Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Før dagbok for huset ditt

dav   Chera Westman/ifi.no
Etter at du har malt huset, er det lurt å skrive ned hvilken maling du har brukt. Å føre husdagbok gjør at du kan velge riktig type maling neste gang du skal male fasaden.

Når du skal male om en fasade som tidligere er blitt malt, lønner det seg å bruke samme type maling som sist gang. Bruker du feil type, kan forskjeller i spenning og fleksibilitet i overflatesjiktet føre til sprekkdannelse og dårlig vedheft.

Spesielt gjelder det hvis du har en vegg påført med vanntynnet akrylbasert maling, og deretter maler med alkyd- eller oljemaling. Da havner det hardeste og minst fleksible sjiktet oppå et mykere og mer bevegelig malingssjikt, og det kan føre til oppsprekking.

Hovedregelen er å så langt som mulig bruke det samme eller tilsvarende produkt som forrige gang.

Huskelapp i sikringsskapet

HUSKELAPP
HUSKELAPP: Skriv ned hva du bruker og hvor mye, hver gang du maler vegger eller andre flater i huset. Døren til sikringsskapet kan være et godt sted å sette opp huskelappen. Chera Westman/ifi.no

– Skriv ned hva du har brukt og når du malte på en lapp og heng den i sikringsskapet. Forbruk i antall liter og hvilket produkt er vanskelig å huske i etterkant, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Det finnes også nettbaserte tjenester (malingsmappa.no eller «Huset Mitt») som lar deg registrere all nyttig informasjon om ulike oppussingsprosjekter og hvilke malinger du har brukt.

– På malingsmappa.no kan du også laste opp bilde av kvitteringer og fargeprøver. Å spare informasjonen digitalt gjør også du kan bevise når huset ble malt hvis du vil opplever tap av farge og glans under malingens garantitid, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Slik tester du typen

Digitalisering
DIGITALISERING: Flere steder på nett, blant annet hos faghandelskjeden Nordsjö Idé & Design, finnes nettbaserte huskemapper der du kan lagre informasjon om huset.

Finner du ikke ut hvilken malingtype som er brukt, enten fordi du ikke skrev det ned eller fordi forrige eier ikke har oppgitt malingtype, kan du finne det ut med en enkel test.

  • Gni en fille med rødsprit mot fasaden. Om fargen løses opp, er kledningen malt med en akrylmaling
  • For å finne ut om det er brukt linoljemaling på huset, fuktes litt av kledningen før det legges på litt lut på en flekk. Lut løser opp oljebasert maling (alkyd). 
  • Komposisjonsmalinger/slamfarger smitter hvis du drar fingrene over flaten. 

Men vær obs på at testen ikke er 100 prosent treffsikker. Moderne malinger kan være hybridmalinger, med både akryl- og alkydbindemidler.

Er du usikker på om det kan være en linoljemaling i bunn, bør du la en erfaren maler eller en flink malingsselger ta en befaring og komme med riktig behandlingsforslag.

Trygghet
TRYGGHET: Digital lagring av bilde av kvittering, etiketten på malingspannet og hvor mange liter du brukte, gjør at leverandørens garanti trygges dersom fargen falmer ikke bare på fasaden, men også på kvitteringen.
Les også Husmaling gjort raskere enn noensinne

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: