IFI logo
Se flere bilder
Ta vare på murhuset

Foto: ifi.no, Flügger

Ta vare på murhuset

Det er ingen myte at murhus er nærmest vedlikeholdsfrie. Men for at muren skal holde seg pen, er det viktig å gjøre en grundig jobb når huset trenger et par strøk maling.

Lise Mette Kjellberg

Lise Mette Kjellberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mur er et porøst materiale som suger og transporterer fuktighet. Derfor er det viktig å gjøre en ekstra innsats med grunnarbeidet.

Som med hus av tre er det viktig å vaske huset godt for å få bort alt av sopp og alger. Dersom det sitter igjen rester av de levende organismene, vil malingen sette seg på disse og flasse av.

Tett igjen sprekker

- En utfordring er å tette riss og sprekker, sier Rune Wiik i Flügger. Sprekker kan oppstå ved for eksempel bevegelse i muren og ved reparasjoner. Det kan bli store skader dersom det trenger inn vann.

Om det er vann i sprekkene, vil vannet sprenge sprekkene større om det fryser til is. Faren øker dersom vannet stadig fryses og tines, som er typisk på vinterstid med kuldegrader og solskinn om hverandre.  

Skap en jevn struktur

- Større sprekker kan du tette med reparasjonsmørtel, gjerne den samme puss som på veggen, anbefaler Wiik. - På mindre sprekker kan du bruke Flügger Fasade Struktur og krysspensle det inn i sprekkene. Hvis muren er ujevn, kan du rulle hele fasaden med Fasade Struktur. Det hjelper for to ting: for det første tetter det riss, og for det andre skaper det en jevn og pen struktur.   

- Om muren ikke er malt tidligere eller om den er sugende, må du grunne muren med for eksempel Flügger Fasade Primer eller Flügger Fasade Silikatprimer, sier Wiik. - Hvis den ikke er sugende kan du male rett på.

Maling som puster

Når dette er gjort, kan muren males. Det du må tenke på ved valg av murmaling er at malingen skal puste. En diffusjonsåpen maling bidrar til at fuktigheten i huset slippes ut, og ikke stenges inn i muren. Samtidig er overflaten vannavvisende, så malingen holder muren tørr både innvendig og utvendig. Det gjør at malingen sitter lenge og ikke flasser.

Silikatmaling

Dersom det er silikater i muren, bør du bruke en silikatmaling, siden den reagerer kjemisk med underlaget.

Gamle murbygninger inneholder ofte mye kalk som gjør at malingen krever å puste mer enn på en vanlig mur for at malingen skal herde. Silikatmaling er et godt valg på overflater som inneholder kalk, siden malingen oppfyller kravene om at muren får puste.  

Flügger Fasade Impredur er en diffusjonsåpen silikatmaling som gjør at regnet preller av og lar overflaten puste. Malingen gir en helmatt overflate med lang holdbarhet.  

Mer informasjon

www.flugger.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.