Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Rengjør i riktig rekkefølge

FØRST: Vask fasaden før du setter igang med terrassen. Vinduspussen kommer til sist. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)   Kristian Owren/ifi.no, Jan Lillehamre/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Jordan
Husvask, beising av terrasse, maling av fasade og vindusvask. Listen over huseierens gjøremål kan bli lang. Og det spiller faktisk en rolle i hvilken rekkefølge du gjør jobbene.

Inspeksjonsrunde

Bruk derfor en av vårens første fine dager til å gå en tur rundt huset med øynene åpne for tegn på forfall og behov for vedlikehold. Ser du at vinduene må pusses, at den mest solutsatte veggen bør få et strøk maling til og at beisen på terrassen trenger å fornyes, er det en god idé å lage en plan over når de ulike arbeidene skal utføres.

For å spare deg for merarbeid og i verste fall skader på vinduer og treplatting, er nemlig rekkefølgen viktig.

<b>HUSSJEKK: </b>En huseier går aldri tom for ting å gjøre. Men alt må ikke gjøres umiddelbart. Ta en utvendig vårsjekk, sett opp en arbeidsliste, og planlegg vedlikeholdet slik at du unngår kostbare skader. (Foto: Jan Lillehamre/ifi.no)
HUSSJEKK: En huseier går aldri tom for ting å gjøre. Men alt må ikke gjøres umiddelbart. Ta en utvendig vårsjekk, sett opp en arbeidsliste, og planlegg vedlikeholdet slik at du unngår kostbare skader. (Foto: Jan Lillehamre/ifi.no)

Rekkefølge

<b>TERRASSERENS: </b>Før du beiser terrassen må den vaskes nøye. Beskytt fasade og beplanting mot sprut fra rengjøringskjemikaliene. (Foto: Jordan)
TERRASSERENS: Før du beiser terrassen må den vaskes nøye. Beskytt fasade og beplanting mot sprut fra rengjøringskjemikaliene. (Foto: Jordan)

– Vi rydder og ordner på terrassen, og så kommer vi på at huset også skal vaskes. Det blir helt feil rekkefølge, sier Lars-Petter Rustan, salgsjef håndverk i Jordan.

– Vask fasaden først, og gjør i stand terrassen etterpå, anbefaler han.

Velger du motsatt rekkefølge, vil du skylle skitten fra husveggene ned på terrassegulvet, og må kanskje gjøre jobben en gang til. Samtidig kan vaskekjemikaliene du bruker på husveggen, skade behandlingen på treplattingen slik at det oppstår skjolder i den nybeisede flaten. 

Våte vinduer

Og skal du vaske vinduene, er det lurt å vente med det til du har vasket og eventuelt malt fasaden. Ellers må du trolig gjøre jobben om igjen etterpå. 

– Kjemikaliene vi vasker huset med kan etse på glass og aluminiumdetaljer på rammene. Derfor bør vindusglasset spyles med vann før du vasker, og holdes våte til veggen er skylt og ren for såpe, sier han. 

<b>VINDUSVASK: </b>Våren er høysesong for vindusvask, og for mange er det å vaske vinduene en naturlig del av vårrengjøringen. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
VINDUSVASK: Våren er høysesong for vindusvask, og for mange er det å vaske vinduene en naturlig del av vårrengjøringen. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Mer informasjon

Jordan

 

Beckers

Flügger

Nordsjö

Butinox

Miljømal

 

Les også Riktig rekkefølge ved maling

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Før du begynner

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: