Kategorier

Meny

Konto

Kan vi male flisene på et flunkende nytt bad?

Har lest gjennom en del artikler på hjemmesiden deres om maling av flis på bad. At det er viktig med rengjøring først osv. Men hva hvis man vil male et splitter nytt og ubrukt flislagt bad? (Ikke fornøyd med fargevalget i nybygd leilighet.) Må man vaske/pusse over først da også?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kan vi male flisene på et flunkende nytt bad?

Foto: Ifi.no, Golvabia

Trist at du ikke liker fargene på flisene. Å male dem over kan fungere bra, men det kan også gå galt etter kun noen få år. Og vi kan ikke gi garantier for at overflaten holder like lenge som badet ellers ville ha gjort. Den tekniske levetiden på et baderom er ca. 20 år, og du vil nok måtte påregne kortere vedlikeholdsintervall av overflatene hvis flisene er malt. 

Alltid start med vask!

– Jeg anbefaler deg å vaske godt også om badet ikke er blitt brukt, sier Mentz Holmen, ved Nordsjö Idé & Design Askim & Mysen Rør AS.

Det kan sitte igjen rester av støv, fugemasse eller rengjøringsmidler som forstyrrer vedheften. Vask og skyll godt, altså. Bruk forvask beregnet for bruk før maling – absolutt ikke grønnsåpe, salmiakk eller Zalo.

– Deretter bør du matte ned overflatene med et slipepapir, slik at glasuren får noen rugler og små ujevnheter der malingen kan hefte, sier Holmen. 

Dele på Pinterest Alt oppussingsarbeid bør starte med en skikkelig vask, og med bruk av egnede vaskemidler.

Alt oppussingsarbeid bør starte med en skikkelig vask, og med bruk av egnede vaskemidler.

Overhold tørketider

Etterpå påføres ett strøk heftgrunn. Denne må herde godt før den males over. Vær klar over at det er forskjell på når heftgrunnen er tørr og når den er gjennomherdet. På bruksanvisningen til heftgrunnen du velger, finnes angitt hvor lang tid som skal gå før den males over. Det er viktig å overholde alle anbefalte tørketider ved maling.

– Når heftgrunnen er herdet, påføres mellom- og toppstrøk av våtromsmaling, sier han.

Denne kan brekkes i mange farger og holder en halvblank glans. At den er litt blank gjør at det fester seg mindre mugg og smuss i overflaten, og at den er enkel å rengjøre. 

Dele på Pinterest Påfør heftgrunning og la den herde før den males over eller utsettes for fukt.

Påfør heftgrunning og la den herde før den males over eller utsettes for fukt.

Flis på flis

Hvis du kan leve med fargen på flisene på gulvet, anbefales ikke å male dem. Veggene kan stå seg ganske godt etter maling. Fukten bør ikke være et stort problem, det er den mekaniske friksjonen som sliter hardest på gulvet.

– Alternativet til å male flisene er å sette opp nye fliser over de gamle veggflisene og eventuelt også på gulvet hvis du ikke kan leve med dem, sier Mentz Holmen.

Dette er en mer overkommelig jobb økonomisk enn å gjøre om hele badet fra start, og gir et like godt og holdbart resultat som badet opprinnelig har.

Er det kun en bord som du ikke liker, kan den dekkes med dekorfilm av typen klistremerker som enkelt kan skiftes ut eller fjernes. Eller alternativt males kun borden. Det er da en enklere jobb å få gjort om igjen etter noen få år når malingen flasser og må fjernes

Dele på Pinterest Flis på flis

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]