Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Tipsene du trenger for å male fasaden

Unngå sterk sol, dypp penselen riktig og dekk til godt. Det er noen av ekspertenes gode råd til deg som skal male huset.

 • <b>DYPP GODT:</b> Vær raus med maling. Penselen skal synge og skli lett mot underlaget. Lager den freselyder, stryker du for tørt.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>MALEBEHOV:</b> Det kan være flere grunner til at en husfasade trenger maling. Typiske grunner er at malingfilmen er slitt ned, at farge og glans har falmet, eller at kledningen har tørket slik at det har oppstått tørkesprekker.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>FORSEGLING:</b> Avrund skarpe kanter, og se til å få på mye maling på endeveden. En pensel med langt skaft og knekk gjør jobben lettere.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>MALEBØTTE:</b> Hell opp det du trenger av maling den neste halvtimen i et mindre malekar. Sett på lokket på originalemballasjen for å unngå at malingen tørker.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>SKYGGESIDEN:</b> Unngå å male i sterk sol. Da kan du risikere at malingen tørker i overflaten før den har rukket å hefte til underlaget.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>TILDEKKET:</b> En plastfolie beskytter grunnmuren mot malingsøl, og med dekkefilt på bakken unngår du søl på plattinger og asfalt.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

Annonse
Annonse
Male fasaden

MALEBEHOV: Det kan være flere grunner til at en husfasade trenger maling. Typiske grunner er at malingfilmen er slitt ned, at farge og glans har falmet, eller at kledningen har tørket slik at det har oppstått tørkesprekker.
(Chera Westman/ifi.no)

Har du en fasadevegg som er vasket, skrapt fri for løs maling og flekkgrunnet, er du kommet langt på vei. Forarbeidet er mer enn halve jobben, og når det er unnagjort går det som en lek å male veggen.

Her er ekspertenes fem beste tips til hvordan du går videre med vedlikeholdet.

1. Dekk til:

Dekk til grunnmuren før du søler. Bruk gjerne en folieplast med tape langs den ene kanten. Denne fester du til grunnmuren like under kledningen, og holder nede med noe tungt i bunn. Rull gjerne ut et stykke malerfilt med plastbakside på bakken.

– Får du maling på den porøse grunnmuren, klarer du ikke å få vasket det vekk. Spesielt vanskelig er det å få vekk sølt maling fra en umalt grunnmur, sier malermester Roger Fridheim hos Flügger.

LES OGSÅ: Unngå malingssølet

Plastfolie mot malingsøl

TILDEKKET: En plastfolie beskytter grunnmuren mot malingsøl, og med dekkefilt på bakken unngår du søl på plattinger og asfalt.
(Chera Westman/ifi.no)

2. Ha maling i en malebøtte:

Maling i malebøtte

MALEBØTTE: Hell opp det du trenger av maling den neste halvtimen i et mindre malekar. Sett på lokket på originalemballasjen for å unngå at malingen tørker.
(Chera Westman/ifi.no)

Vanntynnet maling tørker raskt – det gjelder også mens den fortsatt er i spannet. Til en fasade kjøper vi gjerne maling på 10-litersspann. Dette er både tungt og unødvendig å bære rundt på.

– Bruk en mindre malebøtte og hell opp mengden maling du vil trenge den nærmeste halvtimen i den. Sett på lokket på originalemballasjen. Da unngår du at vannet i malingen fordamper, sier Fridheim.

LES OGSÅ: Verktøyet du trenger utendørs

3. Dypp og vri:

Dypp penselen og malerullen godt i malingen. La de trekke i noen minutter. Bust og vev skal være mettet med maling før du setter i gang.

– Dypp penselen godt og vri den rundt for å samle malingen inne i busten. Ikke skrap av maling mot kanten av malingspannet, sier han.

LES OGSÅ: 5 typiske nybegynnerfeil

En vanlig feil er å male for tynne strøk. Det reduserer den malte flatens holdbarhet, og du vil risikere å måtte male flere strøk eller få flere år kortere vedlikeholdsintervall.

– Det er viktig å få lagt på nok maling. Penselen skal skli i overflaten med lite motstand. Hører du at penselen freser når du bruker den, maler du for tørt, forklarer Fridheim.

Les på boksen og overhold produsentens anbefalte forbruk per kvadratmeter.

Nok maling

DYPP GODT: Vær raus med maling. Penselen skal synge og skli lett mot underlaget. Lager den freselyder, stryker du for tørt.
(Chera Westman/ifi.no)

4. Gå etter solen:

Male i sol

SKYGGESIDEN: Unngå å male i sterk sol. Da kan du risikere at malingen tørker i overflaten før den har rukket å hefte til underlaget.
(Chera Westman/ifi.no)

Stekende sol er ikke godt malevær. Da tørker malingen for fort og får ikke tiden den trenger.

– Du kan få en malingfilm med dårlig vedheft. Blir malingen skinntørr kan du i verste fall også få solblærer. Da må du vente til de har tørket, skrape dem vekk og begynne om igjen, sier malermester Thor Ingar Røneid hos Butinox.

En solvarm dag bør du vente med å male til solen har passert veggen du skal male, og til temperaturen i underlaget har gått ned til tilnærmet normalen. Husk dog at regn er et enda dårligere alternativ enn sol.

LES OGSÅ: Slik hamler du opp med solblærer og tørkesprekker

5. Vær nøye med kanter og endeved

På skarpe kanter på kledningen er det viktig å få lagt på nok maling. Blir filmen for tynn, slites den fort og du kan få vanninntrenging.

– Vær forsiktig så du ikke skraper av malingen fra kantene. På ny kledning kan det være en fordel å avrunde kantene lett med en slipepad, sier Roger Fridheim.

Ikke vær sparsom med malingen på endeveden.

– Ofte får kledningsbord sprekker fra kuttflater der det trekker inn fukt. Kuttflater skal forsegles godt med maling. Du kan gjerne stople på maling på endeveden, sier Fridheim.

– På alt utvendig treverk og kledning er det viktig å mette endeveden. Det hindrer kapillæreffekten fra å trekk opp fukt. Når trefibrene er mettet med grunning eller impregnering er det ikke plass til fukt, sier malermester Rune Nygaard hos Beckers.

Male og beskytte endeveden

FORSEGLING: Avrund skarpe kanter, og se til å få på mye maling på endeveden. En pensel med langt skaft og knekk gjør jobben lettere.
(Chera Westman/ifi.no)

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Mer informasjon

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]