Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Svertesopp et mer vanlig problem

For en malt trefasade er svertesopp en uting som bør fjernes jevnlig. For selv om svertesoppen i seg selv er relativt ufarlig for kledningen, kan den berede vei for den langt mer skadelige råtesoppen som kan bryte ned treverket.

 • Forskning viser at mørke trekledninger har mindre svertesoppangrep enn lyse kledninger.

  Foto:

 • Svertesopp lever på overflatene, og kan bane vei for råte.

  Foto:

 • Svertesopp fjernes ved bruk av effektive rengjøringsmidler, vann og en vaskekost.

  Foto:

 • Svertesoppen kan vokse inn i malingen. Under malingens mellom- og toppstrøk er det normalt påført en grunning som normalt inneholder fungicider som er spesielt effektive mot råtesopp.

  Foto:

 • – Svertesoppen er lett å fjerne, men den kommer raskt tilbake, sier forskeren Lone Ross Gobakken.

  Foto:

 • God avstand mellom vertikale og horisontale bygningsdeler ved blant annet vinduer er viktig for å forhindre kapillært oppsug av vann, med råte som følge.

  Foto:

Annonse
Annonse
– Svertesoppen er lett å fjerne, men den kommer raskt tilbake, sier forskeren Lone Ross Gobakken.

– Svertesoppen er lett å fjerne, men den kommer raskt tilbake, sier forskeren Lone Ross Gobakken.

Svertesoppen finnes overalt. Og den vil ikke bli borte med det første. Snarere er det mye som tyder på det rakt motsatte. I et varmere og våtere klima med mer ekstremvær vil svertesoppen trives godt.

Svertesoppen er relativt lett å tilfredsstille. For å vokse trenger den en relativ fuktighet på rundt 80-85 prosent. Den kan vokse ved 0-40 graders temperatur, og ved temperaturer under 0 går den i dvale, men dør ikke. Ideell temperatur for svertesopper er 20-25 grader, sier Ross Gobakken, som forsker på tre i fasader ved Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO i Ås.

– Ved temperaturer på 40-50 grader dør soppen, men siden sporene finnes overalt, kommer den raskt tilbake, og vokser videre de dagene det ikke blir like varmt eller kaldt, sier hun.

Riktig giftcocktail søkes

Svertesopp fjernes ved bruk av effektive rengjøringsmidler, vann og en vaskekost.

Svertesopp fjernes ved bruk av effektive rengjøringsmidler, vann og en vaskekost.

– Svertesoppen kan vokse inn i malingen om malingen ikke har effektive soppdrepere. Under malingens mellom- og toppstrøk er det normalt påført en grunning som normalt inneholder fungicider som er spesielt effektive mot råtesopp.

– I riktig gamle dager brukte man tungmetaller, blant annet bly og arsenikk, i maling for å hindre vekst av svertesopp og råtesopp, men disse tungmetallene er svært skadelige for miljøet. I dag er målet å lage miljøvennlige overflatebehandlinger som effektivt hindrer soppvekst, har gode påføringsegenskaper, og har holdbar farge og glans. Restriksjoner gitt i Biociddirektivet har ført til at stadig færre fungicider kan benyttes inn i en overflatebehandling, og det er derfor en utfordring for malingindustrien å finne den beste recepten som motvirker soppdannelse på samme måte, sier Lone Ross Gobakken.

Den eneste måten å få fjernet begroing og svertesopp på er å vaske godt, og bruke en kombinasjon av effektive vaskemidler og mekanisk skrubbing. Ved å fjerne svertesoppen jevnlig, økes levetiden både for kledningen og malingsjiktet som beskytter den.

Oppdatert: 17.12.2019  

FARGENE HAR BETYDNING

Nyere forskning viser at mørke trekledninger har mindre svertesoppangrep enn lyse kledninger med tilsvarende beliggenhet. Det kan ifølge Lone Ross Gobakken ha tre forklaringer:

 • Mørk trekledning får en høyere overflatetemperatur som hemmer soppveksten.
 • Mørk og lys overflatebehandling har forskjellige pigmenter med ulik kjemiske oppbygging som kan påvirke soppveksten.
 • Man ser ikke svertesoppen like godt på mørke flater som på lyse.

 

Mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

 

Kemetyl

Krefting & Co

Alfort & Cronholm

Jordan

 

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]