IFI logo
Se flere bilder
Farg huset til den beste utgaven av seg selv

Foto: Butinox

Farg huset til den beste utgaven av seg selv

Er du i tvil om du skal velge én eller flere farger på huset utvendig? Tenk på et dameansikt, det kan hjelpe.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et hus uten staffasjefarger, er som et dameansikt uten sminke; noen er vakre uten, mens andre blir en flottere utgave av seg selv med litt farge på øynene og munnen. Slik er det også med hus. Ved å markere detaljer som vinduer, vindusomramming, hjørnekasser, etasjeskiller og vindskier modellerer man huset og får fram en fasade med særtrekk og liv.

For lite og for mye - like galt

Med liten eller ingen kontrast mellom detaljer og vegg flyter alle bygningsdelene i hverandre og fasaden oppfattes flat og kjedelig. Ved å markere enkelte detaljer kan vi forsterke husets karakter. Tenk nøye gjennom hvilke detaljer som fortjener å bli markert og som vil kle huset.

På et mørkt hus vil lysere detaljer dra blikket til seg. Bruk fargen for å markere hva du tenker skal framheves. Om man markerer vinduene med lyse farger er det ikke sikkert at fasaden er tjent med alt listverket markeres lyst.

Det er ofte ikke så mye som skal til. Husk at full «festsminke» gjør seg best i helt spesielle anledninger. Store kontraster mellom detaljer og fasade vil endre husets karakter drastisk, mindre kontraster gir et mer dempet inntrykk, men gir fortsatt liv til fasaden.

Se flere bilder
kontrastrikt

Foto: Beckers

GODT SYNLIG: Når kontrasten mellom fasadefarge og staffasjefarge er liten, vil huset oppfattes ensfarget på langt hold.


Se flere bilder
mange farger

Foto: Beckers

HELHET: Tak og takrenner er også en del av den totale fargepaletten.

Tips til hus i grått, hvitt og beige

Det er flere veier å gå i valg av staffasjefarge; man kan velge kulørtonekontrast, nyansekontrast eller lyshetskontrast.

– Hvis man ønsker en palett mot hvitt, grått og beige, kan man spille på lyshetskontraster, sier Kine Angelo. Hun underviser i farge ved NTNU og er spesielt opptatt av farger og arkitektur.

Hun poengterer at når vi jobber med farger ute må vi ta andre hensyn enn farger når vi jobber med farger og interiør. For å oppnå ønsket kontrast mellom staffasje og fasade må vi velge staffasjefarge som er litt mørkere eller lysere enn slik vi ønsker det skal se ut på veggen.

– Kontrasten mellom fargene du ser på fargeprøver vil oppleves mindre når fargene kommer opp i full skala på huset, forklarer Kine Angelo.

Hun nevner som eksempel at til en fasade med farge 4005-Y80R, vil det være for liten kontrast med gerikter i farge 3005-Y80R. Kontrasten mellom fasadefarge og gerikter blir så liten at øyet knapt oppfatter det. Fasade og gerikter flyter sammen uten at man oppnådde ønsket skille.

Se flere bilder
grått hus

Foto: Chera Westman/ifi.no

LITE UTSMYKNING: Den lyse fargen forstørrer og framhever vinduene. For øvrig er det ikke mye staffasje som fortjener å bli markert på denne typen hus.


Se flere bilder
hus i sveitserstil

Foto: Jan Lillehamre/ifi.no

STILMARKERING: Hus i sveitserstil, eller tilnærmet sådan, «forlanger» at konstruksjonen markeres. Her en forsiktig markering i en dypere tone av fasadefargen.

Vinduene er husets øyne

På avstand oppfattes vinduene som sorte hull i en fasade. Hvis omrammingen males hvit eller lys grå vil de stå tydeligere fram og oppleves større. Males derimot omramming og eventuelle sprosser i samme farge som veggen vil de gå i ett med fasaden og se mindre ut.

Det er ingen regel for hvor mange farger man kan bruke, men hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger. Du får et helhetlig og fint utemiljø ved å la staffasjefargene gå igjen på utemøbler, blomsterkasser, markiser ol.    

Grått i stedet for hvitt

Hvitt er mye brukt som staffasjefarge. Vi er spesielt glad i hvitt på røde hus. For at kontrastene ikke skal bli for «hard» kan man velge lys grå. Vær obs på at gråfarger som i NCS-systemet har sorthet lavere enn 15 vil oppfattes som hvit, når den kommer på huset.

Se flere bilder
rødt lite hus

Foto: Nordsjö

LANDLIG: En rødmalt stue med hvit staffasje er nesten synonymt med det gode livet på landet. Opplevelsen blir enda roligere dersom den hvite erstattes med en lys gråtone.

Mer informasjon:

Beckers

Butinox Futura

Nordsjö

 

Bergen Malingfabrikk

Flügger

Pure & Original

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.