Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Kvalitet gjør godt når du maler

  Chera Westman/ifi.no
Legg noen kroner i godt maleverktøy. Da sikrer du et bra resultat som holder lenge.

Ikke spar deg til fant når du skal male huset. Med kvalitet på både maling og verktøy, slipper du å male så ofte.

– Malingen skal ikke bare fordeles ut over fasaden. Du skal også sikre at du får på riktig mengde maling, slik at du slipper å ta tre og fire strøk, sier Lars Petter Rustan hos verktøyleverandøren Jordan

Beskyttelse og utseende

Krusebust
En pensel av god kvalitet tar opp mye maling, og fordeler den jevnt ut over veggen uten å søle eller gi fra seg bust i den nymalte flaten. Chera Westman/ifi.no

Fasademalingens oppgave er todelt: å gi huset ønsket estetisk utseende, og å beskytte treverket mot nedbrytning. For tynne malingsjikt, spesielt på kanter, fører til at malingfilmen slites raskt og du får et kortere vedlikeholdsintervall.

– Det er viktig å få på et jevnt og åpent strøk med riktig tykkelse. Legg derfor noen kroner i riktig maleverktøy, sier han.

Malingsmagasin

Ta knekken
TA KNEKKEN: Bruk en pensel med langt skaft og knekk til å påføre maling på endeveden. Chera Westman/ifi.no

Bruk rull til å flytte malingen fra emballasjen til veggen på en rask og effektiv måte. Mett rullen godt med maling før du setter i gang. En flat og bred pensel som dyppes i malingen brukes til å stryke ut rullemønsteret og sikre jevn dekk.

– Du kan gjerne greie deg med to pensler – en flat og bred til å stryke ut, og en lang pensel med knekk som gjør at du klarer å dekke endeveden med maling.

Forskjellen på en god og en mindre bra pensel ligger i hvor mye maling penselen tar opp, hvor jevnt den stryker og hvor lite du søler.

– Disse penslene inneholder noen krusefibre og er bygd opp slik at den har et hulrom som fungerer som magasin som holder på malingen, sier Rustan.

Dypp sjelden

Rull ut
STRYK UT: Med en flat, bred pensel som dyppes i maling, strykes rullemønsteret ut, samtidig som du sikrer jevn og god filmtykkelse. Chera Westman/ifi.no

Riktig teknikk for å få med seg mest mulig maling uten å søle, er å dyppe penselen og vri den rundt slik at du samler malingen i busten og får den med opp på veggen. Ikke skrap av penselen mot kanten på malingspannet.

– Du vil ikke dyppe for ofte, for det tar tid. Og du vil heller ikke søle med malingen på vei opp mot veggen. Malingen skal derfor inn i penselen og opp på veggen. 

– Med en god pensel er det lettere å få på riktig tykkelse og god dekk på skarpe kanter med én gang, Spør om gode råd når du kjøper maling. Skal malingen stå med farge og glans i mange år, er det viktig å få på riktig tykkelse, sier han.

 

Les også Husk å male endeveden

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: