IFI logo
Se flere bilder
Maten smaker bedre i farge

Foto: Per Erik Jæger/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Butinox, Drømmekjøkkenet, Fargerike, Flügger, @annakubel/Nordsjö, Nordsjö

Maten smaker bedre i farge

Med farge på vegger, gulv og kjøkkenskap fremheves maten på en helt ny måte. Alle regnbuens farger er tilgjengelig – så hvorfor ikke gå for noe nytt?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hvite, upersonlige og minimalistiske kjøkkenets tid er ute. Fargene inntar stadig flere rom i hjemmet, og kjøkkenet er ikke noe unntak.

– Folk har i mange år generelt gått for hvite kjøkken, men nå er farger på kjøkkenet noe som forsiktig blir mer populært igjen, sier Ola Danielsson, produktsjef hos Ballingslöv, som Drømmekjøkkenet er en del av.

En rask kikk på ulike kjøkkenleverandørers digitale kataloger og inspirasjonsbilder viser et hav av farger: sort, brunt, blått, grønt, blandet med hvitt, lyst og mørkt treverk og blankt stål. Også malingleverandørene disker opp med den ene lekre løsningen etter den andre for den som vil male selv. Og vil du ikke male, og ikke skifte, kanskje selvklebende dekorplast kan sette krydder på kjøkkenskapene. Fargene vi velger på flatene rundt oss er også en måte å vise frem vår egen personlighet.

Se flere bilder
Blått kjøkken

Foto: Flügger

BLÅTT: Blått i kombinasjon med hvitt gir en atmosfære som føles sval, luftig og ren.

Se flere bilder
Rødt kjøkken

Foto: Fargerike

RØDT: Rødt trigger følelser og kreativitet. Et rødt rom oppfattes som romantisk, spennende og gøyalt.

Mindre redde

Både når det kommer til materialvalg og fargevalg tør vi litt mer – både i boligen generelt og på kjøkkenet.

– Vi ser en tendens til at vi ikke lenger er redde for å blande ulike materialer. Det mikses og matches mer. Og med tanke på at vi ser en svingning mot flere farger og nye materialer, vil jeg påstå at folk blir mer kreative i utformingen av kjøkkenet. I Norge våger flere også å være litt mer kreative når det kommer til fargevalg, enn man for eksempel gjør i Sverige, forteller Danielsson.

Se flere bilder
Tofarget kjøkkeninnredning

Foto: Nordsjö

TOFARGET: Overskapene og benkskapene må ikke ha samme farge. En mørkere farge nederst gir tyngde og god forankring.

Se flere bilder
Grønn

Foto: @annakubel/Nordsjö

GRØNN: Grønt er en avslappende farge som får omgivelsene til å oppfattes rolige, oppfriskende og gjestfri.

Rolig, oppfriskende og spennende

Kjøkkenets farger kan også ha innvirkning både på humør og spiselyst. En studie* utført i Stockholm for få år siden viser at fargen på innredningen på restauranter hadde påvirkning på gjestene.

Et blått rom ga ro og avslapning og anbefales i studien for familier og sosiale settinger. Det grønne rommet ble oppfattet som rolig og oppfriskende, mens fargen oransje gjorde omgivelsene spennende og inspirerende, men også stressende. Et rødt kjøkken kan oppleves romantisk, spennende og gøyalt, og et sort som luksuriøst og moderne, men også kjedelig og lite trivelig.

Se flere bilder
Oransje

Foto: Fargerike

ORANSJE: I det oransje testrommet ble fargen oppfattet som moderne og gøyal. Oransje gjør også omgivelsene litt uromantisk og stressende, men absolutt spennende og inspirerende.

Se flere bilder
Grått kjøkken

Foto: Butinox

GRÅTT: En liten dose sort kan gjøre store forskjeller. Grått kan oppfattes som nøytralt og elegant.

Gjør det selv

Det er kort vei å gå fra et sterilt kjøkken, til et varmt, lunt, særpreget og trivelig rom å kokkelere og å nyte maten i.

Du kan rive og bygge et flunkende nytt kjøkken, akkurat slik du vil ha det. Men med en fungerende innredning trenger du ikke en gang å bytte alle fronter. Du kommer langt med et par liter maling, godt verktøy, eller noen ruller dekorplast.

Se flere bilder
Mal selv

Foto: Chera Westman/ifi.no

MAL SELV: Et kjedelig eller utdatert kjøkken kan fornyes ved bruk av noen bokser maling og godt verktøy. Det er enkelt å male skapene selv, og forandringen gir hele kjøkkenet et løft til en rimelig penge.

Se flere bilder
Sort kjøkken

Foto: Drømmekjøkkenet

SORT: Det helt mørke forbindes med luksus og eleganse, men også med kjedsomhet og utrivelighet.

Se flere bilder
Dekorfolie

Foto: Mari Andersen Rosenberg

DEKORFOLIE: Designfolie er en enkel og rimelig løsning som gir kjøkkeninnredningen et nytt uttrykk raskt. Og blir du lei fargen eller mønsteret, er det bare å dra folien av igjen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.