Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Derfor velger vi: Fasademaling

Maling gir treverket best beskyttelse og har lengst vedlikeholdsintervall. (Foto: Beckers)   Chera Westman/ifi.no, Beckers, Butinox, Flügger, Nordsjö
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Er du opptatt av lengst mulige vedlikeholdsintervall, optimal beskyttelse og fritt fargevalg for fasaden? Da velger du maling som behandling for ditt trehus.

Malingen på fasaden har både estetiske og tekniske funksjoner. Farger skaper trivsel, og malingen kan brekkes i nært sagt hvilken kulør du vil. Matt, blankt eller midt i mellom, er også valgbart.

Utover den estetiske funksjonen å gi en pen og tiltalende flate, har malingen til oppgave å beskytte treverket fra nedbrytning. Malingsjiktet fungerer som værhud, og forhindrer at treverket utsettes for fukt eller solens UV-stråler. En malt fasade holder derfor lengre enn en ubehandlet. Selve malingsjiktet har også lang levetid, og holder lengre enn de alternative overflatebehandlingene dekkbeis og beis.

– Maling gir treverket best beskyttelse, og har lengst vedlikeholdsintervall av alle behandlinger for fasader, sier Per Myhre ved teknisk service hos Nordsjö. 

Maling påføres raskest og jevnest med rull, og glattes ut med en flat pensel. (Foto: Chera Westman/ifi.no)
Maling påføres raskest og jevnest med rull, og glattes ut med en flat pensel. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Nord og sør

Maling skal både beskytte huset, og gi det et pent utseende. (Foto: Butinox)
Maling skal både beskytte huset, og gi det et pent utseende. (Foto: Butinox)

Maling påføres i to eller flere sjikt, og skjuler underlagets utseende og til dels også struktur og mønstring i selve treverket.  Resultatet blir en rolig og harmonisk flate med jevn farge og glans.

Maling kan påføres nytt, grunnet treverk, tidligere beiset eller dekkbeiset underlag, og også på treverk som fra før er malt.

Hvis malingen påføres på riktig måte, i god nok tykkelse og på et tilstrekkelig rengjort og bærekraftig underlag, vil kledningen kunne beholde sin farge og glans i minst ti år.

Minst slites malingen seg på vegger som i liten grad utsettes for solens UV-stråler. Derfor kan det skille mange år i vedlikeholdsintervall mellom nord- og sørveggen.

Tre hovedtyper maling

Akrylmalinger holder lenge på både farge og glans. (Foto: Flügger)
Akrylmalinger holder lenge på både farge og glans. (Foto: Flügger)

Dekkende trefasademaling lages i hovedsak i tre typer, basert på hvilket bindemiddel som brukes. Disse er alkydmalinger (oljemaling), akrylmaling og hybridmaling (alkydoljemaling inneholdende akrylbindemidler). Oljemalinger, også linoljemalinger, tynnes med white-spirit, mens de øvrige tynnes med vann.

– Av de ulike malingtypene som er tilgjengelig, er akrylmalinger den med best farge- og glansstabilitet, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers Norge.

Linoljemaling er en type alkydmaling, som ofte brukes på gamle hus. (Foto:Chera Westman/ifi.no)
Linoljemaling er en type alkydmaling, som ofte brukes på gamle hus. (Foto:Chera Westman/ifi.no)

  • Akrylmaling er en diffusjonsåpen malingtype, med gode vedheftegenskaper og god fleksibilitet. Det vil si at malingfilmen ikke sprekker opp når treverket krymper og sveller i takt med naturlige sesongvariasjoner i temperatur og luftfuktighet.
  • Den fremste fordelen med alkydmaling er at den trenger noe inn i treverket, og beskytter det svært godt mot fuktinntrenging. Alkydholdig maling gir også en blankere overflate, med bedre utflyt og færre penselstriper, enn akrylprodukter. Linoljemaling er en type alkydmaling, som ofte brukes på gamle hus. 
  • Hybridmalinger er blandinger mellom alkyder og akryler, og kombinerer de beste egenskaper fra bindemiddeltypene. Alkydbindemidlene bidrar med god beskyttelse mot fuktinntrenging og gir fin glans. Akrylen gir værbestandighet, god farge- og glansholdbarhet og gode påføringsegenskaper.

 

Matt, blankt eller midt i mellom er valgbart. (Foto: Nordsjö)
Matt, blankt eller midt i mellom er valgbart. (Foto: Nordsjö)

Mer informasjon

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

 

Les også Derfor bør du male fasaden

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: