Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

En god start på malejobben

FORANDRING: Å male om noen vegger i stuen er gjort på noen få timer. I løpet av en helg kan et rom forvandles fra gammel o...   Kristian Owren/ifi.no, Beckers, Butinox Interiør, Flügger, Jordan, Nordsjö
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Å male om noen vegger er et lite oppussingsprosjekt som gir stor effekt. Med et par liter maling og få timers arbeid, kan du forvandle stuen på en helg. Her er det du trenger å vite før du setter i gang!

Å male om noen vegger i stuen er gjort på noen få timer. I løpet av en helg kan et rom forvandles fra gammel og slitt, til nytt og moderne. Her er noen gode råd på veien:

<b>FARGEDRØM:</b> Etter hvitt, kommer fargene. Å male stueveggene er en rask jobb, som blir ferdig i løpet av en helg. Foto: Beckers
FARGEDRØM: Etter hvitt, kommer fargene. Å male stueveggene er en rask jobb, som blir ferdig i løpet av en helg. Foto: Beckers

Forarbeid 1. Velg riktig maling og farge

<b>FORANDRING:</b> Hverken fargekart eller små fargeprøver vil gi riktig inntrykk av hvordan fargen ser ut på din vegg! Du må teste. Foto: Butinox Interiør
FORANDRING: Hverken fargekart eller små fargeprøver vil gi riktig inntrykk av hvordan fargen ser ut på din vegg! Du må teste. Foto: Butinox Interiør

Veggmalinger finnes i flere ulike typer, glansgrader og prisklasser – og kan blandes i nært sagt hvilken farge du ønsker.  Akkurat veggene i stuen er et perfekt sted å teste ut trenden med matte flater i en dus farge. Siden en matt maling reflekterer svært lite lys, blir opplevelsen av veggen rolig og ekte.

– Ikke stol på fargekartene. Du må teste ut fargen hjemme i ditt eget rom. Antall vinduer, plasseringen av dem, møblene og ikke minst gulvet vil påvirke fargen på veggen, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Skaff noen prøvebokser med maling, og mal oppstrøksprøver og plasser dem i rommet. Da kan du studere prøvene i ulikt lys og til ulike tider på døgnet før du bestemmer deg. 

Forarbeid 2. Bruk tiden riktig

<b>FORARBEID:</b> Med et grundig og godt forarbeid, blir sluttresultatet det du drømte om. Foto: Jordan
FORARBEID: Med et grundig og godt forarbeid, blir sluttresultatet det du drømte om. Foto: Jordan

Bruk 80 prosent av tiden du setter av til å gjøre forarbeid, og resten til å male. Deretter kan du nyte skikkelig lenge av et godt resultat.

Forarbeidet består i å se til at flaten du skal male er ren, fast og tørr. For slette stuevegger vil det innebære å støvtørke godt med en tørr mikrofiberklut, vaske rent for skitt og fett med en egnet malervask, for så å skylle med rent vann og tørke tørt.

Har veggen hakk og sår, sparkles de over og pusses. Blanke flater, slik som tidligere malte eller lakkerte underlag, mattslipes før de males. Eventuelt brukes en heftgrunn. Fjern alt støv før du maler!

– Maling gjemmer ingen skader i underlaget – snarere fremheves alle skavanker når du får malt flaten. Men en helmatt maling kan skjule noe mer enn en blank maling gjør, sier Owren.

Forarbeid 3. Armslag og godt lys

<b>ARMSLAG:</b> Rydd rommet slik at du får god plass til å male uten uhell. Foto: Nordsjö
ARMSLAG: Rydd rommet slik at du får god plass til å male uten uhell. Foto: Nordsjö

Rydd rommet for ting. Du maler mer effektivt og med færre uhell, hvis det er ryddig rundt deg. Spesielt gjelder dette hvis du maler store flater som vegger. Da er det viktig med litt armslag for å kunne håndterepensel, rull og forlengerskaft uten at du risikerer å velte malingbøtta over ende.

