Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Mal veggen, og bli fornøyd med resultatet!

RASKEST: Å male en vegg er den raskeste måten å piffe opp rommet på. Her er de beste tipsene for å få et jevnt og flott re...   Chera Westman/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Jordan, Bohus, Beckers, Flügger
Å male en vegg er den raskeste måten å piffe opp rommet. Her er de beste tipsene for å få et jevnt og flott resultat.

Vil du skifte stemning i et rom, er det bare å sette i gang med å male veggene i en ny farge. Å male om er en rask og enkel måte å pusse opp et rom på. To strøk i valgt farge på et forberedt underlag kan gjøre underverker. Og gjør du det på riktig måte, får du en god mestringsfølelse på kjøpet.

Før du starter på selve malingen, er det noen elementære ting du må tenke på.

1. Rent, tørt og fast

<b> MALEVASK: </b> Før du maler, må underlaget gjøres rent. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på vask før maling. (Foto: Chera Westman/ifi.no)
MALEVASK: Før du maler, må underlaget gjøres rent. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på vask før maling. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Underlaget som skal males må vaskes. Bruk rengjøringsmiddel som er beregnet på bruk før maling og doser i henhold til anvisningene. Maler du over skitt vil malingen hefte dårlig, og flekkene kan blø gjennom til den nymalte flaten. 

<b> FARGEFRYD: </b> To strøk maling forandrer rommet.  (Foto: Beckers)
FARGEFRYD: To strøk maling forandrer rommet. (Foto: Beckers)

2. Null hull

<b> SPREKKER: </b> De fleste hus «lever», uansett hvor gamle de er. Særlig trekonstruksjoner har en tendens til å utvide og trekke seg sammen, alt etter temperatur og luftfuktighet. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)
SPREKKER: De fleste hus «lever», uansett hvor gamle de er. Særlig trekonstruksjoner har en tendens til å utvide og trekke seg sammen, alt etter temperatur og luftfuktighet. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Maling skjuler ingen skader. Sparkle igjen hull og rifter og tett igjen sprekker og glipper. Tørk forsiktig av med en fuktig klut før sparkelmassen har tørket, så slipper du normalt å slipe etterpå. Sparklede flater skal grunnes før veggen males, ellers vil den malte veggen kunne få glansskjolder.

3 Vær effektiv

Når du maler store flater bør du slå over malingen i en malebøtte og ikke et lite rullebrett. Gå også til innkjøp av en rull i god kvalitet, slik at du får jevn og fin påføring og lite rullemønster i flaten. Skal du jobbe raskt nok, bør du også ha et forlengerskaft. Med skaftet får du opp farten når du påfører, samtidig som du får god avstand til det du skal male, slik at det er lettere å oppdage feil.

<b> IKKE VÆR GJERRIG: </b> Vær generøs med malingen, og ikke press siste rest ut av rullen. Den skal mettes godt med maling og dyppes igjen ofte. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
IKKE VÆR GJERRIG: Vær generøs med malingen, og ikke press siste rest ut av rullen. Den skal mettes godt med maling og dyppes igjen ofte. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

4. Ingen helligdager

<b> RULLETEKNIKK: </b> Mal en W på veggen etter at du har dyppet rullen. Deretter ruller du opp og ned til rullen går tom. (Foto: Chera Westman/ifi.no)
RULLETEKNIKK: Mal en W på veggen etter at du har dyppet rullen. Deretter ruller du opp og ned til rullen går tom. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Bruk pensel mot tak, lister og hjørner. Del opp flaten i felter og rull ut malingen vått i vått. Gjør ferdig hele veggen før du tar pause, for å unngå skjolder. Å bruke for lite maling er en klassisk feil. Områder med for lite maling synes som skjemmende skjolder i den ferdige flaten, og blir kalt helligdager. Disse vil man unngå! Rullen skal være mettet med maling og den skal dyppes hyppig. Flaten bør males med minst to strøk.

5. Lys opp i mørketiden

Sørg for at du har godt lys når du maler, da er et lettere å se resultatet underveis. Begynn å male ved vinduet der lysinnfallet er størst, så ser du lettere at påføringen blir jevn. Arbeid så systematisk videre slik at du får god dekk over hele flaten. Umalte flekker vil synes som matte flekker i den blanke malingen. Også matte malinger er blanke før de tørker. 

<b> LYS: </b> Systematisk påføring og godt lys gjør at du lettere får på like mye maling overalt. (Foto: Jordan)
LYS: Systematisk påføring og godt lys gjør at du lettere får på like mye maling overalt. (Foto: Jordan)
<b> RIKTIG KVALITET: </b> Skal du male både vegg og lister, trenger du forskjellige malinger også om de har samme farge. (Foto: Flügger)
RIKTIG KVALITET: Skal du male både vegg og lister, trenger du forskjellige malinger også om de har samme farge. (Foto: Flügger)

Mer informasjon

Beckers

Butinox Interiør

Jordan

Flügger

Miljømal

Nordsjö

Pure & Original

Les også Fiks sprekkene - uten sparkel!

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
HappyHomes annons