enn mange) som skal behandles, så jobben er ikke overveldende stor allikevel.

Mer enn kvister misfarger

Men faktum er at stoffer i treverket, også utenom kvistene, kan misfarge malingen. Furu og gran inneholder mye lignin og tannin, og også disse kan gi gulbrune skjolder på den malte flaten. Har det vært en fuktskade, vil også dette kunne synes gjennom malingen etter en tid. Rester av sot og nikotin er også gode til å blø gjennom maling.

Slike flekker sperres gjerne inne med en spesiell sperregrunning eller isolermaling. Dette produktet kan brukes på misfarget og gulnet underlag, og forhindrer at misfargingen sprer seg videre gjennom nye malingsjikt. 

Praktisk med to i ett!

En smart løsning som er kommet i senere år, er kvist- og sperregrunning i ett og samme produkt. Det er en vanntynnbar grunning, som brukes innendørs på treverk som skal males for å minimere risikoen for misfarging og gjennomblødning. Underlaget kan både være bart tre, tidligere malt eller lakkert.

Kvist- og sperregrunning påføres hele flaten i ett eller helst to sjikt, som man lar tørke godt før neste påføring.  På tidligere umalt tre og over kvister anbefales alltid to strøk. 

Dele på Pinterest Nå kommer kvist- og sperregrunning i ett og samme produkt.

Nå kommer kvist- og sperregrunning i ett og samme produkt.

Løses av vann

Mange tror at de kan droppe kvistlakk dersom de fra før har hatt panellakk eller oljelakk på panel eller lister. Det stemmer ikke – kvister og misfarging kan trenge gjennom mange lag maling når et nytt sjikt påføres. Stoffene som misfarger malingen er nemlig vannløselige, og når ny maling som inneholder vann påføres, kan de løses opp og vandre gjennom malingen til overflaten.

Selv om man bruker ren kvistlakk eller en kvist- og sperregrunning, kan man aldri være hundre prosent sikret mot gjennomblødning eller misfarging. Men ved å bruke kvist- og sperregrunning reduseres risikoen for en flekkete finish så langt det er mulig. 

Dele på Pinterest Gammelt panel kan også misfarges når det males!

Gammelt panel kan også misfarges når det males!

Mer informasjon:

Nordsjö

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]