– Se også til å ha godt og riktig arbeidslys. Er du nødt for å male om kvelden, bør du sette inn noen ekstra lamper mens du maler, sier Owren.

Slepelys avslører raskt ujevnheter og juks. Derfor kan det være en god idé å plassere en arbeidslampe eller lignende slik at den lyser langs med veggen. 

Forarbeid 4. Gå for godt verktøy

<b>KVALITET TELLER:</b> Kvalitetsverktøy gjør at malejobben både går raskere og blir bedre. Foto: Kristian Owren/ifi.no
KVALITET TELLER: Kvalitetsverktøy gjør at malejobben både går raskere og blir bedre. Foto: Kristian Owren/ifi.no

Påføring med rull gir raskt et godt og jevnt resultat. Sett rullen på et forlengerskaft slik at du får ekstra rekkevidde, slipper å bøye og strekke deg, og at belastningen på kroppen minsker. Bruk en rull for glatte flater hvis du har glatte vegger, og slå over malingen i en malebøtte. Bøtten rommer mer enn et lite rullekar, slik at du slipper å ta pause for å fylle på i ett sett. Husk at kvalitet lønner seg: Godt verktøy gjør jobben lettere!

En liten pensel, gjerne med skrå bust, gjør det enkelt å komme til i hjørner, kriker og kroker. En pensel med langt skaft og svanehals er ergonomisk å jobbe med og god til å bruke inntil taklister.

– Du bør også bruke en malerfilt for å beskytte gulvet der du står. Denne har plastbakside som forhindrer at malingsøl trekker gjennom, og ligger stadig uten å skli, sier Owren.

Masker med tape flater du ikke vil komme borti med pensel eller rull. 

5. Å male

<b>ORIENTERING:</b> Jevnest resultat med maling med rull får du om du orienterer rullemønsteret i samme retning ved å avslutte med å rulle fra tak til gulv, eller omvendt. Foto: Flügger
ORIENTERING: Jevnest resultat med maling med rull får du om du orienterer rullemønsteret i samme retning ved å avslutte med å rulle fra tak til gulv, eller omvendt. Foto: Flügger

Så er det bare å sette i gang!

Begynn med å male med pensel i et hjørne og et stykke langs med taklist og gulvlist. Bytt deretter til rull, og påfør maling fra midt på veggen og oppover og nedover til du har dekket et stykke fra gulv til tak. Avslutt med å trekke rullen ovenfra og ned, eller nedenfra og opp over den malte flaten. Dette gjør du for å orientere rullemønsteret i én og samme retning over hele veggen. Det bidrar til å gi et rolig og ensartet skyggespill over veggflaten.

Deretter fortsetter du med pensel mot tak og gulv, og med rullen på de store flatene, til du har malt et første strøk overalt. Strøk to påføres tidligst etter anbefalt tørketid. Det står angitt på emballasjen hvor lang tid malingen trenger for å bli overmalbar. Tiden er estimert ved normal romtemperatur og luftfuktighet. Kaldere og fuktigere klima vil gjøre at malingen trenger mer tid for å tørke godt nok.

Riktig utstyr

 • Malehansker/engangshansker eller våtservietter til rengjøring av hender og verktøy.

 • Anbefalt rengjøringsmiddel til flatene som skal behandles, og en bøtte rent vann.

 • Kluter – støvklut og klut til å tørke søl med, samt fuktig fille til å pakke inn verktøy mens de ikke er i bruk.

 • Rull med bøyle.

 • Svanehalspensel med langt skaft (radiatorpensel).

 • Liten pensel med skrå bust.

 • Malebøtte, eller kar til mindre flater.

 • Sparkel til huller og rifter, akrylfug til sprekker ved taket.

 • Slipepad – til større flater anbefales slipebrett på forlengerskaft.

 • Gardintrapp eller stige hvis du har høyt under taket.

 • Maling, eventuelt også grunning, med boksåpner og rørepinne.

 

Mer informasjon

Beckers

 

Butinox Interiør

 

Flügger

Nordsjö

Jordan

 

Miljømal

Bergen Malingfabrikk

Les også Finn fargen på nett

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons