Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Mal huset trinn for trinn

x-default   Kristian Owren/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Butinox, Nordsjö
Å male huset er en stor jobb. Skal du male selv, lønner det seg å lage en plan og ta det bit for bit.

Å male et hus er som å spise en elefant. Den beste metoden er å ta det bit for bit. Malejobben går lettere hvis du deler den opp i småprosjekter.

LES OGSÅ: Her er tegnene på at du bør male huset

 

God investering

Hemmeligheten bak et velholdt hus og maling som holder år etter år, ligger ikke bare i valg av riktig produkt, men vel så mye i hvordan jobben utføres. For at resultatet skal bli bra, må jobben gjøres riktig fra starten. Underlaget skal være fast, rent og tørt. Alle åpne sår og skader skal være grunnet og flekkmalt før toppstrøket påføres.

LES OGSÅ: Slik maler du fasaden

Når behandlingen ikke holder som forventet, skyldes det som regel dårlig utført forarbeid. I prinsippet er det samme metode som gjelder, enten huset skal behandles med maling, beis eller dekkbeis. Les for sikkerhets skyld anvisningen for det produktet du velger og følg den. Jukses det her, er det ingen malingsgaranti som gjelder.

Male huset
PÅFØRING: Når du har gjort godt forarbeid, sikrer du at resultatet blir bra og behandlingen holder som forventet. Butinox

Seks trinn

Unngå at maling av huset blir et impulsprosjekt, der du raser avgårde og kjøper maling når værvarselet melder noen dager med fint vær. Huset ditt fortjener bedre.

Dersom planen er å male huset en helg, er det lurt å starte allerede mandag. Da er det god tid til å gjøre alt helt klart til selve malejobben.

Huset skal vaskes, løs maling må skrapes vekk, bart treverk skal grunnes og over grunningen må det flekkmales. Deretter er det klart for maling. Beregne også tid til tørking. De timene som brukes ekstra på forarbeid er gull verdt – selve malejobben går lettere og du sikrer god levetid på malingen. Hvis du har satt av en uke i ferien til å male huset, vil du få fin flyt i arbeidet og rekke litt fritid med en god plan.

Plan dag for dag

Skrap bort maling
FAST UNDERLAG: Skrap bort løs maling, for ingen maling fester til løst underlag. Kristian Owren/ifi.no

Mandag: Vask huset. Gråvær er beste vaskevær.

Tirsdag: Sjekk kledningen for skader og sår. Skrap vekk løs maling.

Onsdag: Påfør grunning på bart treverk.

Torsdag: Områdene som er grunnet flekkmales med ett strøk.

Fredag: Strøk nummer to av flekkmaling påføres.

Lørdag: Veggene males.

Søndag: Resultatet og vel utført arbeid kan nytes.

Vaskeutstyr til fasaden
VASKEUTSTYR: Sørg for at vaskeutstyret er i orden på vaskedagen, så kaster du ikke bort tiden på å lete. Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Les også Lønnsomt med vedlikeholdsplan

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: