IFI logo
Se flere bilder
Overflaten skal være ren, fast og tørr

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Overflaten skal være ren, fast og tørr

Maling og beis har blitt mindre miljøskadelig og på samme tid har produsentene forbedret glans og farge på malingen. Når det er mange valg er det vanskelig å finne ut av hvilke produkter en skal velge. Hvilke kriterier skal du velge ut ifra? Hva er viktigst av utseende, arbeidstid, vedlikeholdsintervall, kostnad og miljø?

Gitte Granstrøm

Gitte Granstrøm
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Treverk på fasaden

Er treverket ubehandlet, er valgene flere enn om fasaden allerede har blitt tilført overflatebehandling.

Viktig: Har fasaden allerede vært tjæret eller behandlet med linoljemaling er det anbefalt å fortsette med samme behandlingen.

Fordi: Ved å male over linolje blir det blærer som det omtrent er umulig å bli kvitt igjen. Overflaten blir mindre pen.

Tjæren trekker inn i treverket. En skal ikke bruke beis eller maling over tjæreprodukter. Beisen vil ikke bli jevn i fargen eller på overflaten. Maling anbefales heller ikke, fordi tjæren vil trenge (blø) gjennom malingsfilmen.

Maling på beis eller dekkbeis, oljemaling på akrylmaling eller akrylmaling på oljemaling går fint så lenge du passer på at malingsfilmen ren, fast og tørr. 

Valg av malingstype

Av malingstyper kan en velge mellom oljemaling, vanntynnbar akrylmaling eller hybridmaling. Hadde det funnes et universalprodukt, ville nok dette ha utkonkurrert de andre variasjonene av malinger på markedet. Alle malingstypene har sine særtrekk og fordeler. Påføringsintervallene varierer mer ut ifra klima og utseende, enn anbefalt påføringsintervall gitt av produsentene. Påføringsintervall kan variere mellom 8 og 20 år. 

Fasitsvar er vanskelig å gi, men tenk på hva slags utvendig panel som er på huset og husets beliggenhet/klima. Fargevalg har mye å si for hvor godt det utvendige panelet tørker. Utvendige målinger har vist at en solbelyst, hvit vegg aldri oppnår mer enn 35 grader, mens en sort vegg kan ha en overflatetemperatur på opptil mellom 70 og 80 grader. 

Verdt å vite

Alkyd (olje) som blir tilsatt maling er kunstharpiks. Naturharpiks ble brukt som bindemiddel i maling tidligere, men tilgjengeligheten til naturharpisk og kostnadene medførte at harpiksen nå blir fremstilt kjemisk (alkohol og fettsyre). Alkyd i maling gjør at malingsfilmen herder godt.

Akryl er plast i malingen som gjør malingen smidig og har god slitestyrke.

Toppstrøk er siste strøk(ene) påført et behandlet underlag

Seis er betegnelsen for grunning av mur

Er du usikker på hva slags vedlikehold som er utført på fasaden tidligere og hvor godt den jobben er gjort, bør du velge oljemaling. Oljemalingen vil ikke sperre inne eventuell fukt som eksempelvis akryl eller hybridmaling, som forsegler panelet og eventuell fukt.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.