IFI logo
Se flere bilder
Kan vi male flisene på et flunkende nytt bad?

Foto: Ifi.no, Golvabia

Kan vi male flisene på et flunkende nytt bad?

Har lest gjennom en del artikler på hjemmesiden deres om maling av flis på bad. At det er viktig med rengjøring først osv. Men hva hvis man vil male et splitter nytt og ubrukt flislagt bad? (Ikke fornøyd med fargevalget i nybygd leilighet.) Må man vaske/pusse over først da også?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trist at du ikke liker fargene på flisene. Å male dem over kan fungere bra, men det kan også gå galt etter kun noen få år. Og vi kan ikke gi garantier for at overflaten holder like lenge som badet ellers ville ha gjort. Den tekniske levetiden på et baderom er ca. 20 år, og du vil nok måtte påregne kortere vedlikeholdsintervall av overflatene hvis flisene er malt. 

Alltid start med vask!

– Jeg anbefaler deg å vaske godt også om badet ikke er blitt brukt, sier Mentz Holmen, ved Nordsjö Idé & Design Askim & Mysen Rør AS.

Det kan sitte igjen rester av støv, fugemasse eller rengjøringsmidler som forstyrrer vedheften. Vask og skyll godt, altså. Bruk forvask beregnet for bruk før maling – absolutt ikke grønnsåpe, salmiakk eller Zalo.

– Deretter bør du matte ned overflatene med et slipepapir, slik at glasuren får noen rugler og små ujevnheter der malingen kan hefte, sier Holmen. 

Se flere bilder
Alt oppussingsarbeid bør starte med en skikkelig vask, og med bruk av egnede vaskemidler.

Foto:

Alt oppussingsarbeid bør starte med en skikkelig vask, og med bruk av egnede vaskemidler.

Overhold tørketider

Etterpå påføres ett strøk heftgrunn. Denne må herde godt før den males over. Vær klar over at det er forskjell på når heftgrunnen er tørr og når den er gjennomherdet. På bruksanvisningen til heftgrunnen du velger, finnes angitt hvor lang tid som skal gå før den males over. Det er viktig å overholde alle anbefalte tørketider ved maling.

– Når heftgrunnen er herdet, påføres mellom- og toppstrøk av våtromsmaling, sier han.

Denne kan brekkes i mange farger og holder en halvblank glans. At den er litt blank gjør at det fester seg mindre mugg og smuss i overflaten, og at den er enkel å rengjøre. 

Se flere bilder
Påfør heftgrunning og la den herde før den males over eller utsettes for fukt.

Foto:

Påfør heftgrunning og la den herde før den males over eller utsettes for fukt.

Flis på flis

Hvis du kan leve med fargen på flisene på gulvet, anbefales ikke å male dem. Veggene kan stå seg ganske godt etter maling. Fukten bør ikke være et stort problem, det er den mekaniske friksjonen som sliter hardest på gulvet.

– Alternativet til å male flisene er å sette opp nye fliser over de gamle veggflisene og eventuelt også på gulvet hvis du ikke kan leve med dem, sier Mentz Holmen.

Dette er en mer overkommelig jobb økonomisk enn å gjøre om hele badet fra start, og gir et like godt og holdbart resultat som badet opprinnelig har.

Er det kun en bord som du ikke liker, kan den dekkes med dekorfilm av typen klistremerker som enkelt kan skiftes ut eller fjernes. Eller alternativt males kun borden. Det er da en enklere jobb å få gjort om igjen etter noen få år når malingen flasser og må fjernes

Se flere bilder
Flis på flis

Foto:

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.