Kategorier

Meny

Konto

Rengjør i riktig rekkefølge

Husvask, beising av terrasse, maling av fasade og vindusvask. Listen over huseierens gjøremål kan bli lang. Og det spiller faktisk en rolle i hvilken rekkefølge du gjør jobbene.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Rengjør i riktig rekkefølge

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jan Lillehamre/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Jordan

Inspeksjonsrunde

Bruk derfor en av vårens første fine dager til å gå en tur rundt huset med øynene åpne for tegn på forfall og behov for vedlikehold. Ser du at vinduene må pusses, at den mest solutsatte veggen bør få et strøk maling til og at beisen på terrassen trenger å fornyes, er det en god idé å lage en plan over når de ulike arbeidene skal utføres.

For å spare deg for merarbeid og i verste fall skader på vinduer og treplatting, er nemlig rekkefølgen viktig.

Dele på Pinterest HUSSJEKK: En huseier går aldri tom for ting å gjøre. Men alt må ikke gjøres umiddelbart. Ta en utvendig vårsjekk, sett opp en arbeidsliste, og planlegg vedlikeholdet slik at du unngår kostbare skader. (Foto: Jan Lillehamre/ifi.no)

HUSSJEKK: En huseier går aldri tom for ting å gjøre. Men alt må ikke gjøres umiddelbart. Ta en utvendig vårsjekk, sett opp en arbeidsliste, og planlegg vedlikeholdet slik at du unngår kostbare skader. (Foto: Jan Lillehamre/ifi.no)

Rekkefølge

– Vi rydder og ordner på terrassen, og så kommer vi på at huset også skal vaskes. Det blir helt feil rekkefølge, sier Lars-Petter Rustan, salgsjef håndverk i Jordan.

– Vask fasaden først, og gjør i stand terrassen etterpå, anbefaler han.

Velger du motsatt rekkefølge, vil du skylle skitten fra husveggene ned på terrassegulvet, og må kanskje gjøre jobben en gang til. Samtidig kan vaskekjemikaliene du bruker på husveggen, skade behandlingen på treplattingen slik at det oppstår skjolder i den nybeisede flaten. 

Dele på Pinterest TERRASSERENS: Før du beiser terrassen må den vaskes nøye. Beskytt fasade og beplanting mot sprut fra rengjøringskjemikaliene. (Foto: Jordan)

TERRASSERENS: Før du beiser terrassen må den vaskes nøye. Beskytt fasade og beplanting mot sprut fra rengjøringskjemikaliene. (Foto: Jordan)

Våte vinduer

Og skal du vaske vinduene, er det lurt å vente med det til du har vasket og eventuelt malt fasaden. Ellers må du trolig gjøre jobben om igjen etterpå. 

– Kjemikaliene vi vasker huset med kan etse på glass og aluminiumdetaljer på rammene. Derfor bør vindusglasset spyles med vann før du vasker, og holdes våte til veggen er skylt og ren for såpe, sier han. 

Dele på Pinterest VINDUSVASK: Våren er høysesong for vindusvask, og for mange er det å vaske vinduene en naturlig del av vårrengjøringen. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

VINDUSVASK: Våren er høysesong for vindusvask, og for mange er det å vaske vinduene en naturlig del av vårrengjøringen. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Mer informasjon:

Jordan

 

Beckers

Flügger

Nordsjö

Butinox

Miljømal

 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]