IFI logo
Se flere bilder
8 av 10 slurver med husvasken

Foto: Kristian Owren/ifi.no

8 av 10 slurver med husvasken

Ekspertene anbefaler at vi gir huset en utvendig vask hvert år for å bevare holdbarheten på malingen. Likevel er det svært få som har husvask som årlig rutine, og de aller fleste lar det gå mer enn tre år mellom hver gang de rengjør.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tallene fremkommer av en undersøkelse utført av YouGov for Byggmakker, der et utvalg på ca.  1000 personer har blitt spurt om sine vedlikeholdsvaner.

18 prosent svarer at de rengjør huset hvert år, mens 26 prosent nøyer seg med hvert tredje eller fjerde år. Hele 27 prosent lar det gå fem år eller mer mellom hver husvask. Ni prosent svarer at de aldri vasker husveggen utvendig.

Gode grunner til å vaske

Tallene går stikk i strid med ekspertenes anbefalinger. Regelmessig vask fører til at malingen holder bedre, slik at det går lengre tid til neste gang du behøver å male, i tillegg til den estetiske fordelen ved at huset rett og slett ser nymalt ut når det er nyvasket. Det er en tendens til mer grønske, sverte og forurensing på fasadene nå, noe som gjør viktigheten av vask desto viktigere. Får dette tid til å feste seg godt på husveggen, vil det på sikt skade malingsfilmen under.

- Mange nøyer seg med husvasken før veggen skal beises eller males. En årlig husvask, helst på våren, reduserer imidlertid behovet for å beise eller male veggene like ofte. Man sparer både tid og penger på regelmessig husvask, sier Henning Johansen hos Byggmakker.

Trøndere er de som i størst grad slurver med husvasken, der kun én av ti sier de vasker huset utvendig hvert år, og hele 24 prosent svarer at de aldri vasker huset utvendig. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.