IFI logo
Se flere bilder
Hvilke deler skal vi male hvitt?

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Hvilke deler skal vi male hvitt?

Vi skal male huset og har funnet en fin gråfarge. Vinduene skal være hvite, men spørsmålet er hvor mye av listverket rundt vi skal ta med? Og hva med vindskier og undersiden av takutspringet? Skal det være hvitt som vinduene?

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålene kommer fra et ungt par som skal skifte farge på huset. Huset deres er gammelt og har mange detaljer. De synes det er vanskelig å ta stilling til hvilke elementer som skal markeres og hvilke som skal dempes.

Ifi.no tok spørsmålene videre til malermester Gunnar Large for å få råd. Han har lang erfaring med fargesetting og brenner for at vi skal bli mer bevisst på hva fargene gjør med huset når vi velger farger.

Staffasjefarger er husets krydder

Hans første råd er å starte med hovedfargen og tenke at hele huset males med den. Deretter er kunsten å finne riktig staffasjefarge og bruke akkurat nok, på rett sted. Han sammenligner det å komponere farger til et hus med å lage mat, i fargesettingen er staffasjefarger krydder.

– For mye krydder ødelegger maten. Slik er det også med farger og hus, sier han. Det handler om å prøve seg fram og finne riktig balanse.

Se flere bilder
Mal vinduer og listverket rundt hvitt. Vindskier, undersiden av takutspring og listene i etasjeskillet på veggen males som husfargen.

Foto:

Mal vinduer og listverket rundt hvitt. Vindskier, undersiden av takutspring og listene i etasjeskillet på veggen males som husfargen.

Vindskier som veggen

I dette tilfelle anbefaler han at vindskiene males i samme farge som veggen. Det samme med undersiden av takutspringet.

Taket er avgjørende, sier han. Taket har nok opprinnelig hatt rød takstein.  Huset har elementer som  tilsier det. Mot det sorte taket blir hvite vindskier veldig hardt, derfor vil jeg anbefale samme gråfarge som huset, sier han.  Dessuten vil hvite vindskier bli for mye krydder når vinduene får mye hvitt.

Hvite vinduer

Han er enig i at det blir fint med hvite vinduer. Men hvor mye skal males hvitt?

– Mal listverket og hele omrammingen hvitt. Alt som ikke er vegg, understreker han.

Hva med listen midt på veggen?

Nei, den ser han ingen grunn til å markere. Belistningen er der for å skjule skjøter i panelet og er en del av veggen. Fargevalget blir da grått som resten av veggen.

Skal rekkverket rundt terrassen være hvitt?

Rekkverket rundt den påbygde terrassen er hvitt i dag. Malermesteren foreslår at det males i samme farge som huset. Det gir et roligere uttrykk, man kan eventuelt male håndløperen hvit. Men det kan man ta til slutt. Mal alt grått først.

Se flere bilder
Listverket og vindusomrammingene kan males hvitt, mener Large.

Foto:

Listverket og vindusomrammingene kan males hvitt, mener Large.

Se flere bilder
Rekkverket rundt terrassen males i samme farge som huset, det gir et rolig uttrykk. Hvis det ønskes litt hvitt, kan eventuelt håndløperen males hvit.

Foto:

Rekkverket rundt terrassen males i samme farge som huset, det gir et rolig uttrykk. Hvis det ønskes litt hvitt, kan eventuelt håndløperen males hvit.

Grunnmuren skal være litt tyngre enn huset

Og et lite obs! Han peker på det liggende panelet under rekkverket som han kaller «grunnmuren» på terrassen.

– Den skal males i samme farge som grunnmuren på huset, sier han. Han kommenterer at huset har fin grunnmur i dag.

– Flott at den ikke er hvit. At folk maler grunnmurene hvite er mest av gammel vane, sier han.

De fleste hus kler best å stå på en mørkere mur, den gir huset tyngde og ankrer det til grunnen. En hvit mur får huset til å «sveve».

Når vi først snakker om grunnmur, nevner han også vinduene i muren. De skal males i samme farge som muren. Kontraster i grunnmuren vil få det til å se ut som huset står på klosser eller påler.

– Muren sees på som ett element: altså samme farge.

Fargene må avstemmes

– Bruk litt tid på å avstemme farger, råder malermester Gunnar Large tilslutt.

 Han tenker at huset vil kle en veggfarge med sorthet rundt 25-35 og at grunnmuren kan males med 4005-Y 20R.

Fargene i paletten skal klinge fint sammen. Med flere gråtoner, må de få riktig tyngde i forhold til hverandre. Hvis en farge endres, må de andre også justeres. Det beste trikset er å lage prøvestrøk på deler av veggen slik at alle fargene kan vurderes i sammenheng før siste strøk males ferdig.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.