Kategorier

Meny

Konto

Pensel er pensel, samme det vel?

Synes du rekken av pensler i malebutikken virker unødvendig stor, og at det rikholdige utvalget er mer forvirrende enn nyttig? Det er en grunn for hver eneste pensel, og den ligger i detaljene.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Pensel er pensel, samme det vel?

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jordan

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rund, oval, flat? Liten, litt større, stor, eller enda større? Langt skaft eller kort skaft? Kjenner du igjen valgets kvaler? Kan det være nødvendig med alle variantene?

– Ja, sier Jostein Brekka fra Jordan, ikke overraskende. Han begrunner bredden med mangfoldet i malingstyper, underlag og forventningene vi har til resultatet. Det å framstille malerpensler har blitt en hel liten vitenskap som løper parallelt med endringer i malingsindustrien.

– Kommer det en ny type maling, er vi der med best mulig verktøy, slik at påføring av maling og resultatet skal bli optimalt, sier han.

Dele på Pinterest AVGJØR: Både underlaget, type maling og forventet resultat er med på å bestemme hva slags pensel du bør velge.

AVGJØR: Både underlaget, type maling og forventet resultat er med på å bestemme hva slags pensel du bør velge.

Noen har tenkt

Det ligger mye arbeid bak hver eneste modell. Folk har designet, forsket, testet, tvilt og trodd mye om bust, form på bust og blikket som holder den sammen, før penselen lanseres.

– Det kan jo være fascinerende å tenke på når man står der og undres, mener Brekka.

Den som måtte leve i troen på at det meste duger bare penselen får malingen ut av boksen og opp på veggen, har mye uoppdaget.

Dele på Pinterest BUST: Fasongen og sammensetningen av buste er vesentlig for hvilken egenskap en pensel skal ha.

BUST: Fasongen og sammensetningen av buste er vesentlig for hvilken egenskap en pensel skal ha.

Still krav

– Neste gang du står foran rekken med pensler, tar du på deg en kjennermine og studerer blikk, bust, skjæringer, lengder og tykkelser, smiler Brekka.

Han foreslår at du spør butikkselgeren om penselens egenskaper: Hvordan er den når den settes an mot listverk? Gir den god dekk? Hvordan er den er mot malingsig? Hvor ofte må penselen dyppes, eller hvor mye maling tar den opp i seg? Drar den malingen jevnt utover uten mange penselstrøk frem og tilbake (veldig nyttig med malinger som tørker raskt). Setter den an skarpe kanter? 

– Alt dette er krav du kan stille til en malerpensel, og de beste skårer topp på alle punkter, forsikrer penselekspert Jostein Brekka.

I vår spesialiserte verden er det små finesser som skiller produktene fra hverandre. Som regel er de ikke er synlige, det handler bare å vite at de finnes og velge deretter. 

Dele på Pinterest TREKANT: Det lanseres stadig nyheter. Noe av det siste er en pensel med trekantformet bust, som er ypperlig til maling mot eller på lister, i hjørner og vinduer.

TREKANT: Det lanseres stadig nyheter. Noe av det siste er en pensel med trekantformet bust, som er ypperlig til maling mot eller på lister, i hjørner og vinduer.

Dele på Pinterest TAKMALING: Til maling av tak passer det med en pensel som tar opp mye maling, ikke drypper, fordeler malingen fint og kan monteres på langt skaft.

TAKMALING: Til maling av tak passer det med en pensel som tar opp mye maling, ikke drypper, fordeler malingen fint og kan monteres på langt skaft.

Mer informasjon:

Jordan

 

Fibotex

Flügger

Duri Fagprofil

Alfort & Cronholm

Nordsjö

IBG

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]