Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Velg riktig malingtype

Velger du en vanntynnet maling er du safe. Den fungerer på alle underlag!   Kristian Owren/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Feil type maling oppå den gamle trefasadebehandlingen, kan gi dårlig vedheft. - Skal du male med en alkydmaling er det viktig å vite hva som er brukt fra før, sier Tom Rune Bergstuen i Flügger.

Vet du ikke hva husfasaden er malt med fra før, er det viktig å velge riktig malingtype når du skal vedlikeholde huset.

– Feil type maling kan føre til sprekkdannelse og dårlig vedheft, forteller Tom Rune Bergstuen, sjefskonsulent hos malingprodusenten Flügger.

Myk og hard film

Dekkende trefasademaling lages i hovedsak i tre typer, basert på hvilket bindemiddel som brukes. Disse er alkydmalinger (oljemaling), akrylmaling og hybridmaling (vanntynnbar alkydoljemaling). Oljemalinger, også linoljemalinger, tynnes med white-spirit, mens de øvrige tynnes med vann.

Når en oljemaling tørker blir overflaten meget hard, mens overflaten i en vanntynnet maling, (akryl eller hybrid), blir noe mykere.

Spenningsforskjeller

– Grunnet forskjeller i spenningen i overflatefilmen kan det være problematisk å male med forskjellige typer maling over hverandre.

Spesielt gjelder det hvis du har en vegg påført en vanntynnet maling, og deretter maler med en oljemaling. Da havner det hardeste og minst fleksible sjiktet oppå et mykere og mer bevegelig malingsjikt, og det kan føre til oppsprekking.

– Derfor er det ikke bra å velge et rent oljeprodukt til en flate som fra før er malt med en vanntynnet maling, sier han.

– Velger du derimot en vanntynnet maling er du sikker. Den fungerer på alle underlag!

Vær obs på linoljeproblemer

Dette gjelder dog ikke linoljemalinger. Er det tidligere malt med linoljemaling er det viktig å ta kontakt med malingleverandørens produktsupport eller en kyndig håndverker for å få råd og bistand.

– Er det et eldre hus, er det ytterst viktig å finne ut om det er en linoljemaling som ble brukt når huset var nytt. Er fasaden i senere tid overmalt med en oljemaling eller en hybrid, og man ikke er klar over at det er linoljemaling i bunn, kan det oppstå store problemer ved ommaling.

– Den som er usikker på om det kan være en linoljemaling i bunn, bør ta med kontakt teknisk avdeling til den malingsleverandøren du har tenkt å bruke, eller med en erfaren maler, slik at de kan ta en befaring og komme med riktig behandlingsforslag, anbefalerTom Rune Bergstuen.

Test med rødsprit

Når det kommer til hybridmalinger, som jo er vanntynnede og inneholder både akryl- og alkydbindemidler, avhenger vedheften og overflatespenningen av blandingsforholdet mellom akryl og alkyd i malingen.

– Skal du male med en alkydmaling er det viktig å vite hva som er brukt fra før, sierTom Rune Bergstuen.

Det finnes en enkel test å ta, for å finne ut hvilken type maling som er brukt:

– Gni forsiktig en fille med rødsprit på den malte flaten. Hvis malingen løses opp, og blir myk er det en akrylmaling.

 

Mer informasjon

www.flugger.no

Les også Det beste fra to verdener

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: