Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Spisestue ved havet eller i «haven»

Drømmer du om en utestue, hjemme i hagen eller på hytta? Vi fikk fart på drømmen da vi så den Halvor Bakke og hans team i TV-serien Eventyrlig oppussing laget til en hytte i havgapet utenfor Kristiansand.

 • <b>FØR:</b> Mellom hytta og sjøen lå et lite anneks som ble revet. Det ga plass til den nye stuen.

  Foto: TV3/Eventyrlig oppussing

 • <b>HARMONI:</b> Det brunbeisede annekset glir fint inn i naturen. Beisfargen Scandinavian Dark Brown er tilpasset nordisk natur.

  Foto: TV3/Eventyrlig oppussing

 • <b>SKYVEDØR:</b> Mange vinduer og stor skyvedør skaper nærhet mellom ute og inne.

  Foto: TV3/Eventyrlig oppussing

 • <b>FINVÆR:</b> Når det er vindstille, er veien ut på plattingen med et par stoler kort. Praktisk å satse på stoler som kan brukes ute og inne. Stoler fra Bohus.

  Foto: TV3/Eventyrlig oppussing

 • <b>PLASSBYGGET:</b> Plassen i det lille rommet er godt utnyttet med plassbygget sittebenk og langbord. Alt beiset i samme farge som veggene.

  Foto: TV3/Eventyrlig oppussing

 • <b>UTEPLASS:</b> Plattingen bidrar til større bruksrom, med fin plass til grillen rett utenfor døra.

  Foto: TV3/Eventyrlig oppussing

Annonse
Annonse

Sørlandsidyll er mer enn hvite småhus og moderne funkishytter i værbitte trematerialer. Langs kysten ligger det også masse hytter i 60-tallsstil – malt røde, gule og brune. Det var en slik hytte guttene i Eventyrlig oppussing dro ut for å gi et løft. Utsikten og nærheten til sjøen er fantastisk og inspirerte til mer enn å pusse opp hytta. Her var det potensiale for mer.

Hytte oppussing

FØR: Mellom hytta og sjøen lå et lite anneks som ble revet. Det ga plass til den nye stuen.
(TV3/Eventyrlig oppussing)

Nytt bygg og platting

Brunbeiset anneks

HARMONI: Det brunbeisede annekset glir fint inn i naturen. Beisfargen Scandinavian Dark Brown er tilpasset nordisk natur.
(TV3/Eventyrlig oppussing)

Et lite anneks nedenfor hytta ble revet, og opp kom et nytt – en lun spisestue. Godt skjermet for blåst og sjøsprøyt kan eierne benke seg rundt langbordet i sjøkanten og nyte utsikt og hyggelig samvær. Rundt det nye annekset er det bygget en platting. Her er det god plass til grillmesteren og til å ta med stolen ut i stille vær. Nybygget og plattingen er i brunbeisede materialer. Vinduer og dør er også mørke. Med farger godt tilpasset naturen rundt, glir det nye bygget fint inn i landskapet uten å stikke seg fram som et fremmedelement.

Ferdigbeisede materialer

Brunbeiset hytte

FINVÆR: Når det er vindstille, er veien ut på plattingen med et par stoler kort. Praktisk å satse på stoler som kan brukes ute og inne. Stoler fra Bohus.
(TV3/Eventyrlig oppussing)

Gutta valgte å bruke ferdig beisede materialer. Ønsker du å gjøre det samme, så vær spesielt obs på at endene på plankene må behandles med impregneringsolje og beis. Så snart de kappes, står snittflatene igjen uten farge/behandling og er svært utsatt for råte.

– Det blir som sugerør, og vannet trekker fort 20 centimeter opp i treet. Derfor er behandling av endeveden noe av det viktigste du gjør, sier teknisk ekspert hos Nordsjö, Tommy Haraldseth.

Han anbefaler å mette treverket godt med impregneringsolje.

– Kjør på vått i vått og la det trekke godt inn. Deretter påføres to strøk med beis for å sikre god beskyttelse, sier han.

Det smarteste vil være å behandle endeveden før panelbordene spikres opp. Da har du full kontroll. Hvis bordene allerede er satt opp, kan det være vanskelig å komme til fordi det er trangt mellom den stående kledningen og terrassegulv eller vannbrett.

– Er det trangt så fukt en fille med impregneringsolje, og dytt den godt inn under det stående bordet og la oljen trekke godt inn. Bruk en stålsparkel, så får du det til, tipser den erfarne håndverkeren.

Lyst på utestue?

Halvor Bakke Eventyrlig Oppussing

PUTER: Halvor Bakke med siste finish; puter er med å skape den rette innekosen. Og ikke vær redd for å bruke «sofaputer» i utestuen.
(TV3/Eventyrlig oppussing)

Hvis du går med planer om å sette opp noe lignende, anbefales det først å sjekke gjeldende regler med teknisk etat i kommunen. Da er du sikker på å holde deg innenfor tillatt størrelse og avstand til nabo.

– Det er raskere å ta en telefon enn å lese seg opp på regelverket, sier André Angello, daglig leder hos Byggmester Christensen.

– Og vær obs på at det er mer jobb og tar lenger tid å sette opp et slik bygg i virkeligheten, enn du kan få inntrykk av på TV, sier han.

Hans tips til deg som ikke er snekkerkyndig selv, er å kontakte en byggmester, ingeniør eller arkitekt som kan være rådgiver eller gjøre jobben.

Beiset panel i utestue

FARGE: Innvendig er alt treverk beiset med Orginal Panellakk, farge 806 fra Nordsjö.
(TV3/Eventyrlig oppussing)

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]