IFI logo
Se flere bilder
Vask den malte fasaden

Foto: Chera Westman/ifi.no

Vask den malte fasaden

En god fasadevask hver vår gjør at malingen på huset holder lengre. Finn frem hageslangen og vaskekosten, og gjør en enkel jobb som sparer deg for både tid og penger.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vannet er skrudd på i hagen, ligger alt til rette for litt utendørs vedlikehold. Når du rengjør huset etter vinteren, forlenges tiden før du må male om hele fasaden.

– Hvert år bør du vaske fasaden for å gjøre den ren. Da holder farge og glans lengre. Vi kan lett se at det legger seg pollen og forurensinger på fasaden. Lar vi urenhetene være, er det lettere å få begroing på kledningen fordi fasaden tørker opp senere, sier malermester og teknisk sjef Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Rengjøringsmidlet blandes med vann etter oppskriften på flasken, og legges på med pumpekanne. Velg rengjøringsmiddel etter oppgaven – skal du bare gjøre rent, bruker du en mildere såpe enn om du skal vaske for få et rent underlag å male på. Rengjøringsmidlet kjøper du der du også skaffer maling, og det fjerner alle mulige forurensinger, pollen, svertesopp og begynnende begroing.

Sterk kjemi

Se flere bilder
Kosting

Foto: Chera Westman/ifi.no

KOSTING: Inngrodd skitt og møkk trenger å bearbeides vekk. Bruk en vaskekost på forlengerskaft og børst veggen. Arbeid over mindre felter av gangen.

– Før du begynner er det viktig å beskytte hud og øyne. Bruk vernebriller eller et par solbriller om du ikke har. Gummihansker og slagstøvler skal også tas på, sier han.

Begynn med å legge på såpe lengst nede på veggen og arbeid deg oppover.

– Grunnen er at hvis det renner, kan midlet lage striper og skjolder på fasaden. Når kledningen er blitt fuktig, gjør det ikke noe om det renner, så legg på godt med rengjøringsmiddel.

På flasken står det også hvor lenge midlet skal virke før det skylles vekk. Del opp store fasader i mindre seksjoner og arbeid systematisk, sier Røneid.

Flytt på skitten

– Mens rensen virker, er det alltid en fordel å bearbeide flaten. Gå over veggen med en vaskekost for å få det skikkelig rent, og pass på holde hele flaten fuktig. Midlet virker bare når det er fuktig. Ser det ut til å tørke inn, kan du dusje lett med vann eller sprute på litt mer med pumpekannen. 

Det er en fordel å vaske huset en dag da solen ikke skinner fra klarblå himmel.

– Overskyet vær eller lett regn er det beste vaskeværet. Ved høy luftfuktighet kan rensemiddelet stå lengre uten å tørke og du kan ta større felt av gangen. Skinner sola, bør du holde deg på skyggesiden av huset, sier Røneid.

Etter at midlet har fått virke, skal veggen skylles godt med vann. Bruk hageslangen, ikke høytrykksvaskeren.

– Det skal rikelig med vann til for å få fjernet alle såperester, så vi må skylle godt. De sterke midlene kan ødelegge malingfilmen om de får sitte igjen, sier han.

Se flere bilder
Skyll

Foto: Chera Westman/ifi.no

SKYLL: Spyl vekk rensemiddel og smuss med rikelig med vann. Det er mengden vann som er avgjørende, ikke trykket. Derfor er det unødvendig å bruke høytrykksvaskeren, som kan presse vann inn i konstruksjonen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.