Kategorier

Meny

Konto

Kan jeg vaske med rødsprit før jeg maler?

Ser på deres hjemmeside at dere ikke anbefaler rødsprit som avfetting/forvask før maling. Hvorfor?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kan jeg vaske med rødsprit før jeg maler?

Foto: Jan Larsen/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Flügger, Butinox, Beckers og Nordsjö

Vi pleier som notert ikke å anbefale rødsprit til rengjøring før maling. Grunnen er at det finnes midler som fungerer mye bedre, og som faktisk er utviklet for akkurat dette formål.

For at du skal få et optimalt resultat med maling eller beis, kreves at underlaget er forberedt for det. I dette inngår blant annet en grundig rengjøring og fjerning av stoffer som kan ødelegge overflatebehandlingens muligheter for god vedheft. Malingprodusentene har testet seg frem til midler som gjør hele jobben med å fjerne gammel skitt og smuss, åpne porene og matte ned flaten, slik at den behandling du skal påføre etterpå sitter godt. I disse produkter finnes midler som løser opp blant annet fett, ligniner, tanniner, og annen skitt og smuss.

Dessuten finnes noe som heter emulgatorer, som i tillegg til å løse stoffene opp, også hjelper til å fjerne dem fra flaten, ved at de blander seg med vannet. Det er altså viktig å bytte vann ofte, slik at du ikke fører skitten tilbake med neste drag med kluten. 

Følg systemet

Malingprodusentene anbefaler også å bruke rengjøringsmidler, grunning og toppstrøk (systembehandling) fra samme produsent. Ved å bruke produkter fra det samme malingsystemet, som er utviklet for å fungere godt sammen over tid, kan vi være sikre å få best mulig resultat.

Når det kommer til fettstoffer, finnes riktig nok mange midler som løser opp disse. Rødsprit (etanol) og salmiakk (ammoniakk) er et par eksempler. Men vitsen med å løse opp fettstoffene med rødsprit er liten, siden spriten fordamper skikkelig raskt, og da ikke tar med seg fettstoffene… De blir liggende igjen, fintfordelt over overflaten. Både rødsprit og salmiakk er flotte produkter, og fungerer utmerket til sine spesifikke formål. Men til rengjøring før maling finnes bedre alternativer.  

Dele på Pinterest Velg riktig rengjørinsmiddel ved vask før du maler.

Velg riktig rengjørinsmiddel ved vask før du maler.

Mer informasjon:

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]