IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Derfor bør du vaske huset hvert år

Foto: Jordan

Derfor bør du vaske huset hvert år

En ordentlig fasadevask hver vår, gjør at malingen på huset holder lengst mulig. Dessuten ser huset penere og mer velstelt ut – og på en nyvasket vegg er det lett å oppdage skader som bør utbedres.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å male ytterveggene på huset er en stor og kostbar jobb, som vi helst ønsker å gjøre med mange års mellomrom. Det er derfor viktig å ta vare på malingen, slik at den holder så lenge som mulig. Å vaske fasaden vert år er et enkelt tiltak som forlenger levetiden på den malte fasaden. Men begrunnelsene er flere: 

Se flere bilder
svertesopp

Foto: Kristian Owren/ifi.no

VASK OFTE – MAL SJELDEN: En nymalt fasade kan se pen ut i over ti år hvis du passer litt på, men det forutsetter at du vasker den jevnlig. 

Derfor bør du vaske fasaden:

  • Årlig husvask er en av forutsetningene for at malingprodusentens garanti eller løfte om hvor langt vedlikeholdsintervallet kan være. 
  • Farge og glans holder lengre.
  • Huset ser skittent ut før – og «nymalt» ut etterpå.
  • Etter en vinter med forurensing, støv og sot fra naboens pipe i luften, er kledningen blitt like skitten (eller verre) enn glasset på vinduene som du gjerne vasker en eller to ganger i året.
  • Et mildere og våtere klima i Norge, fører til økt begroing.
  • Pollen, sot, eksos og støv på fasaden er «mat» til svertesopp som gir fasaden sorte prikker.
  • Smuss og svertesopp på kledningen gjør at den tørker sent etter et regnvær, noe som fører til økt begroing av grønske i form av alger og svertesopp.
  • Svertesopp og algebegroing er stygt, men i seg selv ikke umiddelbart skadelig. På sikt vil det dog kunne føre til nedbrutt malingfilm og angrep av råtesopp. 
Se flere bilder
grønske på kledning

Foto: Chera Westman/ifi.no

GRØNSKE: Her har det gått lang tid siden sist gang kledningen ble malt. Begroing er i tillegg til å være stygt, også over tid skadelig for malingfilmen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Chera Westman  | 
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Mal fliser, i dusjen også
Gjør det selv

Det går helt fint an å male fliser i våtrom, også inne i dusj-sonen. Det er grunnarbeidet som avgjør hvor godt malingen sitter.

Camilla Delbekk(  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.