IFI logo
Se flere bilder
Pass på dette når du maler i varmen

Foto: ifi.no, Butinox, Beckers og Nordsjö

Pass på dette når du maler i varmen

Rekordvarme og strålende sol flere steder i landet kan gi utfordrende forhold for deg som skal male huset. Her er hva du må passe på når du maler i Syden-vær.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For all del, prøv å unngå å male i direkte sollys!

Det er rådet fra John Morten Åvik, malermester og distriktssjef hos Beckers. Det er også det første rådet alle ekspertene nevner når vi spør om hva du bør passe på om du skal gripe fatt i malerullen nå.

– Akkurat nå er det nok mange som utnytter solværet til å male, og det er naturlig, men pass i hvert fall på sola, sier Åvik.

LES OGSÅ: Her er tegnene på at du bør male huset

Solblærer på veggen

Maler du mens sola steker på veggen, er det stor risiko for at du får solblærer; myke, pølseformede eller runde blærer som legger seg under malingsfilmen. Ikke et særlig pent syn på nymalte vegger.

– Solblærer oppstår når det øverste laget av malingen tørker for raskt, mens det fortsatt er våt maling under. Når dette varmes opp av sola, kan det danne seg blærer, sier Åvik.

Og disse blærene er ikke bare enkelt å få bukt med.

– Det er ikke noen selvfølge at disse blærene blir borte av seg selv. Da har du skaffet deg noen problemer som du må leve med, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Se flere bilder
Solblærer

Foto: ifi.no

SOLBLÆRER: Maler du i direkte sollys, kan du risikere å få solblærer.

Jobb etter sola

Har du bestemt deg for å male en solskinnsdag i sommervarmen, har ekspertene noen tips til hvordan du bør gå frem.

– Om det er mulig, prøv å legge opp arbeidet så du går etter sola, slik at du maler der sola allerede har passert, tipser John Morten Åvik.

Per Myhre sier seg enig, og legger til en annen viktig huskeregel:

– Det har heller ikke noen hensikt å male med en gang sola har gått bort. Du må vente til veggen har fått kjølt seg litt ned, tipser han.

Må du ta en vegg før sola kommer, er det viktig å begynne i god tid.

– Du bør ikke avslutte malearbeidet akkurat i det sola kommer på veggen. Den må ha stått noen timer og tørket før sola kommer, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef hos Butinox.

Mørke hus er verst

Har du et mørkt hus, bør du være ekstra obs.

– Mørke farger er mer utfordrende, de blir jo vesentlig varmere. Og er det varmere, tørker malingen fortere. Når sola står på, kan jo en mørk vegg fort komme opp i over 60 grader, sier Røneid.

– På et mørkt hus vil temperaturen henge igjen i panelet en god stund etter at sola har forlatt veggen. Og da er det klart at du ikke bør gå på med maling med en gang sola har gått bort heller. Veggen vil jo fremdeles være veldig varm. Et lyst hus vil bli mye raskere kjølig, og er raskere malingsklart etter at sola har stått på, sier John Morten Åvik.

Per Myhre hos Nordsjö sier det godt: – Det er ikke vits å male på en stekeplate!

Se flere bilder
Male mørkt hus

Foto: Beckers

MØRKT OG VARMT: Mørke farger er de mest utfordrende. De blir vesentlig varmere enn lyse.

Beste maleværet

Har du mulighet til å vente til det ikke er helt Syden-tilstander, bør du gjøre det. For det ideelle maleværet, ifølge John Morten Åvik, er godt, norsk sommervær.

– Overskyet med opphold er det beste været å male i. Det må være tørt og fint, ikke for varmt og ikke for kaldt. Det er behagelig å jobbe i og malingen får en god og riktig tørketid, avslutter han.

Se flere bilder
Best malevær

Foto: Butinox

BEST MALEVÆR: Tørt og fint, overskyet og ikke for varmt eller kaldt. Det er best malevær.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.