IFI logo
Se flere bilder
Gullende rent hus – slik gjør du det riktig

Foto: Foto: Guri Haram/ifi.no

Gullende rent hus – slik gjør du det riktig

Påfør såpe nedenfra, skrubb lett med vaskekost, og skyll skitten vekk ovenfra. Med riktig verktøy og metode, blir huset gullende rent – uten å ta skade av vannet.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jevnlig bør huset gjøres rent utvendig. Det er nemlig ikke bare på vinduene og bilen som pollen, skitt og forurensinger setter seg. Med noen få timers arbeid med hageslange, rengjøringskjemikalier og en vaskekost på forlengerskaft får du en gullende ren fasade. Regelmessig vask fører også til at malingen holder bedre, og du vil kunne spare tid og penger.

– Vi ser helt klart at det er mer grønske, svertesopp og forurensing på fasadene nå, enn det var før, sier malermester Jens Petter Lunde.

Panel tåler å bli påført vann. Påse at du ikke spyler inn vann gjennom lufteluker og åpne vinduer, slik at det ødelegger et fint tapet, sier han.

Her er Lundes ni beste råd:

1. Skyggevegger bør vaskes med kortere mellomrom enn solutsatte vegger. Solen brenner vekk sopp og alger, som trives i skyggen der det er fuktig. 

2. Bland ut rengjøringskjemikaliene i henhold til oppskriften på emballasjen. Påfør med en pumpekanne eller lavtrykksprøyte. Du kan gjerne bruke en 10-litersbøtte med lunkent vann og rengjøringsmidler som i tillegg til, eller i stedet for pumpekanne.

– Du kan gjerne forvanne veggen slik at den er litt fuktig, hvis det er solskinn og varmt vær, sier Jens Petter Lunde. 

Se flere bilder
Pumpekanne eller lavtrykksprøyte og 10-litersbøtte er bra å ha.

Foto:

Pumpekanne eller lavtrykksprøyte og 10-litersbøtte er bra å ha.

3. Hold vindusglass og aluminiumkarmer våte og skyll godt. Rengjøringskjemikaliene er etsende, og kan lage skjolder. 

4. Påfør kjemikaliene fra bunn og oppover. Da ser du hvor du eventuelt bommer på en flekk.

– Du skal ALLTID vaske nedenfra. Starter du i toppen, renner rengjøringsmidlet nedover og kan lage stygge striper som vil være vanskelig å få fjernet, sier han.

5. Rengjøringsmidlene har godt av å få virke noen minutter, men skal ikke tørke inn på veggen. Skrubb flaten med en vaskekost montert på forlengerskaft, eller bruk en skurepad.

– Den mekaniske bearbeidingen fjerner møkken og har en helt unik effekt, sier Jens Petter Lunde.

Er fasaden høy, vil forlengerskaft hjelpe.

– Ikke stå på en vinglete stige. Det sier seg egentlig selv; å lene en stige mot en såpeglatt vegg, holde seg fast med den ene handen og vaske med den andre – det er farlig! Bygg heller en stabil arbeidsplattform av noen lastepaller og plank, eller lei deg et enkelt rullestillas. 

Se flere bilder
Fjern skitten mekanisk.

Foto:

Fjern skitten mekanisk.

6. Skyll med hageslangen. Du trenger mye vann for å få fjernet alle kjemikalierester.

– Høytrykkspyleren har ikke noe for seg. Det er mengden vann og temperaturen på det som gjør rent. Bruk gjerne lunkent vann som holder omtrent 30 grader, sier han.

Det finnes enkle Gardena-koblinger som gjør at du kan koble hageslangen på kranen på kjøkkenet eller badet. 

7. Skyll fra toppen og ned, da renner ikke smussvannet over ferdig rengjorte flater. Du vil heller ikke spyle vann inn gjennom sprekker og inn i konstruksjoner som er laget for lufting. Disse er utformet for å la regnvann renne forbi nedover veggen.

8. Etter vask dusjes gjerne veggen med sopp– og algedreper blandet i vann. Dette skal ikke skylles vekk, men tørke inn og danne en usynlig beskyttelse mot ny begroing. 

9. Ved å vaske huset regelmessig, utsettes større vedlikeholdsarbeider. Mange ganger kan man tro huset er falmet og stygt og har behov for ny maling – mens det etter en god vask kan fremstå som nymalt igjen.

Ved å vaske manuelt, kommer du tett på fasaden, og oppdager lettere skader på malingfilmen som bør utbedres. Marker disse med en tapebit, så husker du dem etterpå.

Se flere bilder
Marker disse med en tapebit, så husker du dem etterpå

Foto:

Marker disse med en tapebit, så husker du dem etterpå

Hvor ofte skal huset vaskes?

Hvor ofte huset må vaskes, avhenger av beliggenhet. Nærhet til store veier og biltrafikk, mye pollen i området, og mengden trær og busker som skygger, vil gi økt nedsmussing og begroing. Det kan være nok å vaske huset hvert tredje år, men det kan også trenges årlig vask. Hvilken farge huset er malt i, kan også ha betydning. Mørke fasader varmes mer opp av solen enn lyse, og i varme trives ikke sopp og alger.

Om du drar fingeren over kledningen og fingertuppen blir sort – da er det på tide å vaske! 

Mer informasjon:

Alfort & Cronholm

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Fibotex

Flügger

Jordan

Krefting & Co

Nordsjö

Scanox

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.