IFI logo
Se flere bilder
Mal ny flisbord

Foto: Kristian Owren/ifi.no og produsentene

Mal ny flisbord

Baderommet skal overleve motetrender, og kanskje også nye beboere. En rosa eller lyseblå bord, fliser med blomster eller andre mønstre, så kanskje ut som en god idé den gangen. Om du angrer på et fargevalg du gjorde for lenge siden, eller ikke er enig i tidligere eieres smak, går det å få gjort noe med det uten å måtte gjøre om på hele badet med det første.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Angrer du på borden på badet? Eller har fargen på flisene blitt umoderne? Det er fullt mulig å male fliser og border på badet eller kjøkkenet. Fargen vil ikke sitte til evig tid, er du heldig kan det holde i ti år, men det kan også sprekke opp etter noen få år. Det går også å lime nye fliser over de gamle, og på den måte erstatte borden som har gått ut på dato med en ny.

Midlertidig med maling

Maling av fliser på badet er å betrakte som en midlertidig løsning i påvente av total oppussing. Malingen vil nok feste til flisene, men fugene er porøse etter mange års bruk og gjerne fulle av kalk og såperester. For å få malingen til å sitte må underlaget være gullende rent.

Fliser er glatte, og må mattes ned for god vedheft. Slip med fint sandpapir eller slipekloss. Ram inn borden nøye med vanlig maskeringstape. Om malingen kommer under tapen slik at også fugen får farge, finnes en spesiell fugepenn som kan ligne på en tusjpenn, som kan gi fugen den grå eller hvite fargen tilbake.

Vannbasert maling eller spesialmaling

Vannbaserte produkter anbefales til de fleste malearbeider, men begynn med en heftgrunning, og mal deretter to toppstrøk våtromsmaling i ønsket farge. Malingen påføres med pensel eller rull beregnet på glatte flater.

Det finnes også to typer maling ved navn Plasti-kote, som er spesielt utviklet for fliser innendørs. Den ene påføres med pensel og den andre sprayes på flisene. Sprayvarianten trenger ikke grunning.

Lim opp ny flisbord

Et alternativ til maling er å sette opp nye fliser i ønsket farge utenpå den gamle borden. Utvalget i fliser er stort, så det skulle være mulig å finne noe som passer både i farge og format. Det finnes også fliser med glaserte kanter, ellers kan borden avsluttes oppe og nede med en silikonfuge i tilnærmet riktig farge.

      

Før flislegging rengjøres underlaget grundig. For å få godt feste for lim og flis påføres en vannløselig akrylbasert primer, deretter limes flisene fast med sementbasert flislim. Til slutt fuges den nye borden med fugemasse i passende farge.

Disse fører produktet
  • Alanor tlf. 33 36 29 70
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.