IFI logo
Se flere bilder
Unngå kvaeflekker på fasaden

Foto: Flügger-Knut Neerland, Magent AS

Unngå kvaeflekker på fasaden

Kvister i treverket kan misfarge maling og blø ut kvae i årevis. Innendørs bruker vi kvist- og sperregrunning eller kvistlakk for å forhindre misfarging av malingen, men utendørs må vi ty til andre midler, sier malingbransjens eksperter.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvorfor får husveggen kvaeflekker?

Når maling påføres overflater som inneholder kvae, kan kvaeen begynne å sive gjennom malingen og forårsake mørke eller gulaktige flekker. Dette er spesielt vanlig på solutsatte områder der husveggen blir veldig varm, noe som gjør kvaen mer flytende.

Hvis treverket ikke er ordentlig forseglet før malingen påføres, kan kvaeen trekke gjennom treverket og nå malingsoverflaten og forårsake skjemmende flekker. Inndendørs kan du bruke kvistlakk eller kvist- og sperregrunning for å forsegle treverket, utendørs grunnes treverket med en penetrerende olje eller en impregneringsolje.

Dele
Annonse

Treverk er et levende materiale, og kan gi fra seg kvae mange tiår etter at kledningen er spikret opp på husveggen. Når det skjer, misfarges malingen og harpiksene kan lage skjemmende flekker på fasaden. Spesielt utsatt er mørke, sørvendte fasader som kan bli meget varme av solen, men også lyse husvegger kan få gule flekker ved kvistene og skjolder av harpiksene i treverket.

Innendørs bruker vi gjerne kvistlakk eller en grunning med isolerende egenskaper. Utendørs vil ikke dette fungere.

– Nei, kvistlakk og sperregrunninger er ikke beregnet for fuktige miljøer. Det kan vi se også innendørs på baderom, der vi kan få gjennomslag på malte treflater, sier malermester Rune Nygaard hos Beckers

Se flere bilder
kvistlakk utendørs

Foto: Kristian Owren/ifi.no

KVISTLAKK er en enkel måte å forhindre, eller i det minste forsinke, at fargestoffene i treverket misfarger den malte flaten når du maler inne. Men dette fungerer dårlig på treverk utendørs og i andre fuktige miljøer.         

Lag en oljehinne

Løsningen for deg med kvaeutslett og misfarging på fasaden, er å grunne med et strøk olje. Skrap vekk eksisterende maling og kvae på treverket, og påfør et par tynne strøk med en god penetrerende treolje eller impregneringsolje på kvisten før du grunner og maler på ny. Dette lager en hinne som forhindrer, eller i de minste forsinker, utsvetting av kvae.

– Oljen gjør også at malingen får bedre vedheft og sitter lengre, sier Pieter Spilling hos Owatrol.

– Du vil dog se at impregneringsoljer og andre treoljer penetrerer dårligere på kvisten enn på treverket ved siden av. Ha derfor med en fille og tørk av det som ikke trekker inn. Oljen skal ikke danne sjikt, sier Per Myhre hos Nordsjö

Se flere bilder
dårlig vedheft og kvae ved kvister i kledning

Foto: ifi.no

SKJEMMENDE: Kvistene har en annerledes porestruktur og inneholder mye harpiks som gjør at grunningsmaling og impregneringsoljer ikke trenger like godt inn i treverket som på kledningsbordet i øvrig. Det resulterer over tid ofte i dårlig vedheft og bare flekker. Kvaen som finnes inne i treverket, spesielt ved kvistene, kan også trenge ut gjennom malingen og danne skjemmende flekker. 

Bedre vedheft

Misfarging av treverk ved kvister på fasaden er ikke et nytt problem, men er blitt vanligere siden vanntynnede akrylmalinger og grunninger ikke sperrer fargestoffene like godt inn i treverket som eldre typers oljebaserte malingsystem gjorde.

– I gamle dager hadde man ofte et strøk oljegrunning i bunn, forklarer Lars Petter Rustan hos Jordan.

På kvister og høvlet kledning anbefaler ekspertene også å hjelpe malingens vedheft ved å gå over flaten med en stålbørste eller et slipepapir, korning 80, for å gjøre treverket litt ruere før det males. 

Se flere bilder
hus med skjolder ved kvister i kledningen

Foto: Flügger-Knut Neerland, Magent AS

BØR FRESHES OPP: Når malingen blir tynnslitt og kvister og kvaeflekker skjemmer fasaden, er det på tide for å vedlikeholdsmale fasaden. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.