Kategorier

Meny

Konto

Sett farge på døren

Du kan enkelt sette et personlig preg på interiøret ved å male en eller flere av innerdørene i boligen.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Sett farge på døren

Foto: Jan Larsen/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Flügger, Swedoor

La døren bli en del av interiøret, ikke bare et praktisk skille mellom to rom. Å male en av innerdørene dine krever ikke mye arbeid. Som vanlig er det rett verktøy og litt maling som skal til.

Hvordan maling skal du velge?

Dører skal tåle litt mer enn vanlige veggflater. Derfor bør du også bruke en annen maling her. Velg en maling som gir en robust overflate og som tåler rengjøring. Det finnes mange malinger som er spesielt utviklet for bruk på blant annet dører. Forhør deg i din fargehandel. 

Dele på Pinterest SAMME FARGE, MEN...: Selv om du maler døren i samme farge som veggen, er det viktig at du bruker ulik type maling. (Foto: Flügger)

SAMME FARGE, MEN...: Selv om du maler døren i samme farge som veggen, er det viktig at du bruker ulik type maling. (Foto: Flügger)

Hvilken glansgrad skal du velge?

Matte flater oppfattes som mørkere enn blanke, og oppleves som mer rolige og dempede. Blanke flater reflekterer mye lys, og oppfattes derfor som mer fargesterke og livlige. Men hva skal du velge på døren?

Det har lenge vært sagt at matte flater er skjøre og vanskelige å vaske. Men med dagens malinger er det ikke nødvendigvis slik, og det kommer helt an på hvilken maling det er snakk om. Blankere flater er for så vidt som regel enklere å rengjøre enn matte, rett og slett fordi kluten glir lettere over en blank flate. Ettersom en dør er noe vi berører mye, kan det være smart å tenke vaskbarhet her. Men med høy glans må du også være klar over at ujevnheter synes bedre.

Et annet aspekt å tenke på er variasjon i interiøret. Det er for tiden veldig mange som maler veggene i en matt maling, og da kan det være fint å variere litt, for å få et mer levende interiør. Hvis alt er matt, kan det oppleves som litt ”dødt”. Du kan få en fin effekt ved å male vegg og dør i samme farge med ulike glansgrader. Tenk over hvilket uttrykk du ønsker.

Dele på Pinterest GLANS: Tenk på hvilken glansgrad du ønsker. Til en matt veggmaling kan det være fint med en blankere dør, for variasjonens og balansens skyld. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

GLANS: Tenk på hvilken glansgrad du ønsker. Til en matt veggmaling kan det være fint med en blankere dør, for variasjonens og balansens skyld. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

Dele på Pinterest PERSONLIG: Det er enkelt å sette ditt personlige preg på interiøret ved å male en av dørene inn til et rom. (Foto: Swedoor)

PERSONLIG: Det er enkelt å sette ditt personlige preg på interiøret ved å male en av dørene inn til et rom. (Foto: Swedoor)

Slik gjøres det:

Forberedelser:

  • Fiksér dørbladet med en kile mot terskelen, så døren står støtt uten at den er lukket. Eller hekt døren av hengslene og len den mot en vegg.
  • Skru gjerne av dørhåndtaket, så blir det enklere å male. Eventuelt skru løst dekselet rundt, slik at du kan vende på det og komme til under.
  • Legg malerfilt på gulvet under døren for å unngå søl.
  • Bruk maskeringstape rundt dørkarmen så du ikke får maling på veggen. Masker også eventuelt dørhåndtaket hvis du lar det være på.

1. Vask

Uansett hva du skal male, skal du alltid starte med et grundig forarbeid. Da blir sluttresultatet best. Begynn derfor med å vaske døren med et egnet rengjøringsmiddel, helst et litt kraftig, som kraftvask eller grovrent. Da får du fjernet alle rester av fingerfett, skitt og smuss på dørbladet. Skyll godt med rent vann og en svamp etterpå.

2. Slip

Når døren er tørr, bør du mattslipe den med et fint slipepapir eller slipepad – dette er spesielt viktig dersom døren tidligere er malt med en blank maling eller behandlet med lakk. Fjern slipestøv med en tørr mikrofiberklut. Hvis det er snakk om en umalt dør, bør fiberreisningen pusses vekk med slipepapir.

Dele på Pinterest FORARBEID: Forarbeidet er like viktig som selve malingen. Mattslip for god vedheft. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

FORARBEID: Forarbeidet er like viktig som selve malingen. Mattslip for god vedheft. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

3. Grunn

På en umalt dør, bør du grunne dørbladet med tregrunn etter at du har pusset vekk fiberreisningen.

4. Sparkle og slipe

Eventuelle hakk og sår i døren må sparkles og slipes. Vær nøye med å tørke bort støvet med en tørr mikrofiberklut etterpå. Flekkgrunn sparkelen.

5. Mal

Malingen påføres i to strøk. La strøk nummer en tørke godt før strøk nummer to påføres. Anbefalt tørketid før neste strøk finner du på malingsspannet. Bruk en god rull for å påføre malingen, og glatt ut rullestrukturen med en fordriver.

Dele på Pinterest FORDRIV: Bruk en rulle til å påføre malingen, før du bruker en fordriver for å stryke ut rullestrukturen. Hold den i så nær 90 graders vinkel du kommer. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

FORDRIV: Bruk en rulle til å påføre malingen, før du bruker en fordriver for å stryke ut rullestrukturen. Hold den i så nær 90 graders vinkel du kommer. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Rekkefølge på ulike dørtyper:

  • Slett dør: Start på den ene siden av dørbladet. Bruk en god rull og legg på maling på døren i 1 eller 1 ½ rullebredde. Slett umiddelbart malingen med fordriveren. Når du går på neste strøk, må du passe på å ikke stryke med fordriveren inn i forrige strøk, da du risikerer å ødelegge malingsfilmen som holder på å tørke.
  • Speildør: Start innerst, med det øverste speilet. Jobb deg deretter utover rammetreet og nedover dørbladet.
Dele på Pinterest START INNERST: Skal du male en speildør, bør du alltid starte innerst, og med det øverste speilet. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

START INNERST: Skal du male en speildør, bør du alltid starte innerst, og med det øverste speilet. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

Dele på Pinterest FARGEVALG: Ta gjerne opp fargene i tapetet ditt, for å skape et helhetlig og rolig interiør. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

FARGEVALG: Ta gjerne opp fargene i tapetet ditt, for å skape et helhetlig og rolig interiør. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

Mer informasjon:

Beckers

Butinox Interiør

Flügger

Nordsjö

Miljømal

Pure & Original

 

Alfort

Duri Fagprofil

Fibotex

IBG

Jordan

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]