Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Pensel er pensel, samme det vel?

ALLE JOBBER: Det finnes pensler for alle typer arbeid, store og små flater. Grovt og fint underlag.   Kristian Owren/ifi.no, Jordan
Synes du rekken av pensler i malebutikken virker unødvendig stor, og at det rikholdige utvalget er mer forvirrende enn nyttig? Det er en grunn for hver eneste pensel, og den ligger i detaljene.
<b>AVGJØR:</b> Både underlaget, type maling og forventet resultat er med på å bestemme hva slags pensel du bør velge.
AVGJØR: Både underlaget, type maling og forventet resultat er med på å bestemme hva slags pensel du bør velge.

Rund, oval, flat? Liten, litt større, stor, eller enda større? Langt skaft eller kort skaft? Kjenner du igjen valgets kvaler? Kan det være nødvendig med alle variantene?

– Ja, sier Jostein Brekka fra Jordan, ikke overraskende. Han begrunner bredden med mangfoldet i malingstyper, underlag og forventningene vi har til resultatet. Det å framstille malerpensler har blitt en hel liten vitenskap som løper parallelt med endringer i malingsindustrien.

– Kommer det en ny type maling, er vi der med best mulig verktøy, slik at påføring av maling og resultatet skal bli optimalt, sier han.

Noen har tenkt

<b>BUST:</b> Fasongen og sammensetningen av buste er vesentlig for hvilken egenskap en pensel skal ha.
BUST: Fasongen og sammensetningen av buste er vesentlig for hvilken egenskap en pensel skal ha.

Det ligger mye arbeid bak hver eneste modell. Folk har designet, forsket, testet, tvilt og trodd mye om bust, form på bust og blikket som holder den sammen, før penselen lanseres.

– Det kan jo være fascinerende å tenke på når man står der og undres, mener Brekka.

Den som måtte leve i troen på at det meste duger bare penselen får malingen ut av boksen og opp på veggen, har mye uoppdaget.

Still krav

<b>TREKANT:</b> Det lanseres stadig nyheter. Noe av det siste er en pensel med trekantformet bust, som er ypperlig til maling mot eller på lister, i hjørner og vinduer.
TREKANT: Det lanseres stadig nyheter. Noe av det siste er en pensel med trekantformet bust, som er ypperlig til maling mot eller på lister, i hjørner og vinduer.

– Neste gang du står foran rekken med pensler, tar du på deg en kjennermine og studerer blikk, bust, skjæringer, lengder og tykkelser, smiler Brekka.

Han foreslår at du spør butikkselgeren om penselens egenskaper: Hvordan er den når den settes an mot listverk? Gir den god dekk? Hvordan er den er mot malingsig? Hvor ofte må penselen dyppes, eller hvor mye maling tar den opp i seg? Drar den malingen jevnt utover uten mange penselstrøk frem og tilbake (veldig nyttig med malinger som tørker raskt). Setter den an skarpe kanter? 

– Alt dette er krav du kan stille til en malerpensel, og de beste skårer topp på alle punkter, forsikrer penselekspert Jostein Brekka.

I vår spesialiserte verden er det små finesser som skiller produktene fra hverandre. Som regel er de ikke er synlige, det handler bare å vite at de finnes og velge deretter. 

<b>TAKMALING:</b> Til maling av tak passer det med en pensel som tar opp mye maling, ikke drypper, fordeler malingen fint og kan monteres på langt skaft.
TAKMALING: Til maling av tak passer det med en pensel som tar opp mye maling, ikke drypper, fordeler malingen fint og kan monteres på langt skaft.

Mer informasjon

Jordan

 

Fibotex

Flügger

Duri Fagprofil

Alfort & Cronholm

Nordsjö

IBG

Les også Derfor bør du velge en kvalitetspensel

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: