IFI logo
Se flere bilder
 Flatstrimling gir mindre riss

Foto:

Flatstrimling gir mindre riss

Jeg har hørt at akrylfug ikke skal benyttes i innvendige gipshjørner. Hva med et hjørne der betong- møter gipsvegg?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved alle møter mellom konstruksjonsdeler vil sprekker kunne oppstå over tid. Betong- og gipskonstruksjoner beveger seg på ulik måte og i forskjellig grad, og det fører til små riss og sprekker i overflaten. En god måte å forhindre synlige sprekker, er å bruke lister som dekker overgangene mellom ulike materialer eller flater.

Hvis lister ikke skal brukes, er beste måte å håndtere overgang mellom gips og betong såkalt flatstrimling. Dette gjelder både når det er snakk om et innvendig hjørne og ved overgang mellom himling og vegg. 

Enkelhet

– Du vil sannsynlig kunne få sprekkdannelse der også, men ved korrekt behandling oppstår det i mindre grad enn hvis du bruker akrylfug. Det er viktig å få inn tilstrekkelig med masse i sprekken, sier Per Myhre, teknisk produktsupport hos Nordsjö.

Overmalbar akrylfug vil forandres over tid, ved at den tørker og krymper. Sparkel og strimmel er dødt materiale, og hverken krymper, kryper eller sveller med tiden.

Også i utførandestandarden for innvendige maler- og beleggarbeider(NS3420-T) anbefales å bruke papirstrimmel og sparkel i stedet for akrylfug, fordi det over tid gir de minste skadene og er enklest å utbedre.

– Men hvis en håndverker gjør på den måten, må han stå ansvarlig for utbedring av skadene i etterkant, fordi han har utført arbeidene på en måte som fraviker fra standarden, sier Myhre. 

Se flere bilder
FLATSTRIMLING: Sprekker på mer enn 3 mm mellom en betongflate og en gipskonstruksjon fylles med herdende masse (BLÅ). Papirstrimmelen (SORT) legges i sparkelmasse (GRØNN) på gipsflaten (ROSA) og inn mot betongflaten (GRÅ). (GUL = Sten

Foto:

FLATSTRIMLING: Sprekker på mer enn 3 mm mellom en betongflate og en gipskonstruksjon fylles med herdende masse (BLÅ). Papirstrimmelen (SORT) legges i sparkelmasse (GRØNN) på gipsflaten (ROSA) og inn mot betongflaten (GRÅ). (GUL = Sten

Ikke brettes

At mange hjemmefiksere (og noen proffer) sverger til akrylfug, beror først og fremst på at den oppleves enklere å bruke. Men flatstrimling er ikke veldig vanskelig. Først må du sjekke at åpningen mellom flatene som skal sparkles er mindre enn 3 millimeter. Er åpningen større, skal den fylles med en kjemisk herdende masse, altså en gipssparkel. Når den er herdet, legges papirstrimmel på gipsveggen og inn mot betongflaten. Strimmelen skal ikke brettes inn i hjørnet, men legges plant på gipsen og så langt inn mot betongkonstruksjonen som mulig.

Strimmelen skal legges i våt sparkelmasse, og overflødig masse skal strykes vekk samtidig som strimmelen presses inn mot underlaget. For et godt resultat er det viktig å få på nok sparkelmasse til å feste strimmelen i! Deretter sparkles strimmelen ut mot underlaget, slik at overgangen mellom strimmel og platevegg blir usynlig, før veggen overmales. 

– Det finnes spesieller sparkelprodukter som er spesielt beregnet for papiremsing. Disse har forbedrede limegenskaper, men bør ikke brukes til videre sparkelbehandling fordi de er hardere å slipe, sier Per Myhre.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.