Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Rengjøring hindrer at malingen flasser

Du kan spare deg for mye ekstraarbeid ved å ta deg tid til å rengjøre underlaget grundig før du maler.   Yvonne Wilhelmsen og produsenten
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Er det fristende å hoppe over forarbeidet og gå rett på med maling og pensel? - Det er dessverre ingen god ide, ifølge malermester Tina Juuhl hos malermester Bratfoss AS.

- Jeg har flere ganger sett at malingen har flasset av fordi underlaget ikke har vært vasket før man han malt, forteller hun.

Maling krever rent underlag

Malingsprodusentene bruker mye tid på å finne ut hvordan vedheften kan bli best mulig, og dagens malinger har veldig god heft. Men det hjelper ikke om malingen er aldri så god om ikke underlaget er rent.

- Hvis du maler oppå et lag med støv eller fett, blir det liggende en hinne mellom underlaget og den nye malingen, og heften blir mye dårligere. Til slutt vil malingen sprekke opp og flasse av, forklarer Juuhl.

Har malingen først begynt å flasse, kreves det mye arbeid for å få det pent igjen. Du kan spare deg for mye ekstraarbeid ved å ta deg tid til å rengjøre underlaget grundig før du maler.

Usynlig skitt

Men det er da ikke SÅ møkkete, tenker du kanskje? Da kan det være greit å vite at selv små, usynlige partikler kan lage trøbbel for malingen. På kjøkkenet er matos og fett som regel det største problemet, mens det i stua og andre rom alltid vil danne seg et lag av støv og små, løse partikler på veggene. Alt dette må vekk før du maler.

Tørr rengjøring

At rengjøringen tar lang tid er en myte. Med moderne rengjøringsutstyr gjøres arbeidet raskt og effektivt. Mopp og mikrofiberklut er smarte hjelpemidler.

- 90 prosent av all smuss består av tørre partikler. Disse fjernes også best tørt, og tørrmopping er en effektiv metode. Tørrmopping fungerer også perfekt for å fjerne slipestøv, forteller Mattias Olovsson, produktsjef i Jordan.

I vanlige oppholdsrom er det derfor i følge produsenten nok med tørrengjøring. Den statiske effekten som oppstår i en tørrmopp når den dras over flater gjør at mikrostøv, hår og lo fester seg til klutens små fibre. Smuss og støv forblir i kluten inntil den skylles i varmt vann.

Våt rengjøring

Ellers er en Husvask et nyttig rengjøringsmiddel. Vanlig grønnsåpe er ikke egnet, ettersom det etterlater seg en fettfilm som gir dårlig heft til malingen.

- I rom der det har vært røkt sigaretter eller i rom med peis eller matos bør man påføre Husvask ved hjelp av en liten sprayflaske, og deretter tørke av med en ren mopp som skylles jevnlig i rent vann. På kjøkken og våtrom kan moppekluten fuktes med rent, lunkent vann tilsatt Husvask eller tilsvarende, legger Olovsson til.

Nikotin må sperres inne

Hvis det har blitt røkt sigaretter i rommet som skal males, kan det hende du må sterkere til verks enn bare rengjøring. Nikotin legger seg som et gult belegg, og den vil trenge gjennom den nye malingen, og fortsatt være synlig.

- Hvis du maler oppå et belegg av nikotin og opplever at det trenger igjennom, så er det for sent, og da hjelper det ikke lenger å vaske. Da må du gå over med et strøk isolergrunn, en spesiell grunning som ikke slipper partikler gjennom, for å holde nikotinen inne før du maler på nytt, sier Juuhl.

Så hvis du vet at det har vært røkt mye i rommet du skal male, kan det kanskje være like greit og enkelt å male med isolergrunn først som sist.

Mer informasjon

www.jordan.no

www.bratfoss.no

Les også Fjern støvet før du maler!

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: