Kategorier

Meny

Konto

Definer blæretypen først

Når malingen på et hus blærer, kan det ha et helt sett av årsaker. Les denne listen og definer blæretypen før du reparer den.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Definer blæretypen først

Foto: ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting er så ergerlig som å ha stått timesvis i stigen og gjort forgjeves arbeid. Finn blæretypen først, og bli dem kvitt i sommer.  

Slik ser blærene ut:

1. Linoljeblærer

Sirkelformede blærer med diameter på 25-30 millimeter. Oppstår ofte rett etter malearbeidet. Blæren går ofte helt inn til bart tre. Blæren er litt klebrig på baksiden, og virker blank og smeltet.

2. Solblærer

Små og myke blærer. Kan også se ut som lange pløser. Blærene kan dyttes inn igjen når malingen er skinntørr. Bare det siste strøket blærer. Løsner du blæren, er malingen våt under.

3. Fuktighetsblærer

Ofte veldig store blærer, opptil 10-15 centimeter og i varierende fasong. Blæren kan være fuktig og vannfylt når den løsnes. Går gjerne helt inn på treverket. Blærene vil da ha avtrykk av fibre og mønstre i treet.

4. Småblærer på grunn av saltet underlag

Hus langs sjøen som ikke er vasket med ferskvann før maling, har så mye salt fra havet i ytterkledningen at det danner fuktvandring. Det fører igjen til småblærer.

Ytterkledningen er påført en linoljegrunning. Resultatet er ofte tykke og harde blærer som går helt inn på grunningen og treet. Stikker du hull på blæren, ser du at skallet inneholder alle lagene med maling. Blærene kan i noen tilfeller også dukke opp i ytre lagene av malinger som er brukt. Da er grunnen som regel at det er malt med en mager, lite oljeholdig maling over en fetere maling. Slike blæreskader dukker opp både i linolje- og alkydmalinger, men oftere når det er brukt mørke pigmenter.

Sterk solvarme på halvtørr maling kan gi tynne og myke blærer. Solblæring oppstår lett når det danner seg hud på malingen, slik det gjør på tørre og varme dager. Malingen blir skinntørr, og er våt under. Når treverket blir varmt, begynner lufta å utvide seg mellom malingsoverflaten og treet. Det oppstår bobler og blærer. Solblæring dukker oftere opp på vegger som vender mot øst og sydøst enn på de solvarme vestveggene. Det har sammenheng med at morgensola om sommeren varmer opp maling som bare har rukket å bli skinntørr i løpet av en duggvåt natt.

Malingfilmen er blitt en tett hinne, og fukt fra treverket slipper ikke ut. Vanndamp danner blærer. Avhengig av årstiden kan blærene inneholde kondens og is. Husk likevel at et hus i værharde strøk helst bør være malt med tett maling. Slik maling hindrer at materialet fuktes ned utenfra.

Siden fukt i stor grad vandrer innenfra og utover, er det ofte skummelt å være kledning på et hus uten diffusjonstette sperresjikt. Fuktigheten trenger inn i treet utenfra, og kommer til syne som malingblærer.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]