IFI logo
Se flere bilder
Definer blæretypen først

Foto: ifi.no

Definer blæretypen først

Når malingen på et hus blærer, kan det ha et helt sett av årsaker. Les denne listen og definer blæretypen før du reparer den.

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting er så ergerlig som å ha stått timesvis i stigen og gjort forgjeves arbeid. Finn blæretypen først, og bli dem kvitt i sommer.  

Slik ser blærene ut:

1. Linoljeblærer

Sirkelformede blærer med diameter på 25-30 millimeter. Oppstår ofte rett etter malearbeidet. Blæren går ofte helt inn til bart tre. Blæren er litt klebrig på baksiden, og virker blank og smeltet.

2. Solblærer

Små og myke blærer. Kan også se ut som lange pløser. Blærene kan dyttes inn igjen når malingen er skinntørr. Bare det siste strøket blærer. Løsner du blæren, er malingen våt under.

3. Fuktighetsblærer

Ofte veldig store blærer, opptil 10-15 centimeter og i varierende fasong. Blæren kan være fuktig og vannfylt når den løsnes. Går gjerne helt inn på treverket. Blærene vil da ha avtrykk av fibre og mønstre i treet.

4. Småblærer på grunn av saltet underlag

Hus langs sjøen som ikke er vasket med ferskvann før maling, har så mye salt fra havet i ytterkledningen at det danner fuktvandring. Det fører igjen til småblærer.

Ytterkledningen er påført en linoljegrunning. Resultatet er ofte tykke og harde blærer som går helt inn på grunningen og treet. Stikker du hull på blæren, ser du at skallet inneholder alle lagene med maling. Blærene kan i noen tilfeller også dukke opp i ytre lagene av malinger som er brukt. Da er grunnen som regel at det er malt med en mager, lite oljeholdig maling over en fetere maling. Slike blæreskader dukker opp både i linolje- og alkydmalinger, men oftere når det er brukt mørke pigmenter.

Sterk solvarme på halvtørr maling kan gi tynne og myke blærer. Solblæring oppstår lett når det danner seg hud på malingen, slik det gjør på tørre og varme dager. Malingen blir skinntørr, og er våt under. Når treverket blir varmt, begynner lufta å utvide seg mellom malingsoverflaten og treet. Det oppstår bobler og blærer. Solblæring dukker oftere opp på vegger som vender mot øst og sydøst enn på de solvarme vestveggene. Det har sammenheng med at morgensola om sommeren varmer opp maling som bare har rukket å bli skinntørr i løpet av en duggvåt natt.

Malingfilmen er blitt en tett hinne, og fukt fra treverket slipper ikke ut. Vanndamp danner blærer. Avhengig av årstiden kan blærene inneholde kondens og is. Husk likevel at et hus i værharde strøk helst bør være malt med tett maling. Slik maling hindrer at materialet fuktes ned utenfra.

Siden fukt i stor grad vandrer innenfra og utover, er det ofte skummelt å være kledning på et hus uten diffusjonstette sperresjikt. Fuktigheten trenger inn i treet utenfra, og kommer til syne som malingblærer.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.