IFI logo
Se flere bilder
Slik maler du huset raskest mulig

Foto: Butinox

Slik maler du huset raskest mulig

Med riktig verktøy, den rette malingen og noen gode triks, kan du spare mye tid når du maler fasaden.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det å male huset kan virke som en stor og tidkrevende oppgave. Men ved å følge noen enkle tips kan du spare mye tid, og du får mer tid til overs til å gjøre ting du faktisk har lyst til – som å være med familie og venner og nyte sommerværet. Her er tipsene for å male huset raskest mulig:

 • Ha utstyret i orden: Sørg for å ha alt du trenger tilgjengelig, så slipper du å bruke tid på å kjøre til fargehandelen mellom slagene.

 • Gjør godt forarbeid: Legger du litt energi i forarbeidet, blir selve malejobben enklere. Vask fasaden, skrap vekk blærer og skader, fjern eventuell løs maling, slip ujevnheter og grunn alt bart treverk. Gjør unna forarbeidet helgen før du skal male, så rekker treverket å tørke.

 • Dekk godt til: Ved å maskere rundt vindusruter og dører, dekke til terrassegulvet og grunnmur, slipper du å bruke tid på å fjerne malingsøl.

  LES OGSÅ: Tegn på at du bør male huset
Se flere bilder
Dekkefilt og plastfolie utendørs

Foto: Chera Westman/ifi.no

TILDEKKET: En plastfolie beskytter grunnmuren mot malingsøl, og med dekkefilt på bakken unngår du søl på plattinger og asfalt.

 • Velg kvalitetsmaling: En maling av god kvalitet har en konsistens som gjør at den er lettere å påføre og gir mindre sig. I tillegg finnes det i dag malinger med en rekke ekstrafunksjoner og smart teknologi, som blant annet sørger for å ta mer maling opp i penselen.

 • Bruk rull: Ved å påføre malingen med rull, maler du dobbelt så fort. Bruk en eksteriørrull til å få malingen opp på veggen, og en pensel til å etterstryke for å jevne ut strukturen og få en fin finish – og ikke minst komme til i kriker og kroker. Med en god rull og kvalitetsmaling får du lagt på nok maling, slik at fasaden blir tilstrekkelig beskyttet.
Se flere bilder
Utendørsrull maling

Foto: Jordan

RULL: Med rull, som Jordan Perfect rullesett utendørs, maler du raskt! Bruk en pensel til å gå etter.

 • Bruk forlengerskaft: Ved å sette både rull og pensel på langt skaft, øker du rekkevidden betraktelig både i høyden og til sidene, og du kan male en mye større flate uten å bøye og strekke deg for mye. Det er også mye bedre for kropp og rygg.

 • Velg en kvalitetspensel: Når du maler med pensel, er det viktig å tenke på penselens evne til å ta opp maling. For jo mer maling du klarer å få på penselen på ett dypp, jo lenger kan du male før du må dyppe igjen. Ved å redusere antall dypp, sparer du mye tid. Gode pensler fordeler også malingen jevnt og mister ikke bust.

  LES OGSÅ: Pensel er pensel, samme det vel?

 • Jobb to og to: Ikke bare er det hyggeligere, det går også raskere å jobbe to og to! Førstemann påfører malingen med rull og sistemann etterstryker med pensel. Hvis begge bruker forlengerskaft, er dere ferdig før dere vet ord av det!
Se flere bilder
Pensel på forlengerskaft

Foto: Jordan

LANGT SKAFT: Sett både rull og pensel på forlengerskaft, så rekker du høyere opp og sparer kroppen for mye tøy og bøy. Her er Jordan Ultimate Pensel Oval Ergonomisk 75mm på forlengerskaft.

Se flere bilder
Jordan Ultimate pensel ute

Foto: Jordan

MYE MALING: En god pensel av kvalitet tar opp mye maling og stryker det jevnt utover, slik at du slipper å dyppe så ofte. Her er Jordan Ultimate Pensel Vinklet Ute 120mm, Jordans raskeste pensel noensinne.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.