Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Her er tegnene på at du bør male huset

  •  
  •   Publisert:
  ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Nordsjö
Begynner malingen å sprekke opp eller skalle av? Det er tegn på at huset trenger ny beskyttelse.

For mange er det ønsket om ny farge eller drømmen om et nymalt hus som får dem til å gripe fatt i malepenselen.

– Vi er jo en oppussingsnasjon, og mange velger å male om av estetiske grunner. Vi liker å skifte farge på huset eller bare friske opp den gamle fargen, slik at vi får en nymalt, flott bolig, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Men det er også andre, mer presserende grunner som gjør at du bør vurdere å male om.

– Det handler ikke bare om estetikk, men om trebeskyttelse, forklarer Myhre.

Viktig jobb

Malingens jobb er først og fremst å beskytte treverket mot fukt, sopp og solens UV-stråler, slik at du unngår råte og andre kostbare skader på kledningen. Når malingen ikke lenger gir den nødvendige beskyttelsen, er det på tide å gjøre noe.

Ikke vent for lenge

Skader i malingsfilmen
MED EN GANG: Ta småskader med en gang. Å flekkgrunne og flekkmale er en liten jobb, som kan spare deg for mye arbeid senere. Jo lengre du venter, jo større blir skadene. Chera Westman/ifi.no

Tar du tak i skader tidlig, kan du hindre at de utvikler seg og gir større problemer.

Sårskader bør utbedres med en gang med for eksempel flekkgrunning og -maling, råder Myhre.

Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i Butinox, mener det er viktig å ta jobben når tegnene er der, slik at det ikke går for langt.

– Hvis det oppstår skader i malingsfilmen, og du velger å ikke gjøre noe, vil det bare bli en mer tidkrevende, vanskeligere og mer kostbar jobb når den først må gjøres. Og den må gjøres, sier han.

Han anbefaler derfor å følge med, slik at du har kontroll.

– Det første du vil se, er jo det estetiske, som glansfall. Du kan oppdage at overflaten har blitt mattet ned ved at du ser forskjell på skyggepartier. Da er malingsfilmen fortsatt intakt og treverket fortsatt beskyttet, men det er første tegn på at du i det minste bør begynne å tenke på ny behandling. Vær særlig obs på sydveggen. Den slites raskest, sier Røneid.

Huset mister glans
FALMER: At huset mister glans og fargen falmer, er i seg selv ikke alvorlig. Men det kan være første tegn på at du bør tenke på ny behandling. Mange velger nok å gå på med ny maling av estetiske grunner på dette punktet. ifi.no

Oppsprekking og avskalling

Avflaking av maling
AVFLAKING: Det er heldigvis ikke så mange som lar det gå så langt. Men avflaking inn til bart treverk er i hvert fall et tydelig tegn på at du må skrape, grunne og male på ny. ifi.no

Glansfall og falming av farge er i seg selv ikke alvorlig, så lenge treet er beskyttet. Men det finnes andre, mer klare tegn på at det er på tide å gjøre noe. Dette er tegn som, hvis de ikke blir gjort noe med, i ytterste konsekvens kan føre til større oppsprekking av treverket. Disse bør derfor tas på alvor.

– Etter hvert kan du få øye på oppsprekkinger i malingsfilmen, særlig på utsatte steder som kanter, endeved, vindusomramminger og vindskier. Gjør du ikke noe med det, vil det bare eskalere og komme til fukt og begroing. Neste steg er avskalling og avflaking til bart treverk, og da har det gått for langt. Da må du i hvert fall male om, forklarer Røneid.

Dette er tegnene du må se etter:

Mekaniske skader: Hakk og sår i malingsfilmen bør utbedres raskt, så vann ikke trenger inn i treverket og gir mer alvorlige skader med flassing av avflaking.

Flassing: Hvis det ytterste malingssjiktet løsner, kan det medføre vanninntrenging.

Oppsprekking: Små sprekker i malingsfilmen kan føre til fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte, på grunn av vann som kommer inn i treverket. Vær ekstra obs på utsatte detaljer.

Avflaking: Hvis det går så langt at malingen løsner helt inn til bart treverk, er det i hvert fall på tide å ta i et tak. Da er ikke treverket lenger beskyttet.

Maling flasser av
SIKRE TEGN: Noen tegn er mer åpenbare enn andre. Det er lurt å male før det går så langt at malingen skaller av. Da blir det også mindre jobb. Frode Larsen/ifi.no
Les også Ukeplan for maling av huset

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: