Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Vedlikehold av mur

Artikler

For mange huseiere blir den utvendige malejobben dyrere og mer omfattende enn tenkt. Med en vedlikeholdsplan kunne penger vært spart og frustrerende overraskelser unngått.

Fasadene på tre bygårder i Oslo er nå tilbakeført til originalt utseende, men med god isolasjon, moderne pusssystem, nyproduserte dekorasjoner og trevinduer med beslag i gammel stil. Med Byantikvarens velsignelse er det brukt 2,5 kilometer spesiallagde EPS-profiler, i stedet for tradisjonellt støpt utsmykning.

Velg rett farge på grunnmuren. Grått vil gi en god fargeopplevelse og en forankring av huset. Men vil du fremheve de vakre rosene, kan det være best med hvitt.

De veier lite, er lette å tilpasse og er formstabile. Dessuten pynter de opp fasaden til en rimelig penge. Formstøpte lister for fasader har mange fordeler. Når malermester Bjørn Studsrud bygger hus med murfasade, velger han nå å montere funksjonelle profiler av PU-skum rundt vinduene.

Malermester Jens Petter Lunde uroes over manglende og feilaktig vedlikehold av mange av Oslos pussede bygårdsfasader. - Fasaden kan tilsynelatende se normal ut, men være pill råtten under overflaten, sier han.

Betongmurer som sprekker opp er ikke et ukjent fenomen. Har sprekkene først oppstått, vil de kunne utvides av frostsprengning, føre til rustskader på armeringen, og på sikt svekke hele konstruksjonen. Og ikke ser det pent ut heller.

Å male murhuset eller grunnmuren med feil maling kan få store konsekvenser - malingtype må alltid velges ut ifra type mur. Er du usikker på hva slags mur du har, finnes det heldigvis triks for å finne det ut!

Det er ingen myte at murhus er nærmest vedlikeholdsfrie. Men for at muren skal holde seg pen, er det viktig å gjøre en grundig jobb når huset trenger et par strøk maling.

Graffiti og tagging ødelegger for millionbeløp årlig, og den ukyndiges forsøk på å fjerne skribleriene resulterer ofte i at skaden forverres. - Ta heller kontakt med en håndverker. Du bør ha litt greie på maling, ellers går det dårlig, anbefaler malermester Jens Petter Lunde.

I Norge har vi tradisjonelt sett bygget mye i tre, men det finnes også mange murhus rundt om i landet. For å kunne velge riktig maling til mur, er det viktig å vite nøyaktig hva underlaget består av.

Selv om malingsintervallene ofte er lange med murhus bør du ikke ta lett på det øvrige vedlikehold. Bli kvitt smuss, sopp og alger med jevnlig rengjøring.

Mange lurer på om de kan male rett på lecablokker. Det går fint, men vær forberedt på at du kommer til å bruke mye maling!

Noen murunderlag gir dårligere heft for maling enn andre. Her er listen over flater som kan by på spesielle problemer i forhold til maling.

Selv med den sterke norske trehustradisjonen har de fleste huseiere også en mur, en standard grunnmur eller en høyere konstruksjon, ofte avhengig av hvordan huset er plassert i terrenget.

Utfør pussreparasjonene i god tid før du maler. De bør ha en tørketid på tre-fire uker. Skal du male en mur som er malt fra før, skrap først vekk all løs maling. Rengjør intakt maling. Ribb opp maling som er blitt blank, eller bruk et vaskemiddel som gjør de blanke flatene matte. Slik at malingen hefter.

Flere artikler

Finn din nærmeste